Hürriyet’ten Ceyhun Kuburlu’nun haberine göre kendilerini çağrı merkezi çalışanı olarak tanıtan kişiler, sosyal medyada kurdukları ‘Çağrı merkezi data paylaşım’ sayfalarında milyonlarca vatandaşın 16 haneli kredi kart numarası, kartın son kullanım tarihi ve arkadaki güvenlik numarası gibi verilerin yer aldığı kredi kartı bilgilerini satmaya başladı.
Habere göre başkasına ait kredi kartı ile ürün satın alma ve tek kullanımlık satış da yapılıyor ve 1000 kişilik bir listenin fiyatı 500 lira.
En pahalı listelerin ise ‘2016 güncel kart bilgileri’ belirtiliyor.
Konuyla ilgili Hürriyet gazetesine görüş bildiren uzmanlar, bu kart bilgilerinin yüzde 90 güncel olduğunu söylüyor.
İnternette kart bilgileri yer alan kişiler daha çok ‘çağrı merkezleri’ aracılığıyla yapılan satışlarda bilgilerini kaptırıyor.
bunlar basit şeyler değil arkadaşlar.artık devlet benim ne can güvenliğimi ne mal güvenliğimi sağlayamaz duruma geldi..hiçbir şeye şaşırmaz tepki göstermez hale geldik..yazık diyorum...
Geçen yıl bir arkadaşımı 444'lü numara (bankanın numarası) arıyor. Telefondaki şahıs kredi kartından 3 sefer 500 TL'lik alışveriş yapıldığını, bilgisi olup olmadığını soruyor. Arkadaşım da "hayır bilgim yok" diyor. "O zaman muhtemelen bilgileriniz çalınmış, onaylarsanız ben işlemleri buradan iptal edeyim, kartınızı da kapatıp yeni kartınızı (adresini söylüyor) adresine göndereyim" diyor. Sonra da "Size iptal için onay kodları gelecek, onları bana okuyun bir zahmet" diyor. Okuma faslı filan bittikten sonra işlemleri sözlü olarak da onaylatıp iyi günler dileyip kapatıyor. Arkadaşım yarım saat sonra şüphelenip bankayı aradığında ise herhangi bir iptal işlemi olmadığı, yarım saat öncesinde 3 seferlik işlem yapıldığını öğreniyor. Savcılığa filan gidip bir şekilde geri aldı parasını ve kredi kartlarını iptal etti ama sonuçta hep bir soru işareti vardı bu kadar bilgiyi nasıl elde ediyorlar diye. Demek ki 500 liraya alıyorlarmış...
Dunyanin en onemli e-sahtekarlik uokesi Nijerya ya döndük yamyanlar yonetirse böyle oluyor