Mimarisine ve İşlevine Hayran Kalacağınız The Guardian'ın Seçtiği "21. Yüzyılın En iyi 25 Binası''

The Guardian Gazetesi 21. yüzyılın en iyilerini seçtiği bir liste yayınlandı. En iyi müzikler, kitaplar ve diziler gibi birçok kategorinin yer aldığı listede Oliver Wainwright, dünyanın farklı köşelerinden, farklı işlev ve büyüklüklerde toplam 25 binayı bu yüzyılın en iyi binaları ilan etti. İşte hayran kalacağınız o binalar...

25. Cineroleum, Londra

2010 yılında hazırlanan proje, Assemble ekibi tarafından gerçekleştirilmişti. Bu bina, aslında bir benzinlikken, bir sinema salonuna dönüştürüldü ve gürültülü bir caddeden yalnızca bir perde aracılığıyla ayrılıyor.

24. Öğrenci Yurdu "Children Village - Canuanã School", Brezilya

2017 yılında Brezilyalı mimarlık ofisi Aleph Zero ile Marcelo Rosenbaum tarafından yapılan öğrenci yurdu, yağmur ormanlarının kenarında bulunuyor.

23. Muzeum Susch, İsviçre

Bu yıl içerisinde İsviçre'de yapılan çağdaş sanat müzesi Muzeum Susch, eski bir manastır ile eski bir bira fabrikasının doğal kayaların arasına yapılmasıyla inşa edilmiş. Amaç bir tür laboratuvar olarak tasarlanmasıymış. Oldukça büyüleyici!

22. Bait Ur Rouf Camii, Dhaka, Bangladeş

2012 yılında Marina Tabassum tarafından tasarlanıp yapılan camii nefes alabiliyor ve ışık oyunlarıyla içindekileri büyülüyor. Boşluklu yerleştirilmiş tuğla ile örülmüş duvarlar ile nefes alan caminin ibadet mekanları sürekli havadar ve serin.

21. Blue House, Londra

FAT mimalık altında 2002'de tamamlanan ev, yalnızca bir değil aynı zamanda bir ofis ve mimarlık şirketi onu yüzyılın en önemli mimari yapısı olarak görüyor.

20. Teshima Sanat Müzesi, Japonya

Sanatçı Rei Naito ve mimar Ryue Nishizawa'nın yaratıcı vizyonlarını birleştiren Teshima Sanat Müzesi, Seto İç Denizi'ne bakan Teshima adasında bir tepe üzerine konumlanmış. Yapısal olarak binanın sütunları yok; 40 ila 60 metre genişliğinde bir alanı kaplayan ve maksimum yüksekliği 4.5 metre olan beton bir kabuktan oluşuyor. Müzeyle alakalı daha fazla görsel görmek ve bilgi almak isterseniz bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

19. Gando İlköğretim Okulu, Burkina Faso

Kéré Mimarlık tarafından tasarlanan okul, dünyadaki en fakir ülkelerden biri olan küçük Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da. Okulu tasarlayan Diebedo Francis Kere de Burkina Faso'luydu ve Avrupa'ya okumaya gidip döndüğünde buraya bir okul yapmaya karar vermişti. Burkina Faso'nun güneyindeki uzak bir yerleşim yerindeki bu okul, bir adamın köyündeki yaşam koşullarını iyileştirme taahhüdünün bir ifadesidir. Okul hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

18. Madrid Barajas Havalimanı, İspanya

2005 yılında inşa edilen Barajas Havalimanı İspanya'nın en işlek, Avrupa'nın dördüncü, dünyanın da en işlek on ikinci havalimanı ünvanını taşıyor ve mimari yapısıyla dünyadaki örneklerini çok geride bırakıyor.

17. Pekin Ulusal Stadyumu "Kuş Yuvası", Çin Halk Cumhuriyeti

Bir göz merceği gibi hareket edecek açılır kapanır çatı sistemiyle bütünleşip, uçsuz bucaksız bir kuş yuvasını temsil etmesi planlanan stadyumun tavanı maddi yetersizlikler sebebiyle yapılamasa da bu haliyle bile bir sanat eserini andırıyor. 423 milyon dolara mal olan stadyumun yapımı 2008'de tamamlandı.

16. Bruder-Klaus Field Şapeli, Almanya

15. Peckham Kütüphanesi, Londra

İnsanların kütüphanelere olan sıkıcı ve cansız önyargısına tam zıt bir şekilde inşa edilmiş olan kütüphane, aynı zamanda sürdürülebilirlik düşünülerek tasarlanmış. Binanın enerji gereksinimlerini önemli ölçüde azaltan doğal aydınlatma ve havalandırma sistemlerine sahip.

Kütüphane, sanat ve teknoloji merkezi sağlamak için Southwark İlçe Meclisi tarafından inşa edildi ve 2000 yılında hizmete açıldı.

14. Xiangshan Campus, China Academy of Art, Hangzhou

Öncelikle Çin Sanat Akademisi Xiangshan kampüsü oldukça geniş bir alanı kapsadığı için derlediğimiz görsel burayı anlamanız için yetersiz kalacaktır. Daha fazla bilgi bakmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Bunun yanında, Çin Sanat Akademisi 1928'de Hangzhou'da kuruldu ve iki kampüsü bulunuyor; bunlardan biri bahsettiğimiz Xiangshan kampüsü. Mimarlık fakültesinin iki öğretim üyesi, Wang Shu ve Lu Wenyu kampüsü 2002 yılında yeniden dizayn etmeye başladılar. Kampüs o günden bu yana genişlemeye devam ediyor ve çiftin sahibi olduğu Amateur Architecture Studio'nun en etkili projelerinden biri. Kampüsün öneminin ve yüzyılın en iyi binalarından birine örnek gösterilmesinin sebebi geleneksel ve moderni iyi bir şekilde harmanlayarak ortaya kullanılabilir, sürdürülebilir, faydalı ve özgün bir alan çıkartılmış olması diye düşünüyoruz.

13. Sala Beckett, Barselona - İspanya

1920’lerden kalma ciddi bir yapı olan bu bina, 2011 yılında “Sala Beckett” projesi olarak yeniden hayata kazandırıldı. Canlı ve modern renkler kullanılmasının yanı sıra tarihi özelliği ve özgünlüğü otantik desenlerle korunmaya çalışılmış. Orijinalitesini bozmamak adına çoğu parça da olduğu gibi bırakılmış.

12. Fuji Kindergarten (Fuji Anaokulu), Tokyo, Japonya

Dünyada görebileceğiniz en özel ve farklı anaokulu bu olabilir... Fuji Anaokulu, fırtınada kökünden sökülmüş bir ağacın yeniden hayata döndürülmesiyle, geçmişte o ağaçta oyun oynamış çocukların anısına yapılmış. Çocuklar hem doğayla iç içe, hem de günümüz teknolojisinden uzak aktif bir şekilde eğitim görerek eğlenebiliyorlar. Gerçekten saygı duyulası bir proje olmuş.

11. Quinta Monroy Evleri, Şili

Quinta Monroy Evleri aslında bir sosyal proje. Yaklaşık 30 yıldır bölgede yasa dışı olarak yaşayan insanları devlet çıkarmak isteyince doğan bu projede, asıl olay devletin ailelere verdiği para yardımının yetersiz kalmasıyla doğmuş. Arazi, altyapı ve inşaat masrafları ile satın alımlardan sonra ellerinde hiç para kalmayınca başka bir şey düşünmek zorunda kaldılar. Böylece Quinta Monroy Evleri doğdu. Gördüğünüz evler bir mutfak, banyo, bazı bölme duvarları ve bir iç ahşap merdivenden oluşuyor ayrıca tüm evler aynı boyutta.

10. Elbphilharmonie, Hamburg - Almanya

Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan yapı 2016 yılında bitilmiş. Oldukça devasa olan yapının cam yüzeyi tüm şehri ve gökyüzünü çok güzel yansıtıyor. İçerisinde otel, bar, kafe ve konser salonları gibi sosyal alanlar var.

9. UTEC Kampüsü, Peru

Modern zamanın Machu Picchu’su olarak tanımlanan yapı, Peru - Lima’daki yeni mühendislik enstitüsü için tasarlanmış. 2015'te yapımı tamamlanan kampüs binasının iç yapısı da oldukça farklı. Bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.

8. Vasconcelos Kütüphanesi ve Botanik Bahçeler, Meksika - Mexico City

Yeşillik ve suyla çevrili 250 metre çelik, beton ve cam yapı bir halk kütüphanesini botanik bahçelerle çeviriyor. Resimleri bile o kadar etkileyici ki, Meksika'ya gidildiğinde gezilecek yerler listesine eklenmelik...

7. Casa da Música, Portekiz

Müzik evi anlamına gelen bu modern ve bozulmamış yapı aslında bir konser salonu. Dünyada görebileceğiniz en acayip mimari yapılardan biri.

6. 21st Century Museum of Contemporary Art (21. Yüzyıl Çağdaş Sanat Müzesi), Japonya

Japonya’nın Kanazawa kentinde bulunan müze, normalde 1999 yılında yapılan bir yarışma için tasarlanmış ve ardından 2004 yılında inşa edilip tamamlanmış. Basit bir geometrisi olan ve minimalist bir dille tasarlanan bu müze, mimari ekibin kamusal alanların geçirgenliğini araştıran çalışmalarından biriymiş.

Kaynak

5. High Line Park, ABD - New York

Yapımı 16 yıl süren ve eski bir tren yolunun üzerine 35 metre yüksekliğe inşa edilen High Line Park, kamusal bir mekana dönüştürüldü. Haftanın belirli günlerinde ücretsiz turlarla gezilebilen parkta görebileceğiniz çeşitli bitki türleri, hayvanlar ve sanat sergileri bulunuyor.

4. Seattle Halk Kütüphanesi, ABD

Yapımı 2004'te tamamlanan ve maliyeti tam 165,5 milyon dolar tutan halk kütüphanesi 8 kattan oluşuyor. Çocuk kütüphanesi ve yabancı dil kaynaklarının yanı sıra sessizliğin sağlanması için halı kaplanan oturma salonunda sayısız roman yer alıyor. Bunun yanında roman harici diğer kitaplar 4 kat boyunca yukarı doğru uzanan bir spiral şeklinde dizilmiş. Şahane bir estetik görüntü!

3. Neues Müzesi, Almanya - Berlin

1800'lerde inşa edilen ve 2. Dünya Savaşı sırasında bombardımanla büyük hasar alan eski Neues Müzesi 11 sene içerisinde David Chipperfield tarafından yeniden yaratıldı.

2. Grand Parc, Fransa - Bordeaux

Bu bina aslında bir yeniden planlama ve konut onarımı gibi bir proje. 50 sene önce yapılan binanın yenilenmesi için çalışan şirket, binanın ön yüzüne bir iskele kurdu ve binanın görünümünü tamamen değiştirdi. Binaya her daireye bir kış bahçesi eklendi ve yaşayan insanların konforu düşünüldü. Daha fazla bilgi ve görsel için buraya bakabilirsiniz. Gerçekten hayranlık uyandırıcı.

1. Tate Modern, Londra

Uluslararası modern ve çağdaş sanat müzesi olan Tate Modern'in Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives ve Tate Online ile birlikte birkaç yeri daha bulunuyor. İnsanların 'modern sanat pahalıdır'' düşüncesini yıkabilmiş bir müze olan Tate Modern'in bu binası, daha önceleri elektrik santrali olarak kullanılıyordu.

Kaynak 1, 2

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
29.09.2019

bunlardan daha güzel ve özenli pek çok yapi var, onları görmek icin okudum listeyi ama hic birine yer vermemişler.

29.09.2019

nerde lan bizim sarayimiz .. bu ingiliz var ya ah ulan ahhh.. biz o saray icin binlerce agac kestik , halkin milyarlarca lirasini bosa harcayip bin kusur oda yaptik bunlar bi dergilerine koyamadilar saheserimizi .. yazik ..neyse onlar kaybeder biz degil

10 yıldan fazla bir süredir inşaat sektöründeyim. İşin içinde olan biri olarak saçma bir liste gibi geldi. Kaldı ki Tate Modern ve birkaç bina dışında; kendine özgülük göremiyorum. İçerik çeviri olduğu için fazla da bir şey diyemiyorum. Nokta...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ