Milyonlarca İnsanın İzlediği Survivor'ın Şifresi: Sineklerin Tanrısı Deneyi

2005 yılından bu yana tüm Türkiye'nin merakla takip ettiği bir yarışma var: Survivor. Ne yazık ki bu yarışma sürekli kavgalar, atılan yumruklar ve diskalifiyeler ile anılıyor. Peki bu yarışmaların hepsi gerçek mi yoksa kurgu mu? Aslında kurgu değiller, ama düşündüğümüz kadar gerçek de değiller. Çekirdeğinizi alın, anlatıyoruz.

İlk olarak 2005 yılında ekranlardaki yerini alan Survivor, her yıl milyonlarca insanı ekran başına toplamayı başarıyor.

Bu başarıda formatın, samimiyetin, eğlencenin ve rekabetin payı tabii ki çok yüksek.

Ancak gerginlik ve kavgalar, hepsinin önüne geçmeyi başarıyor.

Her sezon, her bölümde yaşanınca bu kavgaların nedeni araştırıldı ve ortaya bilimsel bir sonuç çıktı. Aradığımız sorunun cevabını Muzaffer Şerif bulmuştu.

Sosyal çalışmalar ve deneyler yapan Muzaffer Şerif, Oklahoma'da yaptığı deney ile birçok soruya cevap buldu ve tarihe geçti.

Robbers Cove Milli Parkı'nda gerçekleştirilen deneyde 24 öğrenci kullanıldı.

Öğrencilerin tamamının benzer geçmişe, benzer eğitim ve ekonomik duruma sahip olmalarına dikkat edildi.

Birkaç ay süren bir kampa gittiğini düşünen öğrenciler, iki gruba ayrıldı ve parka götürüldü. İki grubun da diğerinden haberi yoktu.

Bir süre diğer grubu öğrenmeden kamp yaptılar. Yaşadıkları izci hayatı, kendi içlerinde bir hiyerarşi kurmalarını sağladı.

Bu hiyerarşi tamamen kendiliğinden oluştu. Daha da garibi, hem astlar hem de üstler bu duruma tepki göstermeden uyum sağladılar.

İlk aşamadaki gözlemler tamamlanınca ikinci aşamaya geçildi. Takımlar karşı karşıya geldi ve yarışmalar başladı. Kısa sürede düşmanlaşma görüldü.

Normal zamanda arkadaş olan insanlar bile birbirlerine karşı cephe aldılar. Şiddet hızla yükseldi. Deneyin kontrolden çıkmasını engellemek için aşama sona erdi. Ne kadar tanıdık geliyor değil mi?

Çok tanıdık hem de!

Son aşama ise tarafların barıştırılması üzerineydi. Yarışmalar boyunca tam anlamıyla düşmanlaşan denekler barışabilecek miydi?

Elbette evet! Yarışmaların formatı değiştirildi ve kaybedeni olmayan, herkesin kazandığı oyunlar kurgulandı. Kaybetme korkusu olmayan gençler kısa sürede kaynaştılar.

Dönüş yolculuğunda ise tek istedikleri aynı otobüste yolculuk yapmaktı.

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR
30.01.2019

Yani?

Dünyanın en büyük magazin kaynağı : GÖTÜM!

30.01.2019

sağlam kaynak reis

30.01.2019

Ne bu şimdi, bu deney böyle miydi !? Arkadaşlar merak eden varsa başka yerden baksın böyle sığ bi deney değil ve çok eksik anlatılmış.

30.01.2019

bilimneguzellan.net/otokinetik-etki-deneyi-muzafer-sherif/

TÜM YORUMLARI OKU (10)