Milyoner Olma Yolundaki En Önemli Yatırımın 'Kendine Yatırım' Olduğunu Bilenlerin Uyguladığı 15 Taktik

Kolay yoldan para kazanıp emekli hayatı yaşamak herkesin hayali... Peki, bunun için yeterince güçlü bir zihne sahip misiniz? Başarılı kariyerleriyle hepimize örnek olan iş insanlarının en değerli gördüğü özellikleri sizin için derledik!

1. Her zaman kazanmaya çalışmaktan vazgeçip topluma yardım etmeye odaklanmak.

Kulağa ilginç gelebilir ama kazanmak için her zaman 'almak' gerekmiyor. Almak yerine vermeye odaklanmak, hayata bakışımızı tamamen değiştirebilir. 'Topluma nasıl fayda sağlayabilirim?' ya da 'Arkadaşımın problemini nasıl çözebilirim?' gibi sorulara cevap bulmak, çoğu zaman sürdürülebilir fikirler üretmenin de ilk adımı oluyor. Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos'un yalnızca bu bakış açısı üzerine konuştuğu onlarca videosu mevcut.

2. Başkalarına bel bağlamadan iş birliği sağlayabilmek.

İş hayatında tam anlamıyla kendi başınıza hareket etmeniz pek mümkün değil. Müşterilerle, tedarikçilerle, bankalarla iş birliği içinde hareket etmeniz, yeri geldiğinde çeşitli ortaklıklara imza atmanız gerekiyor. Tüm bu durumların üstesinden gelebilmek için kendinizi ikili iletişim konusunda geliştirmeli, birlikte çalışma konusunda limitlerinizi genişletmelisiniz.

3. Sonuç odaklı düşünmeyi ve eyleme geçmeyi öğrenmek.

Başarıya giden yolda çekilen çile kutsaldır ancak yolun başarıya gittiğinden emin değilseniz çekilen çile boşa gidebilir. İş hayatında daha önce karşılaştığınız problemlerden ve başkalarının tecrübelerinden ders alarak problem çözmeye odaklanmak sağlıklı olacaktır. Tüm değişkenleri hesaba katmaya çalışırken detaylarda kaybolmayın.

4. Basit düşünme konusunda zihnini hazırlamak.

'Futbol basit bir oyundur. Zor olan futbolu basit oynayabilmektir.' der Johan Cruyff. Çalışma hayatınızda her şeyin birbirine girdiği ve doğru yolu göremediğiniz anlar olacaktır. Asıl önemli olan şey sürece geniş pencereden bakabilmek ve iş akışını olabildiğince sade hale getirmektir. Süreç ne kadar basit hale gelirse çözüm de o kadar kolay bulunabilir.

5. Öne çıkmaktan ve takdir toplamaktan çekinmemek.

İş hayatının en temel öğelerinden biri reklam ve pazarlamadır. Ne kadar başarılı biri olursanız olun, bu başarıyı sunamazsanız insanların ilgisini üzerinizde toplayamazsınız. Dolayısıyla işinizde yetkin olmadığınız düşünülebilir ve iş çevrenizi genişletmekte güçlük çekebilirsiniz. Başarılarınızın takdirlerini toplayın ve sahada boy göstermekten çekinmeyin.

6. Eğitim amacıyla para harcarken cimri davranmamak.

Tutumlu olmak ve birikim yapmak elbette herkesin sahip olması gereken bir özellik. Konu eğitim olduğunda bu durum biraz değişebiliyor. Bu konuda yaptığınız harcamaların size geri dönüşü katbekat daha fazla olabilir. 

Ayrıca ücret ödenerek elde edilen bilgiye, ücretsiz bilgiden daha fazla odaklandığımız bir gerçek. Yalnızca bu motivasyon bile bütçemizin belli bir yüzdesini düzenli olarak eğitime harcamamız için yeterli olabilir.

7. En az para kadar önemli: Öğrenmeye harcadığınız zamanı 'kayıp' saymamak.

İş hayatının içinde olan herkes, zamanın para demek olduğunu bilir. Sıklıkla gözden kaçırılan konu ise eğitime ve öğrenmeye harcanan zamanı kayıp olarak görmektir. Sektörünüz ne olursa olsun, boş zamanınızın %20'sini alanınızla ilgili yeni şeyler araştırmaya ve öğrenmeye ayırın. Bu sayede hem sektörünüzdeki gelişmeleri daha iyi takip edebilir hem de mesleki körlüğün önüne geçebilirsiniz.

8. Her zaman büyümeye odaklanmak ve yerinde saymanın tehlikeli olduğunu kavramak.

Eğer şirketiniz büyümüyor, yalnızca sabit bir şekilde yerinde sayıyorsa bir yerlerde problem var demektir. İş hayatının en temel prensiplerinden biri, her daim inovasyona ve büyümeye odaklanmaktır.

9. Net hedefler belirlemeyi öğrenmek ve değişen durumlara göre rotayı yeniden hesaplayabilmek.

Bir işe başlarken kısa vadede ve uzun vadedeki hedeflerinizi belirlemek büyük önem taşıyor. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. Bu hedefleri belirledikten sonra ise iş hayatınızdaki gelişmelere istinaden hızlıca hedeflerinizi güncelleyebilmeniz oldukça önemli.

10. Uygulamaya geçmeyen bilgi sizi hedefe götürmez: Uzmanlığını uygulamaya dökebilmek.

Bir alanda ne kadar deneyim ve bilgi sahibi olursanız olun, harekete geçmezseniz bu bilgi işlevsiz kalacaktır. Çeşitli endişelerden dolayı fikirleri uygulamaya dökmekte zorlanmak, iş hayatında sıklıkla karşılaşılan bir durum. Bunun önüne geçebilmek için zihni dinamik tutmak ve yalın düşünebilmek büyük önem taşıyor.

11. Toplam gelirin en az yüzde 10'unu yatırım yaparak değerlendirmek.

Dünyanın en harika iş fikrine sahip olsanız da bunu uygulamaya geçirmek için paraya ve zamana ihtiyacınız olacak. İkisi için de bugünden yapılması gereken ilk şey birikim yapmaya başlamak. Bu birikimi doğru yatırımlarla değerlendirerek ilerideki atılımlarınızı şimdiden finanse etmeye başlayabilirsiniz. Aksi halde o adımı atmakta güçlük çekmeniz olası.

12. İş ve sosyal yaşantıyı birbirinden ayırmak ve disiplinli çalışmak.

Özellikle pandemi sürecinde birçok kişi için iş hayatıyla özel hayat birbirine karışmış durumda. Milyoner olmayı hedefliyor, başarılarınızla ses getirmek istiyorsanız sıkı bir çalışma periyodunun sizi beklediğini biliyor olmalısınız. Bu disiplini sağlamak için de iş hayatınızı özel hayatınızdan ayrı tutmayı prensip haline getirmelisiniz.

13. Analitik düşünmeyi öğrenmek ve her durumda optimum sonucu tespit edebilmek.

Başarıya giden yol problem çözmekten geçiyor. Hangi alanda kariyer yapıyor olursanız olun, önünüze çıkan problemlerin üstesinden gelmeniz gerekecek. Bunun için de sorunları doğru analiz etmeli, değişkenleri kendi içerisinde değerlendirerek sonuca etkilerini ölçebilmeli ve problemlerin kök nedenlerinde dair doğru çıkarımlarda bulunabilmeyi öğrenmelisiniz.

14. Yalnızca fiziksel ürünlere değil, deneyime de yatırım gözüyle bakmak.

Milyoner olmanızı sağlayacak büyük bir fikre sahip olduğunuzu düşünelim. Dünyayı değiştirecek bir fikri direkt olarak uygulamaya almak pek kolay olmayabilir. İş fikrini gerçeğe dönüştürene dek ilişkili sektörlerde tecrübe kazanmak, benzer firmalarda çalışmak ya da küçük işletmeler kurmak, aslında bu fikre dair yapacağınız en sağlıklı yatırım olabilir.

15. Birlikte çalışacağınız insanlara yatırım yapmak.

Bu yatırım her zaman maddi unsurlar barındırmak zorunda değil. Birlikte çalışacağınız insanların eğitimine yardımcı olmak, onların vizyonunu geliştirmesine destek olmak, iş tecrübesi kazandırmak gibi bir çok hamle de yatırım olarak değerlendirilebilir.

Bonus: İyi bir dinleyici olmak ve iş çevrenizi sürekli geliştirmek.

İş hayatında yalnız başına çalışarak zengin olmak ve başarı hikayeleri yazmak pek mümkün sayılmaz. 'Networking' yaparak yeni insanlarla tanışmak ve farklı fikirler dinlemek, bakış açınızı genişletmenizi ve güçlü ortaklıklar kurmanızı sağlayacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Sıfırdan Başlayarak Servet Sahibi Olduğu Söylenen Multimilyonerlerin Ailelerinden Aldıkları 'Minik' Destekler
Kariyer Tercihlerindeki Radikal Değişimlerle Hepimizi Şok Eden 15 Ünlü İsim
YouTuberların Kısa Yoldan Para Kazandığını Düşünenlerin Fikrini Değiştirecek 15 Zorlu Süreç

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
30.12.2020

ortağın olmasın yeter.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ