OPEC ve müttefikleri Nisan ayı için beklentiye paralel karar alarak günlük üretimi 400 bin varil artırdı.
BloombergHT'nin haberine göre piyasalarda da Rusya-Ukrayna krizine rağmen sınırlı bir üretim artışı kararı çıkması bekleniyordu. İsmini vermek istemeyen delegeler, Rusya işgalinin gölgesinde geçen toplantıda 23 ülkeden oluşan koalisyonun kademeli üretime devam etme kararı aldığını bildirdi.
Uluslararası Enerji Ajansı'na (UEA) üye 31 ülke, dün acil durum rezervleri kapsamındaki 60 milyon varil petrolün kullanıma açılması konusunda anlaşmaya varmıştı. IEA Başkanı Fatih Birol küresel enerji güvenliğinin tehdit altında olduğunu ve halihazırda kırılgan seyreden toparlanma üzerinde yeni bir risk oluşturduğunu belirtmişti.
Petrolün varil fiyatı bu hafta Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yönelik yaptırımların devreye alınmasıyla sert biçimde yükselerek 110 doları aşmıştı.
OPEC+, bir sonraki toplantısını 31 Mart'ta yapacak.
Bardağın dolu tarafından da bakmak lazım , petrol fiyatlarının bu kadar yükselmesi geçmişte rantabl olmayan yeşil enerji projelerinin yatırım yapılabilir projeler haline gelmesini sağlıyor. Bu güne kadar bilhassa pil ve akü teknolojisine çok fazla ar-ge harcaması yapmak istemeyen özel sektörün bile iştahını kabartacak vaziyete geliyor.