Milli Eğitim Bakanı Selçuk: LGS Önümüzdeki Yıl da Yapılacak, Twitter Paylaşımlarımı Silmeyeceğim'

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim editörleriyle Dolmabahçe’deki eski Başbakanlık Ofisi’nde bir araya geldi. Lise yerleştirmeleriyle ilgili üçüncü nakil döneminde büyük rahatlamalar olacağını söyleyen Selçuk, Liselere Geçiş Sınavı’nın önümüzdeki yıl devam edeceğini belirtti. Selçuk, gündeme gelen tweetleri hakkında da 'Hayatta kaldırmam' dedi.

'LGS önümüzdeki yıl da yapılacak'

Eğitim alanında yapacakları yenilik ve düzenlemelerin ayrıntılarını Ekim ayında kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu yıl TEOG yerine gelen Liseye Giriş Sınavı´nın (LGS) gelecek yıl da uygulanacağını açıkladı:

'Ekimin ilk haftası büyük olasılıkla üç yıllık bir makro plan ilan edeceğiz. ÖSYM, YÖK ve MEB birlikte çalışacak. Dünya çapında yazılımcılarla tasarımın sistem tarafını görüşüyoruz. LGS sisteminin getirdiği sorunların azaltılmasıyla ilgili eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’le çalışıyoruz. Çocukların okul yaşantısı, sınava hazırlanma biçimi, zihinsel ve duygusal hazırlıktaki ön rehberlik… Asıl hedef, sonraki yıllarda yapmak istediğimizi başlatmak ve kuralı yeni başlayana koymak. Yani üçüncü sınıftaki nasıl başladıysa öyle devam edecek. LGS önümüzdeki yıl yapılacak. Sonraki senelerle ilgili durum, üç yıllık makro planımızda belli olacak.'

'Bu bir AKP, CHP meselesi değil'

Okullar arasındaki eşitsizliğin OECD arasında en fazla olduğunu söyleyen Selçuk şöyle devam etti:

'Bu bir AK Parti, CHP meselesi değil. Okullarımız arasındaki eşitsizlik OECD ülkeleri arasında en yüksek oran. Bu oran, İngiltere'de yüzde 10, bizde 60'ların üstünde. Bunu daraltmazsanız, sınav baskısı daralmaz. Biz üç yılda bunu kaça getireceğimizi biliyoruz.'

Sınav sonrasında yapılan yerleştirme sistemine de değinen Selçuk, 'İkincide ve üçüncü yerleştirmede rahatlayacak' dedi:

LGS Sonuçlarında Büyük Hayal Kırıklığı: %5'lik Dilime Girenler ve 97 Ortalaması Olanlar Yerleşemedi

'Alacağımız tedbirler var. İhtiyaç temelli bir müfredat gerekiyor. İmam hatipli ya da olmayan; hepsi benim çocuklarım. Bir çocuğu zorla bir yere yerleştirmek gibi bir derdimiz yok. Çıkıp da 'Bu, önceki yönetim tarafından yapılmış' denmez. Devlet terbiyesi bunu kaldırmaz. Ama ‘Bir şey nasıl olmasın?' diye bir proje var o kılavuzda. İlk yerleştirmede manipülasyonlarımız oldu. İkincide ve üçüncü yerleştirmede rahatlayacak.”

'Çocuklar üzerinden yapılan okul tartışmalarına asla yokum'

'Çocuklar üzerinden yapılan okul tartışmalarına asla yokum' diyen Selçuk, 'İnsanların beklentilerinin farkındayım. Bu biraz endişe yaratsa da aslında bir ihtiyaç. Ben şahsım için değil çocuklarımızın ihtiyaçları için buradayım. O nedenle bu beklentinin altını doldurmak ve sürdürmek için çalışmalıyız' dedi.

YÖK, ÖSYM ve MEB´in sıcak ilişkiler içinde olacağını da sözlerine ekleyen Selçuk şöyle konuştu: 'Üniversite sınavı lisede görülen değil üniversitenin talep ettiği konulardan yapılmalı. Çünkü öğrenci için bu sınav bir lise bitirme değil üniversiteye geçme sınavı.'

'Yüksek beklenti ne kadar yüksekten düşeceğimi gösteriyor'

Beklentinin yüksek olması kaygılandırıyor mu? sorusuna Bakan Selçuk şu yanıtı verdi: 

“Ne kadar yüksekten düşeceğimi gösteriyor. Endişelendiriyor çünkü insanların hayata dair umutlarının belirli noktaya teksif edilmesi çok rasyonel değil. Bunun farkındayım fakat ihtiyaç olduğunun da farkındayım. Beceremeyebiliriz de, o zaman da çekip gitmek lazım. Belli konularda tweet’lerimi gözden geçirdiler, hayatta kaldırmam. Duruşum bu, bununla buradayım. Bunun kırılganlığı aslında çok yüksek, strese çok gelemiyor. Ancak bu toplum, çocuklar için yaparım.”

Milletçe Stalk! Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Twitter Paylaşımlarıyla Gündemde

'Atanamayan mühendis yok ama atanamayan öğretmen var'

Eğitim fakültelerinin durumu ve atanamayan öğretmen sorununa da değinen Selçuk, öğretmene yatırım yapılması gerektiğini vurguladı:

“Eğitim fakültelerinin farklılaşması gerekir. Bir kısmının sadece lisansüstü eğitim vermesi gerekiyor. Hepsinin lisans öğrencisi alması doğru değil. Bunun gibi bir sürü işlem basamağı var planladığımız. Atanamayan öğretmen diye bir kavram gelişti Türkiye'de. Atanamayan mühendis yok ama atanamayan öğretmen var. İşsiz değil. Onlar can. Suçlu olan, çözüm üretmeyen bizleriz. Bizim problemimiz öğretmeni ihmal etmekle ilgili. Eğitimi çocuklar için değil, öğretmenin olgunlaşma serüveni olarak görmek lazım. Öğretmene yatırım yapmamız lazım.”

Şaka Değil! LGS'de Çıkan Fen-Matematik Sorularını Öğretmenler Bile Zamanında Çözemedi

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
12.08.2018

LGS'nin bu sene de yapılması lazım zaten. Okulların açılmasına 1 ay kala yeniden sistem değiştirmek yine gecen seneki sonucu doğuracak. O konuda haklı. Atanamayan öğretmenleri de hep söylüyoruz zaten kontrolsüz öğrenci alıyorlar eğitim fakültelerine. Öğretmenin, doktorun, hemsirenin işvereni devlettir. İstihdam edebileceğin kadar eğitmelisin. Tamam özel alternatifler de var ama sorun çözmüyor. Tam tersi, atanamayıp özele muhtaç kalan ve asgari ücret alabilse sevinecek öğretmenler var.

12.08.2018

Bu adamı sağlam koruyun suikasta kurban gitmesin.Bu ülke için ne zaman iyi bir şeyler yapmaya çalışılsa o adama illaki bir suikast girişimi oluyor. 12/08/2018

12.08.2018

Son yılların en adaletli, en çok sayıdaki öğretmen atamasını yapar diye umutlanmıştım ama ona da ekonomik kriz denk geldi

TÜM YORUMLARI OKU (13)