Türkçeye çevirirsek blok zincir. Şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlayan bir veritabanı sistemi. Her transfer işlemi sırasında, işlem için gereken tüm bilgiler şifrelenir, bundan sonra asla değiştirilemez ve kırılamaz. Burada en önemli nokta, sisteme dahil olan herkese bu şifrelenmiş bilgilerin hepsi gönderilir; kısaca transfer bilgileri tek bir merkezde toplanmak yerine herkeste toplanır. Merkeziyetsiz tanımı da buradan gelir. Sistem, sisteme dahil olan herkes tarafından kontrol edilir. Güç tek bir merkeze teslim edilmez. İşte Bitcoin işlemleri de şu an 9 bin küsur bilgisayar tarafından denetlenmekte.
Bu teknoloji şu an sadece para transferlerinde kullanılmıyor. Artık bir nevi noterlik işlemi dahi blok zincirde yapılmaya başlandı. Bir kamu kuruluşunun yapmasını beklediğiniz işlemler yavaş yavaş sanal aleme taşınıyor. Bu sayede geleneksel dünyada aracılık işiyle var olan birçok mekanizma işlevsiz kalıyor.
Eskiden büyük güçler sıradan halkı yönetmek için krallıklar, devletler kurardı. Sonra insan hakları iddiasıyla demokrasiye geçildi ve biz sıradan vatandaşlar bizi temsil etmesi için vekiller, liderler seçmeye başladık. Sanıyorduk ki devlet artık bize hizmet etmek için var. Bizi korur, adaleti sağlar, eğitim-sağlık gibi konuları bizim için çözer. Kısaca hayatı kolaylaştırır.
Son dönem yaşananlar gösterdi ki kazın ayağı pek de öyle değil. Gençler mevcut merkezi sistemlere olan güvenini kaybetti. Şu ana kadar işin parasal kısmındaki bir başkaldırıdan bahsettik. Ama işin can alıcı kısmı
yönetim biçimleri ile ilgili olanı.