Milli Mücadele Yıllarına Işık Tutan Ateşten Gömlek Romanının Özeti

Türk edebiyatının önde gelen eserlerinden biri olan Ateşten Gömlek, Milli Mücadele yıllarına ışık tutmuş bir romandır. Halide Edip Adıvar bu romanı cephede gönüllü olarak bulunduğu sırada kaleme aldı. Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan ilk eserlerden biri olma özelliği de taşıyor. Hadi hep birlikte Ateşten Gömlek romanının özetine bakalım...

Ateşten Gömlek Romanının Özeti

Romanın ana karakteri Ayşe, İzmir işgali sırasında eşi ve çocuklarıyla Rumların saldırısına uğrar. Bu saldırıdan Ayşe yaralı olarak kurtulurken, çocukları ve eşi hayatını kaybeder. İhsan, Peyami, Cemal ve Ayşe Anadolu'da Kuvayi Milliye'ye katılırlar. Ayşe Kuvayi Milliye'de hemşire olarak görev alır.

Bu sıralarda Peyami ve İhsan, Ayşe'ye aşık olur. İhsan Ayşe'ye evlenme teklifi etse de Ayşe bu teklife cevap vermez. Ancak İzmir kurtarıldıktan sonra, teklife cevap vereceğini söyler. Peyami hiçbir zaman Ayşe'ye sevgisini söylemez. İhsan ve Ayşe savaş sırasında hayatını kaybeder. Peyami ise kafasına bir kurşun aldığı için hastaneye kaldırılır. Peyami tedavi gördüğü hastanede Ateşten Gömlek adını verdiği bir deftere anılarını yazmaya başlar.

Peyami kafasındaki kurşundan dolayı ameliyata girer. Fakat bu ameliyattan sağ çıkamaz. Doktorlar ise Peyami'nin yazdığı defterdeki isimleri araştırır. Doktorlar anılarında geçen Ayşe'nin ve İhsan'ın hiçbir zaman var olmadığını fark eder.

Ateşten Gömlek Kitabındaki Karakterler

  • Ayşe

  • Peyami

  • Cemal

  • Binbaşı İhsan

  • Kezban

  • Mehmet Çavuş

Halide Edip Adıvar Hakkında Bilgi

Halide Onbaşı olarak da bilinen Halide Edip Adıvar, İstanbul Beşiktaş'ta dünyaya geldi. Babası Osmanlı döneminin önemli katiplerindendir. Üsküdar Amerikan Koleji'ni bitirdi. İngilizce ve Fransızca öğrendi.

Halide Edip Adıvar Kurtuluş Savaşı yıllarında görev almış yazarlar arasındadır. Ülke işgal edilirken konuşmalarıyla İstanbul halkını harekete geçirmeye çalıştı.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'