Hesaplara izinsiz erişim yönündeki haberler kamuoyuna ilk kez 2011 yılında yansımış ancak Çinli yetkililerle doğrudan bir bağ kurulamamıştı. Güvenlik firması Trend Micro Inc o sırada Tayvan'da birine gönderilen ve minyatür bir bilgisayar programı içeren bir e-posta bulduklarını açıklamıştı.
Program, Microsoft'un kendi internet sitesinde daha önce fark edilmemiş bir hatadan faydalanıp doğrudan Hotmail'e ve Microsoft'un diğer ücretsiz e-posta servislerine gönderilen e-postaların kopyasını saldırgan tarafından kontrol edilen hesaba aktarıyordu.
Trend Micro, bini aşkın kişinin mağdur olduğunu ortaya çıkardı ve konuyu kamuoyuyla paylaşmadan Microsoft hatayı giderdi.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki eski Microsoft çalışanı, Microsoft'un da kendi soruşturmasını başlattığını ve hackleme işleminin 2009 yılı temmuz ayında başladığını fark ettiklerini kaydetti. Uygur ve Tibet liderlerinin yanı sıra Japon ve Afrikalı diplomatlar, insan hakları savunucuları ve Çin'de diğer hassas pozisyonlardaki kişilerin de hedef alındığını söylediler.
Bazı saldırılar AS4808 olarak bilinen bir Çin ağından geliyordu. 2011 yılında EMC Corp'un güvenlik birimi RSA'ya yönelik saldırı kampanyasıyla ilişkilendirilen bu ağdan ABD istihbaratı Çin'i sorumlu tutmuştu.
Google, Yahoo ve ekim ayından bu yana Facebook da kullanıcılarını hükümet saldırıları şüphesi olunca uyarıyor.