Mikroçip Takılacak: Sahipli Kedi ve Köpeklerin Kimliklendirilmesi Zorunlu Oluyor

Kedi ve köpeklerin hareketlerinin takibi ve hastalıkları ile daha etkin mücadele için protokol imzalandı. Kedi ve köpeklere derialtı mikroçip takılacak. Uygulama köpeklerde bu yıl başlatılırken, kedi ve gelinciklerde 2022'de başlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmayla  sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi uygulamasına geçilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, konuya ilişkin olarak Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında protokol imzalandı.

Protokolle kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibiyle başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıklarıyla daha etkin mücadele etmek amacıyla bu hayvanların kimliklendirilerek elektronik ortamda kayıt altına alınması amaçlanıyor. 

Gıda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin ve TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu'nun imzaladığı protokol çerçevesinde sahipli köpeklerin bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022'den itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınması zorunlu olacak.

Terk edilen hayvanların sahiplerine ulaşılacak

Kedi ve gelinciklerin bu yıldan itibaren gönüllü kayıt altına alınabileceği uygulama kapsamında, Bakanlıktan üretim izni almış ev ve süs hayvanları üretim merkezlerindeki kedi, köpek ve gelincikler de kayıt altına alınacak. 

Uygulama TBMM gündeminde olan 'Hayvan Hakları Yasası'nın uygulanmasına temel teşkil edeceği gibi sokağa terk edilen veya kaybolan hayvanların sahiplerine kolaylıkla ulaşılabilmesini sağlayacak.

Doğumdan itibaren en geç 3 ay içinde başvuru yapılacak

Açıklamada, uygulama esaslarına ilişkin de bilgiler yer aldı. 

Buna göre, yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne başvuracak. Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecek. Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak.

Resmi veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.

Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanacak ve el terminali aracılığıyla okunabilecek, bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak. Mikroçip uygulaması Bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimler veya onların gözetiminde veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri marifetiyle yapılabileceği gibi imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da yapılabilecek.

Boşanmak İsteyen Sosyal Medya Fenomenine Kayınpederinden Tehdit: 'Seni Adana'da Yaşatmayız'
Eğitim-Sen: 'Türkiye Okulların Kapalı Olduğu 27 Ülkeden Biri'
Hilal Kaplan'ın Eşi Şikayet Etti: Erdoğan'ın Eski Metin Yazarı Aydın Ünal İfadeye Çağrıldı

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
18.02.2021

Evinde kedi köpek besleyenlere yardım yapılsın nasıl ki insanın çocuğu oluyor yardım alıyor aynı şey uygulansın mama fiyatları aşılar kumlar sağlık sorunları diğer ihtiyaçlar gerçekten fiyat olarak çok uçtu bizlere göre insan evladından hiç bir farkı yok!!

18.02.2021

evet oyle gercekten.keske benim sigortamdan yararlanma sansi falan olsa diyorum bazen :D

18.02.2021

kedi ve kopek sahiplerinden de vergi alinir artik

18.02.2021

Çip için TRT bandrolü, ÖTV, Katkı payı vs. gelirse şaşırmam...

18.02.2021

Çok şükür! Artık bir hevesle alıp sokaklara atamayacaklar.

TÜM YORUMLARI OKU (40)