Mide Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Mide ağrısı, toplumda birçok kişi de zaman zaman yaşanan problemlerden biridir. Bu ağrılar günlük yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. Mide ağrıları basit bir durumdan da kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalıktan da oluşabilir. Ağrılara yol açan hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Eğer bu hastalıklar tedavi edilmez ise ileride mide kanamalarına, kansere ve daha birçok kötü duruma sebep olabilir. Ağrıların yanında genellikle yanmalar, ekşimeler, bulantılar ve bazı bağırsak problemleri de görülür. Peki, mide ağrılarına hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İnsan vücudunun önemli organlarından biri olan mide, yemek borusu ve ince bağırsak arasında yer alır. Mide, sindirim sisteminin bir parçasıdır ve kaslardan meydana gelmiştir. Aynı zamanda genişleyebilme özelliğine sahiptir. Tüketilen yiyecekler mideye ulaştığı zaman bazı kimyasal ve fiziksel parçalanmaya uğrar. Midenin içinde bulunan mukoza denilen katman, sindirim sıvısı salgılar. Bu katman, midenin iç yüzeyinin aşınmasına ve mide asidinin çevresindeki dokulara zarar vermesini engeller. Midenin yapılarında herhangi bir problem oluşursa ağrılara ve birçok soruna neden olabilir. Mide ağrıları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Mide Ağrısı Nedenleri

Mide ağrısına yol açan pek çok hastalık vardır. Mide ağrısının yanında midede ekşime, göğüs bölgesinde yanma, yutkunma güçlüğü, kuru öksürük gibi şikayetlerde var ise gastroözfagel reflü hastalığından şüphelenir. Genellikle belli gıdaların tüketiminden sonra belirtiler gösterir. Ağrıya neden olan bir diğer hastalık ise gastrittir. Bu hastalık yemeklerden sonra şişlik, bulantı gibi durumlar ile karakterize edilir. 

H.pylori bakterisi yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda mideye girer. Midede uzun süre belirti göstermeden kalabilir. Birçok kişide görülen bu bakteri, mide ağrıları, ani kilo kayıpları, bulantılar ile kendini gösterir. Bazı ilaçların tüketimi de mideye zarar vermektedir. Bu ilaçlar midenin kimyasal yapısına zarar verip rahatsızlık yaratabilir. Aynı zamanda çölyak hastalığı, fıtık, mide kanseri, alkol, apandisit, safra taşı, pankreas ve karaciğer hastalıkları, bağırsak tıkanıklığı, sigara, hazımsızlıkta mide ağrılarına neden olabilmektedir.

Mide Ağrısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Mide ağrısı yaşayan kişilerin, sağlık kuruluşlarında bulunan iç hastalıkları (Dahiliye) ya da gastroenteroloji bölümüne gitmeleri gerekir. 

Mide ağrılarına yol açan hastalığın teşhisinde birçok yöntem kullanılır. Ancak uzman doktor, ilk olarak hastanın öyküsünü alır. Daha sonra çeşitli kan tahlillerinden yararlanılır. Ayrıca ağrıya neden olan mide hastalıklarının teşhisinde en çok kullanılan yöntem endoskopi incelemesidir. Bu işlem ile mide de tümör, kanama, yara gibi herhangi bir sorunun olup olmadığı anlaşılır. Bunun yanında ultrason, MR, BT gibi görüntüleme teknikleri de kullanılır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gastrit Deyip Geçmeyin: Basit Bir Mide Rahatsızlığından Kansere Dönüşebilir!
Mide Bulantısına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
Mide Kanseri ve Belirtileri Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi