MHP'nin Beklenmeyen Seçim Sonucunu Çok Önceden Öngören ve Detayları Tek Tek Anlatan Bu Yazıyı Okumalısınız!

2018 Türkiye Genel Seçim sonuçları açıklandığından beri tartışmalar devam ededursun, seçimin sürpriz yapanı MHP oldu şüphesiz. MHP'nin bu oy oranını alacağını 16 Haziran 2018 tarihinde yazan Ekşi Sözlük yazarı basso continuo isimli yazarın yazısı ilginç analizler barındırıyor. 

Not: Bu yazı, yazarın izniyle yayınlanmaktadır.

Geçmiş seçimdeki oylarını biraz da arttırıp koruyarak seçimin en sürpriz sonucunu alacak partidir.

% 13 ve üzeri oy kimseyi şaşırtmasın bu oran daha da artabilir. Çünkü MHP, tabanındaki seküler, şehirli ve son 15 yıl AK Parti karşıtlığı ile dolu tabanının rahat yarısını İyi Partiye kaybetse de, bu sefer de geçmişte AKP'ye oy veren veya iki parti arası gidip gelen muhafazakar, kırsal kökenli, Karadeniz, İç, Doğu Anadolu'daki seçmenden muazzam oy kazanıyor. Şu son düzlükte bu eğilim iyice arttı.

Esas dip dalgası işte bu başkanlıkta Reisçi, ancak partide MHP'ye oy atacak AK Partililer...

Bu taban Erdoğan'ı destekliyor ancak AK Parti'den memnun değil. Ekonomik kriz, AK Parti içindeki ikbal-rant peşindekiler, listelerdeki sıkıntılı isimler, FETÖ temizliğinin tam yapılmadığı algısı, MHP'nin daha güvenilir gelmesi, zor zamanlardaki kritik MHP destekleri, bu tabanın MHP'ye yönelme sebepleri... Takdir edersiniz ki bu taban seküler tabanın iki katı. Yani aslında Bahçeli, Erdoğan'ı destekleyip seçtirirken, AKP'nin altını fena oyuyor.

Bu sebeplerle MHP'nin tarihinde önemli yeri olan, ancak son 15 yılda düşük oy aldığı Kayseri, Konya, Yozgat, Çankırı, Kırşehir, Karadeniz şehirleri ve Doğu Anadolu'da başkanlıkta Reis'e oy verip parti de MHP'ye oy verecek AK Partililer de inanılmaz yüksek bir artış var.

Yani vaziyet o kadar acayip ki, AK Parti % 35 altına inip, MHP %15 üstü yapabilir. Evet MHP sahillerde, Ege'de kayıba uğrayacak ancak gelen yığılma, gidenin üzerinde. Nitekim zaten MHP, Bahçeli öncesi geleneksel olarak muhafazakar-kırsal tabanlıdır. Ek olarak MHP kopuşların da etkisiyle listelerini teşkilat içinden gelen, kaliteli isimlerle, tabanından yaptı.

Son düzlükte Bahçeli 3 kere TV'de canlı yayına çıkacak. İYİ Parti'nin rüzgarı gittikçe azalıyor, MHP'ye dönüşler var.

Ayrıca başkanlıkta Akşener veya İnce'ye verecek ancak partisine bağlı olanlar var. Bunları da toplayınca MHP % 13 (% 16'ya kadar çıkabilecek potansiyelle) oy alacaktır.

MHP'nin AK Parti'ye tepkili klasik tabanı da, Bahçeli'nin verdiği destek karşılığında politikalarını iktidara kabul ettirdiğini, AK Parti'yi MHP'lileştirdiğini, terörün, PKK - FETÖ'nün belinin kırıldığını, ülkücü kadroların devlette etkin olmaya başladığını görmeye başladı bence.

Yeni dönemde mecliste AK Parti tek başına yasama gücünü kaybederse ve MHP güçlü girerse her yasada MHP'ye ihtiyaç duyulacak, MHP bir yerde iktidar ortağı olacak hatta başkan yardımcılıkları alacak. Zaten % 15 oy alan parti daha ne kadar etkili olabilir ki? Bir yerde yarı yarıya da olsa devletin başına devlet geçiyor. MHP geçmişte neden CHP ve HDP ile birleşmedi ve AK Partiyi yıkmadı diyenlerin bunları anlamaması normal.

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
YORUMLAR
25.06.2018

Evet söz sahibi oldu, evet kendi tabanını kadrolara sokabilecek. Bravo(!). Ama ülke gidişatını düşündüğümüzde buna müdahale etmek yerine kadrolara yerleşme çabası ne kadar "Milliyetçilik"dir? İsterseniz cahilliğime verin ama ben bu duruma vicdanen başarılı bir hareket olarak bakamıyorum.

25.06.2018

Ya arkadaş, bu kadar basit bir konuyu stratejik derinlikmiş gibi göstermenin anlamı ne? MHP, AKP ile ters düşse baraj altıydı. MHP mecliste AKP'nin ayakçısı olmaya devam edecek ve çocuk istismarı gibi sana göre bana göresi olmayan konularda daima red oyu kullanacak. Ayrıca MHP geçmişte nasıl CHP ile birleşmedi? Çatı aday İhsanoğlu kimin adayıydı? MHP'liler, daha doğrusu MHP'li olduğu düşünülenler yine Erdoğan dedi. Tayyip Erdoğan MHP'ye emanet bir yüzde vermiş. İhtiyacı olduğunda geri alacak. O kadar.

25.06.2018

bana göre de devlet bahçeli baraj üstünde oy alacağını bilseydi kesinlikle ittifaka girmezdi. ittifaka girme sebebi tamamı ile baraj altında kalma korkusu, yani bu sonuç devlet bahçelinin ulu bilge olduğunu göstermekten ziyade o günkü şartlara ayak uydurma zorunluluğudur. Ayrıca Amerikayı yeniden keşfetmiyoruz, 2002 de kurulan bir parti ilk seçimde yüzde 40 oy alıyor ise doğal olarak kendi görüşüne yakın kesimden oy kaymıştır. Erdoğan'ın sağ partileri sistematik olarak nasıl bitirdiğini biliyoruz. Ne zaman sağ bir partide bir lider palazlansa bir kaç yıl sonra akp de bakan olarak görüyoruz aynısını akşenere de teklif ettiler.

28.06.2018

Bahçelinin de koltuğunu sağlama aldılar vaktiyle...

TÜM YORUMLARI OKU (17)