Mikrotremor Nedir, Ne İşi Yapar? Mikrotremor Yöntemi İle Bina Dayanıklılığı Ölçülebilir mi?

Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 olmak üzere iki büyük deprem meydana geldi. 10 ilde büyük yıkımlara yol açan bu depremden sonra vatandaşlar, oturdukların binalarının veya evlerinin depreme dayanıklılığını merak ediyor. Sosyal medyada binaların sağlamlığıyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. Binaların depreme dayanıklılığını ölçmek için Mikrotremor yönteminin yararından bahsedildi. Zemin Araştırma Merkezi ise vatandaşları uyardı.

Peki Mikrotremor nedir, ne işe yarar? Mikrotremor yöntemi ile bina dayanıklılığı nasıl ölçülür? Detaylar içeriğimizde👇

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ta 7.6 ve 7.7 olmak üzere iki şiddetli deprem meydana geldi. Bu deprem, sadece Kahramanmaraş'ta değil toplam 10 ilde büyük yıkımlara yol açtı.

Artçı sarsıntıların devam ettiği deprem bölgesinde ise binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Yıkılan binalar arasında sadece eski yapıların değil, yeni yapıların da olduğu ortaya çıktı.

Deprem bölgesinde yıkılmayan binalarda büyük hasarlar da görüldü. Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için vatandaşlar depreme dayanıklı binalarda oturmak istiyor.

Depremin ardından binalarının sağlamlığını ve dayanıklılığını merak eden vatandaşlar, internette araştırma yapmaya başladı.

Sosyal medyada yapıların sağlamlığının Mikrotremor yöntemiyle ölçülebileceği iddia edildi. Ancak bu testi, belirli firmalar yapabiliyor. Gelin Mikrotremor ölçümüne birlikte bakalım...👇

Mikrotremor Nedir?

Hasar tespitinde önemli bir yer tutan Mikrotremor, kısa süren depremler veya patlamalar dışında zeminde var olan düşük genlikli ortam titreşimlerine denir. Ancak Mikrotremor yapıların basınç dayanımını değil, zeminin hakim periyodu hakkında bilgi verir.

Mikrotremor Ölçümü Nasıl Yapılır?

Deprem gibi birçok olaydan kaynaklı zeminlerde yatay ya da düşey yöndeki Mikrotremor adı verilen küçük titreşimler sismometre yardımıyla hız, ivme, yer değiştirme türünden kaydedilebilmektedir.

Ancak Zemin Araştırma Merkezi '' Mikrotemor zeminin ham periyodunu-salınımını verir. Üzerindeki binanın beton dayanımını statik durumunu deprem analizini vermez.”  diye belirtti.

Açıklamanın devamında'' 2000 yılı sonrası binalar genelde yapı denetimli ve hazır betonlu olup betonları istenen değerleri sağlar.Beton santrallerinde imalat aşamasında testleri yapılır. İnşaat esnasında da yapı denetim firmaları numune alıp basınç testlerini yaparlar.'' dedi.

Zemin Araştırma Merkezi ''Mikrotromer sizin binanızın basınç dayanımını vermez. Mikrotremor ile deprem analizi-statik analiz yapan bu sahtekarlara itibar etmeyin. Binanız bir kolondan numune alınınca hasar görecekse o binayı hemen terk edin.” diyerek vatandaşları uyardı.

İlginizi çekebilir;

Sismik İzolatörün Ne Kadar Önemli ve Hayati Olduğunu Daha Net Görmek İster miydiniz?
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 'Taşımalı Eğitim' Açıklaması: Taşımalı Eğitim Nedir, Nerelerde Uygulanacak?

Popüler İçerikler

Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ı Şehit Eden 19 Yaşındaki Katil Yunus Emre Geçti Tutuklandı
Elazığlı Mehmet 120 Bin Liraya Aldığı Tarlasına Fidan Dikerken Roma Dönemine Ait Eser Bulunca Hayatı Değişti
Benfica'da Şov Yapıyorlar: Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü Portekiz Ekibini Sırtlıyor