Michelin Yıldızı Nedir? Kimler Michelin Yıldızı Alabilir? Michelin Yıldızı Nasıl Alınır?

MasterChef yarışma programı finale adım adım ilerlerken başarılı şefleri konuk almaya devam ediyor. Bu akşam 149. bölümüyle ekranlara gelen MasterChef'e konuk olarak katılacak olan Ahmet Dede Şefin Michelin Yıldızı almış olmasıyla izleyicilerin dikkatini çekti. Lastik firması Michelin tarafından bir asır önce başlatılan uygulama ile Michelin Yıldızı almak bir rütbe olarak görülmeye başladı. Peki Michelin Yıldızı nedir? Michelin Yıldızı nasıl alınır? Kimler Michelin Yıldızı alabilir? İşte detaylar...

Mutfak sanatları alanında Michelin Yıldızı dünya genelinde bir rütbeyi, önemi ve başarıyı temsil eder. Bu akşam TV8'in en sevilen yarışma programlarından MasterChef'e konuk olarak katılan Şef Ahmet Dede'nin Michelin Yıldızı'na sahip olması izleyicilerin dikkatini çekti. Peki Michelin Yıldızı nedir? Michelin Yıldızı nasıl alınır? İşte detaylar...

Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Guide Nedir?

Michelin Yıldızı, dünya genelinde çok önemli bir referans olarak kabul edilmektedir. Michelin Rehberi veya Michelin Kırmızı Rehberi; Fransız araba lastiği üreticisi Michelin tarafından otel mutfaklarına ve restoranlara verilen bir prestij ödülüdür. Her yılın başında açıklanan Michelin Rehberi, dünyanın dört bir yanındaki restoranların, gizli bir müfettiş sistemiyle değerlendirilmesine ve 1, 2 ya da 3 yıldızla notlandırılmasına dayanır.

Michelin Yıldızı Tarihi

Michelin Rehberi, ilk defa 1889’da Fransa’da ortaya çıkmıştır. Fakat o zamanlar bugünkü gibi dünyanın en iyi restoranlarını değerlendirmeyi amaçlamamaktadır. Rehbere de adını veren otomobil lastiği şirketinin sahipleri Andre ve Edouard kardeşler tarafından hazırlanan ve şirketin ürünlerini satın alan araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırmak için bazı ipuçlarını derleyen kırmızı bir kitapçıktır.

Andre ve Edouard kardeşler, sürücülerin güzel yemek yiyebilecekleri ve konaklayabilecekleri mekanların yanına “Buranın yemeği iyidir, mola vermeye değer” anlamında işaretler koyuyorlardı. 1926 yılından itibaren fine dining restoranların değerlendirilmesine geçilmiştir. 5 yıl sonra 3 yıldızlı değerlendirme sistemi gündeme gelmiştir. Böylece 1936 yılında da yıldız almaya uygun görülen restoranların uyması gereken kıstaslar netleştirilmiştir.

Bir lokantanın Michelin yıldızı kazanması veya yıldız sayısının artması o işletmeye uluslararası bir ün ve avantaj kazandırdığı gibi yıldızının düşürülmesi veya alınması ise ciddi bir itibar kaybına yol açmaktadır.

Michelin Yıldızı Nasıl Alınır?

Yıldızlar, Michelin firmasına bağlı müfettişlerin (inspector) değerlendirmeleri sonucunda verilmektedir. Şirket, gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan kişiler arasından müfettişler seçer. Fakat seçilen kişilerin kimlikleri son derece gizli tutulur. Müfettişlerin hangi kıstaslara göre seçildiği, bu insanların neye bakarak değerlendirme yaptığı şirket dışında kimse tarafından bilinmemektedir. Değerlendirmede düşünülen genel kanı, yemeklerin yaratıcılık, farklılık ve sıra dışılık özellikleriyle, kalitenin istikrarına bakarak verildiği yönündedir. 

Yıldız verilmek adına teftiş edilen lokanta tek müfettişin değerlendirmesiyle yeterli kalmıyor.

Ziyaretler sonucu ortaya çıkan raporlardan “yıldız verilmeye layıktır” tavsiyesi alan lokantalar, bu kez daha başka müfettişler tarafından yeniden gizli ziyaret ediliyor ve tüm bu müfettişlerin değerlendirmelerine göre yıldızlar belirleniyor. Rehberdeki her lokanta ortalama 18 ayda bir yeniden ziyaret ediliyor ama yıldızlı olanlar daha sık denetleniyor.

Michelin Yıldızına Sahip Kaç Restoran Var?

349’u tek yıldız, 81’i iki yıldız ve 50’si üç yıldız olmak üzere, dünya üzerinde Michelin Yıldızı’na sahip toplam 480 restauran bulunmaktadır. Dünyanın en büyük şehirlerinden Londra’da üç yıldıza sahip yalnızca 1 restaurant yer almaktadır. Japonya en çok yıldıza sahip olan ülke olup, ülkede 32 tane 3 yıldız, 61 tane 2 yıldız, 224 tane ise 1 yıldıza sahip restaurant bulunmaktadır. Japonya’yı Fransa, Almanya ve Amerika sahip olduğu Michelin Yıldızları ile takip etmektedir. Maalesef çok önemli şef ve mekanlara sahip olmamıza rağmen Türkiye’de henüz Michelin yıldızlı bir restaurant bulunmamaktadır.

Michelin Yıldızları Anlamları Nelerdir?

(*) one star:“A very good restaurant in its category” – Alanında iyi Restaurant.

 (**) two stars: “Excellent cooking, worth a detour” – harika yemek, destinasyon değiştirmeye değer.

(***) three stars: “Exceptional cuisine, worth a special journey” – Mükemmel mutfak. Özel bir yolculuğa değer olağanüstü yemekler

Bu İçerik de İlginizi Çekebilir

Masterchef'in Yeni Jüri Üyesi Yılmaz Öztürk Kimdir? Şef Yılmaz Öztürk Kaç Yaşında ve Nereli?

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi