Miraç Kandili’nde Oruç Tutulur mu, Ne Zaman Tutulur? Miraç Kandili’nde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Müslüman alemi için büyük anlam ve önem arz eden kandiller, üç aylara girdiğimizden beri araştırma konusu oldu. Mübarek üç ayların içerisinde yer alan Miraç kandili için de geri sayım başladı. 2022 Miraç Kandili pazar günü idrak edilecek. Miraç kandilinde ibadetlerini eda edecek olan Müslümanlar, oruç ile ilgili aramalarını arttırdı. Müminler Miraç kandilinin anlam ve öneminin dışında Miraç kandilinde hangi ibadetleri yapmaları gerektiğini araştırıyor. Peki Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu, ne zaman tutulur? Miraç Kandili’nde oruç tutmanın fazileti nedir? İşte tüm cevaplar...

Üç ayların ilk kandili olan Regaib kandilini geride bıraktık. Müslüman alemi adına büyük öneme teşkil eden Miraç Kandili'ne de sayılı günler kaldı. Peygamberimizin, Mescidi Haramdan Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yaptığı ve Yüce Yaratan’ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa ettiği hikmet yüklü yolculuğu ifade eden Miraç Kandili Kameri aylardan Recep ayının 27. gecesi idrak edilecek. Peki Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu, ne zaman tutulur? Miraç Kandili’nde oruç tutmanın fazileti nedir?

Miraç Kandili’nde Oruç Tutulur mu, Ne Zaman Tutulur?

Diyanet İşleri Başkanlığı yayımladığı Dini Günler Takvimi'e göre Miraç Kandili, 27 Şubat 2022 Pazar gününe denk geliyor. Recep ayının 27. gecesi idrak edilecek olan Miraç Kandili'nde oruç tutmanın oldukça fazileti ve sevabı olduğu biliniyor. 

Hadis-i Şerif'te yer aldığı gibi Hz. Muhammed (s.a.s) 'Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır' buyurmuştur.

Miraç Kandili’nde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Miraç gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olduğu söylenir. İsrâ ve Miraç olarak ifâde edilen bu ilâhî ikram, bütün beşerî perdeler kaldırılarak idrâklerin ötesinde ve tamâmen ilâhî ölçülerle gerçekleşen bir lutuftur. Meselâ, beşerî mânâda mekân ve zaman mefhûmu ortadan kalkmış, milyarlarca insan ömrüne sığmayacak kadar uzun bir yolculuk ve sayısız müşâhedeler, bir sâniyeden daha az bir zaman içerisinde vukû bulmuştur.

İsrâ Sûresi: 1. Âyet Hak Teâlâ buyurur:

“Kulunu (Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ı) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)

Miraç Kandili Orucu Niyeti Nasıl Edilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusundaki verdiği bilgi;

'Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde 'Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.' diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.' 

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Müslümanlar için hayırlarla dolu olan bu gecede, oruç tutmak için sahur yapacak olan vatandaşların niyet etmesi gerekiyor. Diyanet bilgisine göre, bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterli oluyor.

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

2022'de Miraç Kandili Hangi Gün? Miraç Kandili Hangi Ayda? Miraç Kandili'nin Önemi Nedir, Ne Anlama Gelir?

Popüler İçerikler

Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!