Milas'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Milas'ta Nereye Gidilir, Ne Yenir?

Bir tarih ve kültür kenti olarak bilinen Milas’ın tarihi en az beş bin yıl öncelerine dayanır. İlk çağlarda güney Ege bölgesi civarında hüküm süren Karia uygarlığının önemli bir kenti olan ilçenin o günlerdeki adı Mylasa idi. Karialılardan sonra Milas ve çevresinde Romalılar ve Bizanslılar egemen olmuş daha sonra Anadolu Selçuklular, Menteşe Beyliği ve Osmanlı hakimiyeti altında Türk toprakları olarak kalmıştır. İlçe sınırları içinde yöredeki yerleşime ayna tutan birçok antik kent, anıt mezarlar, tarihi kalıntılar, su kemerleri ve günümüze kadar sağlam şekilde ulaşan tarihi eserler bulunur. Milas ve çevresi bunun yanında doğal güzellikleri muhteşem koyları ve plajları ile de her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Peki Milas'ta gezilecek yerler nerelerdir? Milas'ta nereye gidilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Ege Bölgesinin son yıllarda göç etmek amacıyla en fazla tercih edilen ili Muğla’nın plajları, doğal güzellikleri, göz alıcı koyları ve antik kentleri ile bilinen ilçesidir Milas. Her yıl özellikle yaz aylarında yüzbinlerce turistin akınına uğrayan Milas’ın İl merkezi Muğla’ya uzaklığı yaklaşık 64 km kadardır. İlçenin sınırları hem Güllük Körfezi hem de Gökova Körfezi’ne kadar uzansa da Milas merkezi denizden uzak iç kısımlarda kalmaktadır. Akdeniz iklim kuşağında olan ilçede yazları sıcak ve kurak kış aylarında ise ılık ve yağışlı bir iklim görülmektedir. Birçok gezgin Milas'ta gezilecek yerleri merak ediyor. Gezginlerin uğrak noktası olan Milas'ta gezilecek yerlere ve yenilecek yemeklere dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Milas'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Milas'ta Nereye Gidilir?

Milas’ın doğal güzellikleri arasında bulunan ve ilçe merkezine 17 km uzaklıkta olan Uyku Vadisi yeşillikler içinde ve kuş sesleri arasında adeta bir cennet köşesidir. Elde edilen bulgulara göre tarihinin M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayandığı söylenen İassos Antik Kenti’nde Yunan, Roma ve Bizans uygarlıklarına ait eserler bulunmaktadır. Burada tapınaklar, antik tiyatro, kale ve agora kalıntıları görülebilir. 1394 yıılnda inşa edildiği bilinen ve halk arasında Kurşunlu Camii olarak ta bilinen Firuzbey Camii işçiliği ile ilçe merkezinde görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. 

Bulunan kalıntılardan yola çıkarak tarihinin M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzandığı belirtilen Labranda Antik Kenti ilçenin 15 km kuzeyinde kalmaktadır. Bir diğer antik kent olan Herakleia Antik Kenti Bafa Gölü kıyısındadır. Çok eski tarihlerde bir liman kenti iken Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar sebebiyle deniz ile bağlantısı kesilip göl kenarında kaldığı ve kayalık yapısı sebebiyle Hristiyan keşişler için saklanma yeri olarak kullanıldığı söylenmektedir. Bu antik kent içinde yer alan en görkemli eser ise Athena Tapınağı’dır. Helenistik dönemden izler taşıyan ve kentin tanrıçası Athena adına yapılan bu tapınak kente hâkim bir tepenin üzerinde bulunmaktadır.

Milas’ın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Bafa Gölü Milli Parkı mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Kartpostallık bir manzaraya sahip olan bu gölde beş küçük adacık bulunduğunu bu adacıklarda ve göl kıyılarında tarihi kalıntılar bulunduğunu çok harika gezi alanlarına sahip olduğunu belirtiriz. Antik kenler açısından gayet zengin olan Milas’ta ilçeye 13 km mesafede olan Euromos Antik Kenti’nin içinde Zeus Tapınağı da dahil 6 adet tapınak ve birçok tarihi eser yer almaktadır. Milas’a 5 km uzaklıkta Ören yolu üzerinde bulunan Beçin Kalesi, Bizans dönemi yapısı olmakla birlikte daha sonra bu topraklarda hüküm sürmüş Menteşoğulları ve Osmanlı dönemine ait eserlere de rastlanan görülebilir tarihi yerlerdendir.

Genelde tarih ve kültür gezisinin ağırlıkta olduğu kısa bir tanıtımdan sonra doğal güzelliklerden ve deniz turizminden bahsedecek olursak ilçe merkezine 34 km mesafede bulunan Şeytan Yalısı’nı listenin başına yazabiliriz. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen yeşil ile mavinin iç içe geçtiği bu göz alıcı koy ve çevresinde denize girebilir, piknik, yürüyüş ve kamp gibi aktiviteleri yapabilirsiniz. Güllük Körfezi’nde bulunan harika koyların en güzellerinden birinde yer alan Zeytinlikuyu Plajı yemyeşil ormanların arasında sığ denizi ve çok güzel kumsalı ile bölgeye gelen ziyaretçiler tarafından zor ulaşımına rağmen tercih edilen bir plajdır.

Milas'ta Ne Yenir?

Yurdumuzda önemli bir zeytin üretim bölgesi olan Milas’ta zeytinyağı ve zeytinyağlı yiyecekler de fazla tüketilen lezzetlerdendir. Bu bölgeye özgü Milas köftesi, kırmızı çam balı ve buraya özgü börek türlerinden Çaykama ve Milas tepsi böreği bu yörenin ayrı lezzetlerindendir. Ot ve sebze yemeklerinden Ot kavurma ve Haşlama, Ebegümeci Kavurması, Hardal Otu Haşlama ve Tilkişen Kavurması son olarak ta bölgede yapılan hamur yemeği olan Vekilharç Mantı’yı Milas mutfağı ürünlerinden sayabiliriz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Bozcaada Seyahat Rehberi: Taze Havası ve Tarihi Dokusuyla Keşfedilmeye Değer Yerler
İskenderun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? İskenderun'da Nereye Gidilir?
Enez'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Enez'de Nereye Gidilir?
Edremit'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Edremit'te Nereye Gidilir?
Pamukkale'de Gezilecek Yerler: Şifalı Sulardan Antik Kentlere Pamukkale Gezi Rehberi
Urla'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Urla'da Nereye Gidilir?

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!