Minimal Tasarımlarla; "Cumhuriyetin Getirdikleri"

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bugün yaşadığımız modern hayatı borçlu olduğumuz tüm bireylere, Cumhuriyeti omuzlarında yükseltenlere ve Cumhuriyetin bugünkü çocuklarına saygılarımızla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun! İşte ReputeUs'tan minimal tasarımlarla 'Cumhuriyetin Getirdikleri'...

Şapka Devrimi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından, halkın kılık ve kıyafetinin düzenlenerek batı ülkelerindeki normlara uygun hale getirilmesi için 1925 yılında yapılan kanuni düzenlemedir. Atatürk Devrimleri'nin bir parçası olan bu kanunla, erkeklerin baş örtme uygulamaları ve şapka kullanımı düzenlenmiştir. Bu şapkalar bugün her ne kadar yılmaz savunucusu Süleyman Demirel ve bazı bürokratlar dışında eskisi kadar kullanılmıyor olsa da bu geçiş süresindeki temsili önemi yadsınamaz.

Harf Devrimi

Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı 'Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun’un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Bu yasayla o güne kadar kullanılan Osmanlı Alfabesi'nin yerine, Latin Alfabesi'nin Türkçe’ye uyarlanmış bir biçimi kabul edildi. Bir sabah uyandığımızda öğrenilmesi kuantum fiziğinden hallice kolaylıkta olan Arap alfabesinin yerini Latin alfabesi aldı. Türk milleti kısa bir süre bocalasa da bu alfabeyi özümseyerek, bilimde, sanatta ve günlük işlerinde verimlilikle kullanmaya başladı.

Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik

Takvim, saat ve ölçülerde değişiklik, 1925-1935 arasında gerçekleştirilen yasal değişikliklerle Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılan takvim, saat, rakam sistemleri, ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değişmesi ile bayram ve tatil günlerinin düzenlenmesini içeren Cumhuriyet dönemi devrimidir. Takvim, ölçü, saat alanında yapılan devrimlerle okka, dirhem, arşın gibi terimler tarihe karıştı ve uluslararası ticarette kafa karışıklıklarına yol açacak birimlerde ve tarihlerde Avrupa standartlarına ulaşılarak ilk ihracatın yolu açıldı.

Soyadı Kanunu

Soyadı Kanunu, her Türk vatandaşına bir soyadı taşıma yükümlülüğü getiren 2525 sayılı kanundur. 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 günü Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 2 Ocak 1935′te yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun kabulünden sonra soyadı, Türkiye’de kişilerin kimliğinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Yürürlüğe giren bu kanunla birlikte ülkede yaşayan milyonlarca Ahmet, Ali ve Ayşe rahat bir nefes alırken hukuki işlerde karışıklıkların ve isim benzerliklerinden kaynaklı mağduriyetlerin önüne geçilmiş oldu.

Türk Dil Kurumu'nun Kurulması

Türk Dil Kurumu kısaca TDK, Türkçeyi incelemek ve gelişmesi için çalışmak amacıyla 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Cumhuriyet döneminin en büyük kazanımlarından biri olan bu kurumun dildeki reformları ve düzenlemeleri Türkçe’nin bugünkü halini almasında en önemli etken olmuştur. Toplumun bir bölümü hala tam olarak benimseyemese de, dahi anlamındaki –de’leri, ayrı yazılan –ki’leri, özçekim gibi yaratıcı ve dili yabancı kelimelerden arındıran kelimeleri Atatürk tarafından kurulan bu kuruma borçluyuz.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!