Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 'Taşımalı Eğitim' Açıklaması: Taşımalı Eğitim Nedir, Nerelerde Uygulanacak?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında bölgedeki okullara ara verildiği duyurulmuştu. Daha sonra tüm illerde eğitime 20 Şubat Pazartesi'ye kadar ara verildi. Yükseköğretim kurumlarında ise ikinci dönemin uzaktan yapılmasına yönelik karar alındı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ilimizde öğrencilerin ikinci dönem devamlılık şartı aranmayacağını açıklamıştı. Mahmut Özer, ikinci bir açıklamasında 10 ilimizde taşımalı eğitim yapılacağını dile getirdi. Peki taşımalı eğitim nedir, hangi koşullarda uygulanır?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki eğitim öğretim durumuna dair açıklamalarda bulundu.

Mahmut Özer, daha önce tüm illerde eğitim öğretimin 20 Şubat tarihinde başlayacağını duyurmuştu. Depremden etkilenen 10 ilimizdeki öğrencilerde ise bu dönem devamlılık şartı aranmayacağını söylemişti. 10 ilimizde toplam 3 milyon 784 bin 411 öğrencimiz bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan önceki açıklamalarda deprem bölgelerinden taşınan kişilerin çocuklarının nakil işlemlerini kolaylıkla yapabileceği açıklanmıştı.

Deprem bölgelerindeki çocukların 71 ile nakil edilmesiyle ilgili kolaylık sağlanmıştı. Özel okullarda burslu okuyacak öğrencilerin kapasitesinin de artırıldığı belirtilmişti. Ancak eğitim öğretim hayatına deprem bölgesinde olan 10 ilimizde devam eden öğrenciler de mevcut.

Mahmut Özer yaptığı açıklamalarda 10 ilimizdeki öğrencilerin 'taşımalı eğitim' kapsamında eğitim alacağını belirtti.

Bakan Özer açıklamasında deprem bölgesinde kurulan çadır merkezlerinde, yurtlarda ve konteyner merkezlerinde kalan çocukların taşımalı eğitime tabi olduğunu belirtti. Bu kapsamda deprem bölgesindedeki öğrencilerin eğitimlerinin nasıl yürütüleceği açıklandı.

Peki taşımalı eğitim nedir?

Taşımalı eğitim, uzak yerleşim yerlerinde bulunan öğrencilerin günübirlik olarak okullara götürülüp getirildiği bir sistemdir. Deprem bölgesindeki çocuklar da yakın çevrelerdeki okullara günübirlik bir şekilde götürülüp getirilecek. Okullara götürülen çocuklara sıcak yemek verileceği ve taşımalı eğitim hizmetinin ücretsiz olacağı da Bakan Özer tarafından açıklandı. Gün sonunda öğrenciler tekrar kaldıkları yere getirilecekler. Ayrıca dönem içerisinde isteyen veliler öğrencilerinin nakillerini aldırabilecekler.

Taşımalı eğitim hangi durumlarda uygulanır?

www.memurlar.net

Taşımalı eğitim genellikle nüfusu az olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde uygulana bir sistemdir. Taşımalı eğitimde zorunlu öğrenim kapsamına giren ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler yakın çevrelerde okullara götürülürler. Taşımalı sistemde götürülen okul ilçe veya il gibi büyük bir yerleşim yerindedir. Ders zili çaldıktan sonra ise taşımalı eğitim gören öğrenciler tekrar evlerine götürülürler. Günümüzde çoğu köyün nüfusunun azalmasıyla birlikte buralarda bulunan okullar da kapandı. Dolaysıyla taşımalı eğitim de son yıllarda artış gösterdi. Ancak kış şartlarının ağır yaşandığı zamanlarda özellikle dağ köylerinden ulaşımda sıkıntılar yaşanabilmektedir. 

Ülkemizde taşımalı eğitimin aşağıdaki sebeplerden dolayı gerçekleştirilebilir:

  • Eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla,

  • Yerleşimin dağınık olmasından dolayı,

  • Eğitimin kalitesini yükseltmek amacıyla,

  • Öğrenciler arasında fırsat eşitliği sağlamak amacıyla,

  • Köy okullarında öğrenci sayısının az olduğu durumlarda,

  • Öğrenci ve öğretmen sayısının az olduğu zamanlarda taşımalı eğitim uygulanabilir.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"