Microsoft'tan OpenAI'a Yapay Zeka Endişe Yaratmaya Devam Ediyor! Yasal Düzenleme Getirilmesi Çağrıları Çoğaldı

Artık hayatımızda iyice yer etmiş olan yapay zekalar hakkında tartışmalar da bitmek bilmiyor. İşsizliğe sebep olmasından dünyayı istila etmelerine kadar her tür teorinin göbeğinde olan yapay zekalara dair endişeler ise sürekli artıyor. Özellikle son aylarda Elon Musk gibi teknoloji devlerinin imzaladıkları açık mektup ve OpenAI gibi şirketlerin yapay zekalara dair yasal düzenlemeler getirilmesi konusundaki talepleri kaygıları iyice güçlendirmiş durumda. Peki yapay zekalar konusunda yasal düzenlemeler getirilebilir mi? Şirketler ve teknoloji dünyası bu konuda gerçekten göründükleri kadar istekli mi? Gelin tartışmaların detaylarına beraber göz atalım! 👇

Şimdilerde teknoloji şirketleri yapay zeka konusunda amansız bir yarışa girmiş durumda. Gitgide alevlenen bu rekabet ise yapay zekanın riskleri konusunda tartışmaları da güçlendiriyor.

Özellikle Mart ayında yapay zeka geliştiricilerinin ve teknoloji şirketlerinin imzalarıyla yayınlanan bir açık mektup, yapay zeka konusundaki endişeleri dile getirmiş ve çalışmaların durdurulmasını talep etmişti.

Mart ayında yayınlanan açık mektupta Elon Musk'ın liderliğinde birçok teknoloji devi, yapay zeka geliştiricilerine araştırmalarını 6 aylığına durdurma çağrısında bulunmuştu.

Mektupta geçen ifadelere göre yapay zeka, kontrolden çıkması kolay ve öngörülemez bir teknoloji olarak görülüyordu. Hatta bunu insandan ayrı bambaşka bir tür veya ırk yaratmış olmak şeklinde yorumlamışlardı. 

Dolayısıyla yaratıcılarını bile aşan bir zekaya sahip olan yapay zekaların kontrol altında tutulması gerektiği vurgulanıyordu.

Ancak ileri seviye yapay zeka araştırmalarının durdurulmasını isteyen bu açık mektuba tepkiler de gecikmemişti.

En büyük eleştiri ise uzun yıllardır devam eden çalışmaları 6 ay durdurmanın hiçbir anlamı olmayacağı yönündeydi.

Bu 6 ayın sonunda ne yapılacağı konusu da eleştirilerin odağındaydı çünkü sürecin sonuna yönelik hiçbir açıklamada bulunulmamıştı.

Yapay zeka konusuna ilgili olan birçok insan ise yapay zeka araştırmalarını durdurmak gibi uygulamaların işe yarayacağı eşiğin çoktan aşıldığını düşünüyordu. Yani halihazırda zaten yeterince gelişme kaydedilmişti.

Ancak Mayıs ayında OpenAI şirketi CEO'sunun "yapay zekaya yasal düzenleme getirilmesi" talebinde bulunması, konu hakkındaki tartışmaları tekrar canlandırdı.

ChatGPT'nin yaratıcısı Samuel Altman'ın ABD Senatosu'nda yaptığı açıklamalar ise oldukça çarpıcıydı. Altman, yapay zeka teknolojisinin 'seçimleri bile manipüle edebilecek kadar' ileriye gidebileceğini ve bu noktaya gelinmemesi için çok geçmeden yapay zeka konusunda yasal düzenlemeler getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Aynı günlerde ileri gelen teknoloji devlerinden olan Microsoft'un da ABD hükümetine yapay zeka konusunda somut adımlar atılması gerektiği yönünde çağrıda bulunması dikkat çekmişti.

Şirket, tamamen yapay zeka konusunda yasal düzenlemeler ile ilgilenecek resmi bir kurumun oluşturulmasını öneriyor, hatta talep ediyordu.

Bu bağlamda yapay zeka konusundaki endişeler ve riskler konusunda özellikle dil modelleri ve görsel oluşturma araçları aracılığıyla pek çok fikir edinilmiş durumda.

Bu yapay zekaların her zaman doğru bilgi vermeyip dezenformasyona sebep olması, intihar gibi konularda dahi detaylı bilgi vermesi gibi sorunlarla karşılaşılmıştı. 

Görsel üreten yapay zeka araçlarının gerçek sanatçıların hakları konusunda sorunlara sebep olması veya ses taklidi yapan yapay zekaların gerçek bir insandan ayırt edilemez hale gelmesi gibi problemler de ortaya çıkmıştı.

Dolayısıyla yapay zekanın riskleri birçok bakımdan gözler önünde olsa da teknoloji devlerinden ve bizzat yapay zeka geliştiricilerinden kural konulması talebi gelmesi ciddiyeti artırmış durumda.

Ancak bu da yeni sorulara ve tartışmalara yol açıyor. Örneğin insanlar bu şirketlerin yasal düzenleme istekleri konusunda samimi olup olmadıklarından emin olamıyorlar çünkü hepsi yapay zeka üretmeye ve araştırmaya son hız devam ediyor.

ABD ve Avrupa Birliği gibi organizasyonların yasal düzenlemeler konusunda çatışma olasılığı da ayrıca mevcut. Bu konuda çoktan bir tüzük çıkarmış olan AB'nin ve yeni düzenlemelerin uyumlu olup olmayacağı da doğal olarak tartışmalı.

Üstelik bazı uzmanlar ABD'de sıfırdan bir daire ya da kurum açmanın da zorlu olacağını düşünüyor çünkü halihazırda yapay zeka hakkında belli ilkeler ve kurallar oluşuş durumda.

Bunlara ek olarak getirilecek yasal düzenlemelerin bütün şirketler tarafından kabul edilip edilmeyeceği de meçhul. Ki ABD içinde uygulanan kuralların yurtdışında rağbet görmemesi ihtimali de yok değil.

Dolayısıyla hem teknoloji devlerinin yasal düzenlemeler konusunda ne derece ciddi oldukları kestirilemiyorken bu kuralların kapsamının ve niteliklerinin ne olacağı da oldukça belirsiz bir halde.

Sonuçta yapay zeka konusunda belli kurallar oluşturulması elzem gibi görünse de bu yolda nasıl ilerleneceği halen netleştirilemedi.

Ayrıca tüm bu tartışmalar devam ederken yapay zeka araştırmaları da aynı şekilde gelişmeyi sürdürüyor. Bu noktada hükümetlerin ve teknoloji dünyasının gelecekteki adımlarının ne olacağını bekleyip görmekten başka bir yol görünmüyor!

Peki siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yapay Zeka Deyince Akıllara O Gelir: 'ChatGPT Nasıl Kullanılır?' Öğrenmek İsteyenler İçin Dev Rehber
Felaket Teorilerine Bir Yenisi Daha Eklendi: Yapay Zekalar İnsanlığın Sonunu Getirebilir mi?
Mark Zuckerberg Açıkladı: Instagram ve WhatsApp'a Yapay Zeka Desteği Geliyor!

Popüler İçerikler

Gurbetçi Vatandaş Asgari Ücretten Şikayet Edenleri Hedef Aldı: “Geçinemiyoruz Diyorlar Olaya Gelin”
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Diyanet İşleri Başkanı'nın Kızı Gassal Dizisini Savundu, Tepkiler Gecikmedi
YORUMLAR
13.06.2023

programlanmış bir yapay zekadan çok, bilinç kazanmış bir yapay zekadan korkmak gerek (çok uzak olmayan gelecek)... zira herhangi bir üst akıl; insanlığın kendi yaşam ve diğer yaşam biçimleri için tehdit olduğunu kavrayacaktır. ve önlem almaya çalışacaktır.. Kalem kılıçtan keskindir. aklı çok olan galip gelecektir.

13.06.2023

E-ticaret sitelerinin algoritmalarından başlayarak, sosyal medya sitelerinin algoritmaları düzenlemeye tabi olmalıdır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ