Ağustos 2013'te 1.90 TL olan dolar kuru, son 5 yıl içerisinde düzenli olarak yükselmeye devam etti. Türk Lirası bu yıl da en çok değer kaybeden ve kırılgan beşli olarak da adlandırılan para birimleri arasında yer alıyor. 2018 başından bu yana %30'a yakın bir değer kaybı mevcut.
Bununla birlikte siyasi ve politik olaylar da doları doğrudan etkileyen faktörler arasında. Dış yatırımcılara güven vermeyen olayların gelişmesi, ABD ile ilişkilerin gerilmesi dövizdeki yükselişin devam etmesine neden oluyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi, Rahip Brunson'un iade edilmemesi, ABD'nin yaptırım söylemleri ve Abdülhamit Gül ile Süleyman Soylu'ya koyulan sembolik tedbir yaptırımları yatırımcıyı korkutmuştu. Daha sonrasında Suriye operasyonları, dış borcun, işsizliğin artması, çeşitli manipülasyonlar, üretimin azalması neticesinde ithalat nedeniyle de dolar yükselip azaldı.
Cari açığımız da fazla olduğu için, yani ülkeye giren mal ve hizmet tutarı ile dışarı sattığımız mal ve hizmet tutarı arasında negatif bir fark olduğu için doların yükselişi tetikleniyor. Bununla birlikte özel şirketlerin borçlanmaları da dolar üzerinden olduğunda sıkıntı büyüyor.
Bu terimlerin birçoğunu birçok avrupalı duymamıştır bile ama biz çok şükür her türlü siyasi ve ekonomik terimi duyduk son zamanlarda.Eğer bilime dayalı siyasi bir yapın,adaletli bir devletin ve güçlü üreten bir ekonomin varsa bu terimleri hayatta duymazsın zaten .
Daha kolay açıklayan bir içerik yapar mısınız lütfen :( Çok iyi düşünmüşsünüz ama ben hukuk öğrencisi olarak bile anlamakta zorlandım. Daha kısa ve öz tutsanız herkes yararlanır. Lütfen bilgiyi yaymaya odaklanın.