Michelangelo'nun Sahtecilik Kariyeri

Solda, 'Aziz Anthony'nin Baştan Çıkarılışı', Martin Schongauer, yk. 1470 - 75. Sağda, 'Aziz Anthony'nin Baştan Çıkarılışı', Michelangelo Buonarroti, 1487 - 88.

Sanat tarihçisi Thierry Lenain, kitabında sanatta sahtecilik algısının yüzyıllar içindeki değişimini konu alıyor

İtalyan Rönesansı'nın en önemli isimlerinden Michelangelo Buonarroti'nin, çağının tanınmış eserlerinin kopyalarını çıkarıp isle yaşlandırarak orijinalleriyle değiştirdiği ortaya çıktı.

Londra'da bulunan Institut Français'de çalışmalarını sürdüren sanat tarihçisi Thierry Lenain, Michelangelo'nun sahtecilik kariyerini 'Art Forgery: The History of the Modern Obsession' adlı kitabında anlattı. Lenain'in kitabına göre ünlü sanatçı, sahiplerinden ödünç aldığı orijinal eserlerin kopyalarını çıkararak kopyaları geri vermek suretiyle orijinal eserlere sahip oluyordu. Bir seferinde gravür sanatçısı Martin Schongauer'e ait bir Aziz Antonio baskısını kopyalayan Michelangelo'nun çıkardığı iş ile orijinalin birbirine son derece yakın olduğu kitapta yer alan ifadeler arasında.

Sanat tarihi festivali VIEW'da konuşan Lenain, Michelangelo'nun 'orijinal eserlere mükemmel oldukları için hayran olduğunu ve onları aşmak istediğini' belirtti.

Rönesans döneminde sanat kopyacılığı anlayışı daha sonraki yüzyıllarda gelişen negatif yaklaşımdan çok farklıydı. Lenain konuşmasında durumu, 'Geç-modern dönem sahteciliğinde yaklaşım bir sanat eseri yaratmaktan ziyade bir tuzak kurmak. Rönesans'tan 18. yüzyıla kadar ise bu olaya tam tersi şekilde yaklaşılıyordu. Bunu yapabilen sanatçılar eleştirilmek yerine büyük bir övgüyle karşılanıyordu,' şeklinde açıkladı.

Kaynak: Milliyet Sanat

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan