Milyonları Etkileyen Kahramanmaraş Merkezli Depremin Arkasında Yatan Bilimsel Sebepler

6 şubatta meydana gelen Türkiye'yi ve Suriye'yi büyük ölçüde etkileyen iki büyük depremin ardından depremin arkasında yatan bilimsel sebepleri ve yıkımın etkisini uzmanlar değerlendirdi. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin bir sürpriz olmadığına zaten beklendiğine dikkat çekildi.

Bölge yüzyıllardır bu kadar şiddetli bir depreme şahitlik etmemişti. İlki ve en şiddetlisi 7,7 büyüklüğünde olmak üzere iki büyük deprem meydana geldi. Bunları ise çok sayıda artçı deprem takip etti.

Uzmanlar, bu bölgenin ilk kez şiddetli bir depreme maruz kalmadığına ve son da olmayacağına dikkat çekti. Depremin nedenini anlamak için üç tektonik levhanın birleştiği kısma odaklanıldı. Kahramanmaraş iki tektonik levhanın buluşma noktasına yakın olduğu için savunmasız bir konumdaydı ve bunun sonucunda yıkımın etkisi daha şiddetli oldu.

Anadolu levhasının sürekli olarak Arabistan ve Avrasya levhası tarafından sıkıştırılması sonucu yüksek bir basınç ortaya çıktı. Bu da Kahramanmaraş'ta iki büyük depreme sebep oldu.

Uzmanlar, bu depremle yaklaşık 500 yıllık gerinimin açığa çıktığını düşünüyor. Aynı zamanda uzmanlar, bu depremde salınan enerjinin, 1980'de St. Helens yanardağı patlaması sırasında salınanla enerjiyle kıyaslanabilir olduğunu söylüyor. USGS (Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu) bölgenin tektonik olarak aktif ve kararsız olduğunu bildirdi. Yıkımın sebep olduğu en acı ve büyük şey ise can kayıpları diye ekledi.

Bu iki büyük deprem üçüncü bir depremi tetikleyebilir mi?

'Bu iki büyük deprem üçüncü bir depremi etkiler mi' sorusuna ise uzmanlar, 'bu deprem yakındaki fayların bazılarına fazladan baskı uygulayabilir veya yakındaki fayların üzerindeki baskının bir kısmını hafifletebilir, bu nedenle bu bölgede başka depremlerin olma olasılığının daha yüksek mi yoksa daha düşük mü olduğunu anlamak biraz zaman alacaktır' dedi.

İşte o açıklamalar: 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir: 👇

Depremlerden Sonra Kıtaların Hareket Etmesi Normal mi? Levha Hareketleri Tam Olarak Nedir?
"Böylesi Büyük Felakete Hazırlıklı Olabilmek Mümkün Değil” miydi?
Yolu Kaybeden Arama Kurtarma Ekibini Köye Götüren Kahraman Köpek

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
13.02.2023

eee yani? deprem olabilir de olmayabilir de cevabı çok açıklayıcı olmuş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ