Mide Bulantısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Her insanın hayatının belirli dönemlerinde yaşadığı bir durum olan mide bulantısı; kusma, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karakterize edilir. Mide bulantısına neden olan pek çok hastalık bulunmaktadır. Hem fiziksel hem de psikolojik sebeplerden kaynaklı bu durum gerçekleşebilir. Özellikle sindirim sistemi kaynaklı mide bulantıları oldukça sık yaşanır. Uzun süreli bulantılar tedavi edilmediği müddetçe kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkiler. Peki mide bulantısına hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

Mide, kaslardan oluşan ve genişleyebilme özelliğine sahip bir sindirim sistemi organıdır. İçine giren yiyecekler bazı kimyasal ve fiziksel olarak parçalanmaya uğrar. Midenin içini örten mukoza denilen yapı, sindirim sıvısı salgılar. Bu mukus mide iç yüzeyinin aşınmasını ve mide özsuyundaki asidin bu dokulara zarar vermesini engeller. Midede yiyecek olduğu durumlarda her 20 saniyede bir dalgalanmalar yaratarak sıvı ile katıyı birbirine karıştırır. Oluşan bu karışım azar azar miktarlarda ince bağırsaklar tarafından emilir. Bundan dolayı midenin herhangi bir yerinde oluşan rahatsızlık, bulantıya ya da midenin boşalmasına yol açabilir. Kişiyi oldukça zorlayan mide bulantısı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Mide Bulantısı Hakkında

Mide bulantısı besin zehirlenmelerinde sık görülen bir semptomdur. Bakteri oluşan gıdaların tüketilmesinden sonra, bu bakteriler vücutta toksin salgılar. Bu olayın sonucunda zehirlenme durumu yaşanır. Kusmanın yanında şiddetli ishal, karın ağrıları ve kanlı ishal gibi belirtiler gözükebilir. Aynı zamanda bulantı ve kusmaların altında ilaç zehirlenmeleri de yatabilir. Mide zarı iltihabı olan gastritte bulantılara sebebiyet vermektedir. Ayrıca üst karın bölgesinde yanma, ağrıda görülebilmektedir.

Vücutta ince bir kese olan apandist, kendi ürettiği ya da dışardan aldığı yabancı maddelerden kaynaklı tıkanma yaşar. Huzursuz bağırsak sendromu, şiddetli karın ve pelvik ağrılar, mide bulantısı ve kusma da apandiste eşlik eden durumlardır. Bazı kişilerde ise tüketilen besinler sindirim sistemi tarafından düzgün bir şekilde parçalanamaz. Bu durum sindirim sisteminde tahrişe yol açar. Mide bulantıları, baş ağrıları, ishal, midede yanma durumları oluşur. Aşırı derece de alkol ve nikotin tüketimi sonrasında bulantı ve kusma ile karşılaşılabilir.

Mide Bulantısına Hangi Bölüm Doktor Bakar?

Mide bulantısı yaşayan kişilerin gastroenteroloji (mide bağırsak ve karaciğer hastaları) bölümüne başvurmaları gerekir. Bu duruma sebep olan hastalıkları teşhis edebilmek için genel hasta öyküsü alınır. Daha sonra ise bilgisayarlı tomografi, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme, endosonografi gibi tetkikler yapılır. Aynı zamanda kan, idrar ve dış tahlilleri de istenebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Anne Adayları Buraya! Mide Bulantınızı Anında Geçirecek 10 Yiyecek Önerisi
Gününüz Zehir Olmasın: Mide Bulantısını Önlemek İçin Yapabileceğiniz 9 Şey

Popüler İçerikler

Sigara ve Alkole Büyük Zam: 3 Ocak İtibarıyla Fiyatlar Artıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Boykot Çağrısı: "Fahiş Fiyatlı Ürünleri Boykot Edin"
DEM Partili Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'in İmralı’da Öcalan İle Görüşmesi Başladı