Microsoft, Verileri Denizin Altında Depolayacak

Microsoft, deniz altında veri depolama merkezi kuruyor. Bir Xbox oyun karakteri olan Leona Philpot’un adının verildiği ilk su altı veri sistemiyle ilgili ön testler tamamlandı.

Sistemin ne zaman devreye gireceğiyle ilgili açıklama yapılmadı.

Çevre örgütü Greenpeace’e göre, dünya genelinde elektriğin yüzde üçünü veri merkezleri tüketiyor.

Büyük teknoloji şirketleri, hacmi giderek artan verilerini depolamak için az enerji tüketen sistemler geliştirmeye çalışıyor.

Microsoft, su altı veri depolama merkezi kurma deneylerini iki nedenle yaptığını söylüyor.

Dünya nüfusunun yarısı kıyılarda yaşıyor

Birincisi dünya nüfusunun yarısı kıyılarda yaşıyor. 3.5 milyar kadar insanın evleri, kıyı şeridinden 200 kilometrelik bir alan içinde. Bu, gecikme süresini, yani verinin kaynaktan müşterilere aktarılma süresini azaltacak.

Natick adlı projenin çevresel nedenleri de var. Microsoft’a göre depolama merkezini okyanusta kurmak soğutma ihtiyacını ortadan kaldıracak ve gelecekte bu merkezlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının yanına kurulmasıyla karbondioksit emisyonu sıfırlanacak.

Şirketin ilk su altı veri sistemi, Ağustos-Aralık 2015 tarihleri arasında California’da kıyıdan bir kilometre açıkta denendi. Sistem şimdi analiz için Microsoft’un Redmond’daki araştırma merkezine getirildi.

Çelik muhafaza içindeki sisteme çevresel koşulları izlemek vericiler yerleştirilmişti.

'Microsoft yenilenebilir enerjiyle veri merkezi işletme konusunda Apple ve Google'ın çok gerisinde'

Büyük teknoloji şirketlerinin enerji konusundaki sicilleriyle ilgili yıllık rapor hazırlayan Greenpeace’e göre Microsoft’un bu alanda daha yapabileceği çok şey var.

Greenpeace’in iklim uzmanlarından Tom Dowdall, “Deneysel sualtı veri merkezleri, denizde rüzgar enerjisi santrallerine bağlanırsa daha sürdürülebilir şekilde faaliyet gösterebilir. Ama Microsoft, yenilenebilir enerjiye daha çok yatırım yapmalı. Microsoft mevcut veri merkezlerini yenilenebilir enerjiyle işletme konusunda Apple, Google ve Facebook’un çok gerisinde” dedi.

2013’te Facebook İsveç’in kuzey ucunda, Kuzey Kutup Dairesi’ne 100 kilometre mesafedeki madencilik kasabası Lulea’da bir veri merkezi açmıştı.

84 dönümlük arazi üzerine kurulan merkezde yakınlardaki hidroelektrik santrallerden elde edilen tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışan on binlerce server bulunuyor.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
YORUMLAR
02.02.2016

Microsoft aslinda bir suru yaratici fikirler uretiyor. En azindan arge bolumunun gelecekle ilgili cok dogru vizyonlari ve tahminleri var. Gelgelelim ust yonetimin kisa sure karlari ve sirket politikalarini onde tutan kararlari son zamanda girdikleri her yeni sektorde bocalayip batmalarina neden oldu. Akilli telefon sektorundede havlu atti atacaklar.

03.02.2016

Fikir üretme kısmına katılmıyorum. Microsoftun son 20 yıldır uyguladığı fikirler ya büyük hatalardan dönme ya da tutmaya başlayan bir işi batırma ya da parasal güç üzerine. Oyun sektöründe xbox 360 ile tam çizgi tutturmuşken xbox one çok sönük kaldı. Directx'e verilmeyen önem ile iyice oyun sektörünün dışına çıkmışken para konuştu ve minecraftı aldı. Msn mobil alanda çöküşe geçince para konuştu ve skype'ı aldı. Mobil alanda yükselmek için Nokia'yı aldı yine batırdı. Bing pazarda çok geç kaldı. Zune tam bir başarısızlık. Kullanıcılar satın aldıkları windows 8'i beğenmeye beğenmeye kullanırken farkında olmadıkları bir şey vardı. Alternatifin olmayışı. Bilgisayar üreticilerine baskı kurarak paradan para kazanan bir firma yıllardır bütün gücünü masaüstü tekelini korumaya harcıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ