Microsoft'tan Bitki ve İnsan Arasında İletişim Sağlayan Arayüz

Bitkiler elektro-kimyasal sinyalleri kendi ihtiyaçlarını ifade etmek için kullanıyor. Microsoft tarafından geliştirilen Florence projesi, geliştirilmiş iletişim ile doğal ve dijital dünyaların iç içe ve uyum içinde yaşadığı bir gelecek tasvir ediyor. Projede son olarak bitki ve insan arasında iletişim sağlayan ilk arayüz oluşturuldu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bitkiler çok büyük miktarlarda veriyi elektriksel ve kimyasal sinyaller ile sentezleyebiliyor ve kendi çıkarları doğrultusunda bilinçli bir şekilde kendilerinde, komşularında ve çevrelerindeki alanda değişiklik yapabiliyor. 

Hücre depolarizasyonu sebebiyle oluşan bu sinyaller tüm bitkiyi, biyotik ve abiyotik stres gibi bölgesel uyarıcılar için tetikte tutuyor. Bu sinyaller canlı organizmaların en evrensel özelliklerinden birisi. Florence projesinde bitkilerin farklı ışık frekanslarına duyarlılığından faydalanılarak, güdümleme yoluyla bitkide tepkilerin tetiklenmesi sağlandı. Daha sonra bitkiler ve doğal dil işlemleri arasındaki benzerlikler karşılaştırıldı.

Elektriksel bitki tepkileri doku üzerinde ve tüm bitki seviyesinde bitkiye iliştirilen elektrotlar ve açık kaynaklı bir biyoelektrik sinyali paneli sayesinde ölçülebiliyor. Florence projesi bitkilere tepki veren, doğal çevremizle nasıl iletişim kurduğumuza dair yeni algılar oluşturan canlı maddeler olarak yaklaşıyor. Bu da doğal çevremizle ilkel yollarla da olsa konuşabilme imkanı doğuruyor.

Bu sistemde kullanıcı öncelikle düzenlenmiş doğal dil yoluyla bitki ile iletişim kurmayı ya da ona etki etmeyi deniyor. Girdileri duygusal ve semantik içerik bakımından analiz ediliyor. Sonuç sinyalleri bitkinin üzerinde bulunan bir ışık kaynağını düzenlemek için kullanılıyor.

Bu etkileşimsel döngü sırasında bitkiden gelen kimyasal ve elektriksel sinyaller ve çevresi hakkındaki bilgiler inceleniyor. Daha sonra bu sinyaller dilbilimsel girdi ile birleştirilerek bitkiden bir cevap almak için kullanılıyor. Sonuçta oluşan cevaplar, girilen verilerin dil ağaçları ve açıklamalar ile şekillenmiş dönüşümleri oluyor. Bitkiler bu dilbilimsel bilgiyi tamamen anlamasa bile, çıktıyı yeni ve tahmin edilemeyen bir şekilde etkiliyor.

Florence Projesi gelecekte yapılacak çevresel araştırma, biyolojik sensör ve gen ifadesi uygulamalarının yanı sıra dijital ve doğal dünyalarımızı birleştirecek yeni fırsatlar için bir temel oluşturuyor.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
11.06.2016

Hadi Vejetaryenler bunu da açıklayın. :D:D:D

12.06.2016

Aga marula ben seni yiyeceğim diyemem ,yapamam, duygusal insanım ben.

11.06.2016

microsoftun arge bolumu her zaman harika isler cikariyor ama ust kademe yonetimi gelecegin nasil sekillenecegini gorecek vizyona sahip olmadigindan, sirketin gundelik karlarina cok fazla odaklandiklarindan gelecege yonelik hamleleri degisimleri hep kacirip, arkadan seyrediyorlar. ozellikle mobil alanda yaptiklari hatalarin haddi hesabi yok.

18.06.2016

Kesinlikle... Donanımsal geliştirme ve yatırımları çok kısıtlı. Yazılımsal durumun da hali ortada. Arada bir Concept/ Prototype videolar paylaşıyorlar. Başka da bi numara yok.

TÜM YORUMLARI OKU (13)