Büyüleyici Mimarileriyle Görenleri Kendilerine Hayran Bıraktıran En İyi Teravih Namaz Kılınacak Camiler

Muazzam işçilikle yapılmış camiler...

1. Ayasofya Camii - İstanbul

1500 yıllık tarihi boyunca kilise, camii, müze gibi farklı statülerde kullanılan Ayasofya, tüm dünyada değer gören bir yer olarak biliniyor. Sanat tarihi açısından da muazzam bir eser olan Ayasofya, 1934 yılından günümüze kadar müze olarak kullanıldı. UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yer alan Ayasofya, Bakanlar Kurulu Kararının iptal edilmesi ile Temmuz 2020 itibariyle camii olarak kullanılıyor.

2. İskenderun Sahil Camii - Hatay

Minarelerinin deniz fenerine benzetilmesi ile bilinen İskenderun Sahil Camii ya da diğer adıyla Nihal Atakaş Camii, bir örneği yalnızca Budapeşte'de bulunan bir mimariye sahip! İskenderun'un simgesi olması için inşası yapılan caminin görüntüsü son derece etkileyici...

3. Çiğli Egekent Camii - İzmir

İzmir'in Çiğli ilçesinde yer alan Egekent Camii, değişik kubbeleri ile dikkat çekiyor. Görenlerin bir daha dönüp bakmasına neden olan bu görüntü, bazılarına Hindistan'daki Tac Mahal'i anımsatıyor.

4. Sadık Yay Camii - Mardin

Mardin'in Tac Mahal'i olarak bilinen Sadık Yay Camii, Artuklu ve Hint mimarisinin mükemmel birleşiminden meydana geliyor. Mardin, Yenişehir semtinde inşa edilen Sadık Yay Camii, tam 3 bin kişi kapasiteli! Caminin dışı için Artuk motifleri kullanılırken, kubbesi için Tac Mahal örnek alınmış.

5. Ulu Camii - Diyarbakır

Anadolu'nun en eski camisi olan Ulu Camii, Diyarbakır Kalesi'nin surları üzerinde ve Harput Kapısı ile Mardin Kapısı'nın birleşiminde kalıyor. 639 yılında Araplar tarafından kiliseden camiye çevrilen Ulu Camii, daha sonra onarım görmüş ve günümüze kadar taşınmış.

6. Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii - Ankara

Türkiye'nin ilk teknolojik camisi olma unvanını taşıyan Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii, Bilkent'te yer alıyor. İçerisinde resim sergisi, konser ve seminerler yapılan camii, aynı zamanda sinagog ve kilise olarak da kullanılabiliyor. Her dine hizmet eden bu camii, görünüşü ile de tam not almış.

7. Hacı Mehmet Gebizli Camii - Antalya

Antalya, Muratpaşa mevkiisinde yer alan Hacı Mehmet Gebizli Camii, mimarisi farklı olan bir diğer camiler arasında! Mütevazi ve modern bir görüntü çizen caminin tasarımını Özcan Kırmızıoğlu ve İlyas Engiz üstlenmiş.

8. Safranbolu Dizdar Camii - Karabük

Altın sarısı kubbesi ile safranı temsil eden Safranbolu Dizdar Camii, farklı ve modern mimarisi ile göze çarpıyor. 400 kişilik kapasiteye sahip olan camii, içerisinde Safranbolu ahşap işçiliğinden örnekler barındırıyor.

9. Akçakoca Merkez Camii - Düzce

Selçuklu Kıl Çadırlarından esinlenilerek yapılmış bir çatı örtüsüne sahip olan Akçakoca Merkez Camii, tek kubbe sistemiyle yapılan camilerin aksine daha çağdaş bir mimariden ilerlemiş. Caminin içi ise vitray camlarla süslenmiş.

10. Aziziye Camii - Konya

17. yüzyıl Osmanlı Dönemi'ne ait olan camii, daha sonra yanmış ve 1867 yılında tekrardan inşa ettirilmiş. Osmanlı'nın son dönem eserlerinden olan Aziziye Camii, tek kubbeli, çift minareli ve üç küçük kubbeli bir yapıya sahip!

11. Sabancı Merkez Camii - Adana

28 bin 500 kişiye ibadet imkanı sağlaması nedeniyle Balkanların ve Orta Doğu'nun en büyük camilerinden biri kabul edilen Sabancı Merkez Camii, aynı zamanda da şehrin sembollerinden biri! Caminin 4 yarım kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi var. Yani 4 halife ve 4 mezhebe, İslam'ın 5 şartına, imanın 6 şartına karşılık geliyor.

12. Selimiye Camii - Edirne

II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı Selimiye Camii, Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden. Ayrıca 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilerek, 2011'de ise Dünya Mirası olarak tescil edilmiş!

13. Çamlıca Camii - İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2012 yılında, Çamlıca Tepesi'nde bulunan bu caminin, yapımından önce İstanbul'un her yerinden görüneceğini açıklamıştı hatırlarsanız. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami, 57 bin 500 metrekarelik bir alana sahip.

14. Abdülhamid Han Camii - Kahramanmaraş

Türkiye'nin 4. büyük, Kahramanmaraş'ın ise en büyük camisi olan Abdülhamid Han Camii'nin kapasitesi 10 bin kişi. Ayrıca bu camii, dört köşesindeki üçer şerefeli minareleri ile Selimiye Camii'ne de epey benziyor.

15. Nuruosmaniye Camii - İstanbul

İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli cami olan Nuruosmaniye Camii'nin adını, padişah III. Osman’dan ve caminin içindeki ışıktan aldığı düşünülmekte.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir; 👇

Mimar Sinan’ın Ölümsüz Aşkının Asırlara Meydan Okuyan Eşsiz Simgesi: Mihrimah Sultan Camii
Türkiye'nin ve Dünyanın Dört Bir Yanından, Her Biri İslâm Mimarisinin Şaheseri Dünyanın En Güzel 60 Camii
Dünyanın En Güzel ve En İyi Mimarisine Sahip 30 Camii

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
25.07.2020

Kemerleri Alaaddin çizgifilminden fırlamış gibi ve tepeden aşağı tuhaf görünümlü İskenderun Sahil Camii, Tac Mahal replikası Sadık Yay Camii ve Faysal Camii'nden bozma Hacı Mehmet Gebizli Camii gibi ucube beton yığınlarından önce İstanbul'daki Süleymaniye ve Sultanahmet camilerini ve Edine'deki Selimiye Camii'ni saymak gerek. Ayrıca başka eklenecekler var. Örneğin İstanbul'da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii, yine İstanbul'da Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığı yanındaki Şakirin Camii. Daha benim haberimin olmadığı hem modern hem eski bir sürü güzel cami varken ne kadar ucube varsa doldurmuşsunuz listeye. Belli ki en başa Ayasofya Camii yazarak içerik yapabilmek için apar topar oluşturulmuş bir liste. Ayasofya fanatikliği yapacağınıza madem Müslümansınız önce ülkenin camilerini bir öğrenin öyle gelin.

25.07.2020

Ayrıca "namaz kılınacak en güzel camiler" listesinde Ayasofya'nın en başta olması saçmalık. Ayasofya namaz kılmak için o kadar elverişli bir yapı değil, çünkü herşeyden önce kıbleye bakmıyor. Cemaati binaya çapraz dizip yerden kaybetmek zorunda oldukları için zamanında Ayasofya'nın tam karşısına Sultanahmet Camii'ni yaptırdılar zaten, yıkılıp gitmiş imparatorluğun cami yapılmış kilisesiyle sidik yarıştırmak için değil.

Pasif Kullanıcı
25.07.2020

En sevdigim icerikk one dio gozumde yukseliosun

25.07.2020

Keşke senin de biraz Türkçe dil ve imla bilgin yükselse de gözlerimiz kanamasa her yorumunda.

İslam halifesinin imzaladığı Sevr Antlaşmasına göre hangileri sınırlarımızda kalıyor şimdi???

25.07.2020

Ankara'daki roket camii bir tek. İnsan ilk başta Konya diye düşünüyor ama orası da İtalyanlara gidiyor anlaşmaya göre. Düşünsene, sevrcilere kalsaydı Konya'daki tüm camiler İtalyan kilisesiydi şimdi. Mevlana'nın türbesinin bitişiğinde her Pazar şaraba İsa banıyorlardı İtalyanlar :)

TÜM YORUMLARI OKU (19)