T-LORAMIDS projesi ihalesine; Haziran 2006'da Savunma Sanayii İcra Kurulu toplantısında karar verildi. Aynı yıl fizibilite ve teklifler çağrı dosyasını hazırlamak için çalışmalara başlandı. 2008'de ihaleye çıkma kararı alındı. 2010 yılında da teknik şartnameleri içeren Teklife Çağrı Dosyası yayınlandı.
T-LORAMIDS projesi ihalesine; ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarıştı.
2012 yılında ortaya çıkan teknik puantaj sıralamasında Çin firması CPMIEC 4 milyar dolar olarak öngörülen ihalede, 3,4 milyar dolar ile en uygun teklifi veren şirket oldu, birinci sırada yer aldı. Çin Türkiye'nin önemsediği ortak üretim ve yerli katkı oranını yüzde 30'a çıkarmayı da kabul etti.
Ancak CPMIEC firmasının İran'a silah satışı yüzünden ABD'nin yaptırım listesinde olması ihaleyi tartışmalı hale getirdi. ABD ve NATO'dan Türkiye'ye eleştiri ve uyarılar yöneltildi.
Başbakanlık kaynakları ise 15 Kasım 2015 tarihinde, Türkiye'nin kendi füze programını kurmayı planladığını açıkladı. Kaynaklar, Çin'in kazandığı ihalenin iptal edildiğini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da iptal kararını onayladığını söyledi.
Türkiye'nin etrafı füzelerle çevrili
İran üç bin km’lik bir mesafeye füze atma kapasitesine sahip. Yani Tahran’dan atılacak füzelerle İstanbul vurabilecek durumda. Suriye rejiminin elinde de menzili 700-800 km’yi bulan füzeler var. Türkiye bu silahlara karşı kendini ancak Amerika’nın onay vermesi halinde NATO’dan gönderilecek, ödünç Patriot sistemleriyle savunabilecek durumda.
Al Jazeera
su an dunyadaki en etkili amerikan ve israil fuze savunma sistemlerinin bile basari oranlari tartisma konusuyken, 5-10 sene bile iyimser bir yaklasim. yuksek irtifadan kursundan 4-5 kat hizli gelen bir balistik fuzeyi durdurmak en gelismis savunma sistemleri icin bile cok zor bir is.
10 seneye kim öle kim kala..