Milyarlarca Dolarlık Güncelleme! Apple’ın iOS 14 İle Getirdiği Gizlilik Kararı Teknoloji Dünyasını Karıştırdı!

iOS 14 ile iPhone kullanıcılarının kişisel verilerini kontrol etmesine imkan sağlayan Apple, reklam sektörünü milyarlarca dolar zarara uğrattı.

Bilindiği üzere iOS 14 ile birlikte reklam verenlerin kullanıcı verilerine erişmesi sıkı takibe bağlandı.

IDFA bileşeni anonim olarak kullanıcıların uygulamadaki davranışlarını takip ederek reklam verenlere sunuyor. Yani uygulamalar gelişi güzel kullanıcı verilerine erişemiyor.

Öte yandan reklam amacıyla kullanıcı verilerine erişirken izin talep etmek gerekiyor. Böylece kullanıcı ekrana gelen uyarı penceresinde uygulamanın ne amaçla verilerine erişebildiğini görüyor.

Teknoloji devlerinin reklam politikası kullanıcı verilerinin detayına dayanıyor.

Detayı ne kadar kapatırsanız reklamlar odaktan o kadar uzaklaşıyor. Haliyle reklam verenler de odaksız reklamlara çok para vermek istemiyor.

Daha ilk günden Facebook gibi reklamdan gelir elde eden platformlar eleştiri yağmuruna başlamıştı. Bugün ne kadar haklı oldukları ortaya çıktı. Sadece 4 büyük teknoloji firmasının gizlilik kısıtlamaları nedeniyle borsada 278 milyar dolar kaybettiği ifade ediliyor.

Facebook geçen yıl reklam gelirlerinde 10 milyon dolar azalma yaşadı ve sebebi de kullanıcı verilerinin kısıtlanması. Önümüzdeki dönemde de bu artık kalıcı bir şekilde devam edecek.

Bu bakımdan borsada teknoloji devlerinin hisseleri sarsılmaya başladı. Bilançolar sonrasında Meta yüzde 22, Snap yüzde 18, Twitter yüzde 8, Pinterest yüzde 11 kayıplar yaşadı.

İlginizi çekebilir:

Önemli Hata Düzeltmesi İçeren iOS 15.3.1 Güncellemesi iPhone'lar İçin Yayınlandı!
iPhone'unuzu Tam Kapasitede Kullanabilmek İçin Yapabileceğiniz iOS 15 Ayarları

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
YORUMLAR
12.02.2022

haberi oyle bir servis etmissiniz ki sanki apple reklam sirketlerinin hakkini gaspediyormus gibi. hayir, appleci degilim, apple urunu kullanmiyorum ama burda apple dogru olani yapiyor, kullanicisinin verilerini mahremiyetini koruyor, izni disinda kendi hakkinda bilgi toplanmasina musade etmiyor.

12.02.2022

gecmiste ciddi bir teknolojilik fark koymadan sadece imaj ve isim uzerinden yuksek fiyatlar talep etmesinden, kendi kazanci icin kullanici kisitlamalarindan oturu appledan hic haz etmemisimdir. ama yakin zamanda yeni m1 islemcisi ile verimsiz x86 islemci tekelini kirmasi, aslinda islemcilerin ne kadar verimli ve guclu olabilceklerini gostermesiyle gozume girdi, simdi kullanicinin mahremiyetini koruyan bu tip politikalarda samimiyetine ikna olursam apple urunlerine severek gecis yapabilirim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ