Milyonlarca Facebook Kullanıcısını Hunharca Trolleyen 'O' Yazı Hakkında İç Acıtan Gerçekler

1. Çoğu Facebook kullanıcısının, özel hayatlarının gizliliği ile ilgili endişeler taşıdığını biliyoruz.

2. Aşağıdaki metin de, bu olgunun bir tezahürü. Zira her gün onbinlerce insan tarafından paylaşılıyor.

3. Hem de dünyanın dört bir köşesinde...

4. Peki salt böyle bir metni profilinizde yayınlamak, sizi koruyabilir mi? Cevap gayet net bir şekilde, "hayır!"

5. Çünkü bu metin milyonlarca insanı trollemek dışında, başka bir amaca hizmet etmiyor. Nasıl mı? İsterseniz hep birlikte bakalım..

6. Öncelikle metinde geçen 'Berner konvansiyonu' ibaresi hatalı. Çünkü öyle bişey yok. Burada hatalı bir çeviri söz konusu. Çünkü doğrusu 'Bern' olmalıydı.

7. Peki nedir bu 'Bern' konvansiyonu?

Bern Konvansiyonu (tam adıyla Edebi ve Sanatsal Eserlerin Korunması için Bern Konvansiyonu), edebi ve sanatsal eserlerin telif haklarının uluslararası düzeyde korunması amacıyla 1886’da imzalanmıştır ve bu konvansiyona göre tescil edilse de edilmese eseriniz otomatikman telif hakkı kapsamına girer. Bu durumda böyle bir not koyulsa da koyulmasa da yayınladığınız ürününüz telif hakkı kapsamındadır.

8. Fakat ne yazık ki, bu açıklama sizi bağlamıyor. Çünkü Bern Konvansiyonuna göre hangi ülkenin vatandaşı iseniz eseriniz o ülkenin telif haklarına göre değerlendirilir.

9. Bu durumda da muhatabınız, 'Bern Konvansiyonu' değil, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunudur.

Buyurun 5846 sayılı kanun da böyle bişey.

10. Metinde referans gösterilen 'UCC' ise, ABD’nin federal yapısı içerisinde, eyaletler arası ticari ve yasal düzenlemelerle ilgili bir yönetmeliktir.

İnanmayanlar buraya bakabilir!

11. Yani telif haklarıyla bir ilgisi yoktur. Olsa bile, hangi ülkenin vatandaşlarını bağlayacağı, aşikar değil mi?

12. UCC'nin hemen yanında yer alan 'Roma Yönetmeliği' kısmı ise tam bir garabet.

13. Zira orijinali 'Rome Statue' olan taahhütname insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili olup kapsamı daha çok uluslararası savaş, soykırım ve saldırı suçları ile ilgilidir.

14. Bu arada, Facebook'un 'halka açık bir şirket olması' vurgusu da, paylaştığınız içeriklerin de aynı şekilde halka açacağı anlamına gelmez.

15. Şayet gizliliğiniz bu kadar önemliyse, öncelikli olarak yapmanız gereken şey Facebook'un 'Hak ve Sorumluluklar Bildirimi'ni okumanızdır.

Buyurun: Hak ve Sorumluluklar Bildirimi

16. Kısacası, Facebook'ta kullanıcıların içerikleri, yani paylaştığı şeylerin sorumlulukları kendilerine aittir. Bu dün de böyleydi, bugün de böyle, radikal bir karar alınmadığı sürece yarın da böyle olacak.

www.hurriyet.com.tr

17. Eğer gerçekten bilgilerinizi korumak istiyorsanız bunu 'Gizlilik' ayarlarına girerek yapabilirsiniz. Bir şey paylaşırken ise sadece 'Arkadaşlar' ibaresini kullanabilirsiniz.

18. Sonuçta, kullanım koşullarını baştan kabul ettiğinizi düşünecek olursak, paylaştığınız bu metnin hiçbir anlamı yok. Bari artık boşuna trollenmeyin...

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!