MHP Kurultayında Tüzük Değişikliğine Dair Tüm Önergeler Kabul Edildi

Milliyetçi Hareket Partisi’nde aylardır tartışılan o gün geldi ve muhalifler tüzük kurultayını topladı. Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan kurultaya katılmak için gelen delegelerin kimlikleri noter yoluyla kayıt altına alındı. Kurultayda toplantı yeter sayısına ulaşıldığı duyuruldu. Çağrı heyeti, saat 14.00 itibariyle 752 imza toplandığını açıkladı. MHP yönetimi ise imza veren delegelerin 495'te kaldığını iddia etti. Ankara 13. Noterliği ise şu ana kadar 657 imza aldıklarını ve sayım işleminin sürdüğünü söyledi. Diğer yandan, kurultayda tüzük değişikliğine yönelik tüm önergeler oy birliğiyle kabul edildi.

Milliyetçi Hareket Partisi’nde 1 Kasım’dan bu yana süren Genel Başkan ve yönetim değişikliği tartışmasında bugün en önemli dönüm noktalarından biri olacak. Muhalifler, Genel Merkez’in “tanımıyoruz” dediği ve “korsan” olarak tanımladığı tüzük kurultayını bugün topladı.

Kurultay öncesi gerginlik

MHP'de mahkemenin görevlendirdiği çağrı heyetinin belirlediği tüzük kurultayının yapılacağı Büyük Anadolu Otel önünde sabahın erken saatlerinden itibaren delegeler toplanmaya başladı. Yaklaşık 3 kilometre yürüdükten sonra otele girmek isteyen partililer ve polisler arasında sık sık tartışma yaşandı. 

Delege olmayanları arama noktasından geçirmeyen polisler, başkasına ait kimliklerle otele girmek isteyenleri fark edince geri çevirdi. Kendini polis olarak tanıtan bir kişinin salona girmek için girmekte ısrar eden partililer arasında izdiham yaşandı ve arbede çıktı.

"Başbakan Meral "sloganları

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kurultayın yapılacağı salona ilk olarak Sinan Oğan, sonrasında ise Ümit Özdağ ve Koray Aydın geldi.

Meral Akşener kurultayın yapılacağı salona girdiği sırada 'Durma ilerle bu millet seninle' ve 'Başbakan Meral' şeklinde sloganlar atıldı.

Sinan Oğan: Yeterli sayıya ulaştık'

MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan,' Şu an yeterli sayı mevcut. Yolda olan delegelerimiz de var. Dolayısıyla bu konuda şimdiden yeterli sayıya ulaştık diyebiliriz' dedi.

Kurultay görevlileri tarafından yapılan duyuruda da kurultayın toplanması için gerekli olan 594 delegeye ulaşıldığı açıklandı.

Devlet Bahçeli genel merkezde

Parti genel merkezine geçen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultay sürerecini oradan takip etti. Bahçeli'nin yanı sıra MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve Şevkat Çetin'de parti genel merkezine geçti.

MHP Genel Merkezi: İmza verenlerin sayısı 495'te kaldı

Çağrı heyetinin yaptığı açıklamaya göre, saat 14:00 itibariyle 752 delegenin imza attığı açıklandı. Bir kısım delegelerin de sırada olduğu ve imza işleminin devam ettiği belirtildi.

MHP Genel Merkezi ise imza verenlerin 495'te kaldığını iddia etti. Ankara 13. Noterliği ise şu ana kadar 657 imza aldıklarını ve sayım işleminin sürdüğünü söylemişti. 

Tüzük değişikliğiyle ilgili tüm önergeler oy birliğiyle kabul edildi ancak imza verenlerin sayısıyla ilgili yeni bir açıklama yapılmadı.

Divan Başkanlığı seçiminde uzlaşı: Oturumu Dervişoğlu yönetti

Divan başkanlığına önce iki kişi aday oldu. Akşener'in desteklediği Musavvat Dervişoğlu 456, Oğan'ın desteklediği Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delege imzasıyla adaydı. Ancak oylama için sandığa gitmek istemeyen delegeler, 'tek liste' diye slogan atınca divan başkanlığı oylaması başlayamadı.

Oğan'ın desteklediği Hasan Hüseyin Türkoğlu 'fedakarlık' yaptıklarını söyleyerek adaylıktan çekildi. Adaylar arası anlaşmanın sağlanmasının ardından, delegenin istediği gibi divan oylaması yapılmadı. Adayların belirlediği ortak liste oy birliğiyle kabul edildi. Kurultayı Dervişoğlu yönetti.

Hedef tüzüğün 63’üncü maddesi

Temel amaç, parti tüzüğünün olağanüstü kurultayda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen 63. Madde’de yer alan, “Bu toplantılarda sadece toplantı gündeminde yer alan konular görüşülür ve karara bağlanır, olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz” ibaresini seçimin yapılmasını sağlayacak şekilde değiştirmekti.

Akşener'e karşı "Güç Birliği"

Fotoğraf: @GoncaSenayy 

Öte yandan Hürriyet'in haberine göre, önceki akşam iftar yemeğinde bir araya gelen MHP'nin genel başkan adayları Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ, Süleyman Servet Sazak ve Sait Gönen, diğer genel başkan adayı Meral Akşener'e karşı 'Güç birliği' yapma kararı aldı.

Muhalifleri böyle bir karar almaya iten kararın ise Akşener'in diğer adaylarla birlikte hareket etmemesi gösteriliyor. 

Akşener, iftar yemeğine davetli olduğu halde katılmayacağını açıklamıştı.

Muhaliflerin ayrıca Genel Merkez'in 10 Temmuz'da yapacağı kurultaya da katılacağı belirtiliyor.

Delege sayısı önemli

Toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı konusunda da Genel Merkez ile muhalifler arasında görüş ayrılıkları var. 

Muhaliflere göre toplantıya salt çoğunluk olan 612 delegenin katılması yeterli. Genel Merkez karar yeter sayısı için üçte iki çoğunluk, yani 800 delegenin oy kullanması gerektiğini savunuyor. Muhaliflere göre ise burada da katılanların salt çoğunluğu yeterli.

10 Temmuz kurultayı

Muhaliflerin planladıkları gibi tüzüğü değiştirmesi durumunda bunun Genel Merkez nezdinde geçerli olup olmaması ayrı bir hukuki tartışma olarak devam edecek. MHP yönetiminin seçimli kurultay için belirlediği tarih ise 10 Temmuz. Genel Merkez bu tarihte hem tüzüğü değiştireceğini, hem de seçimli kurultay yapacağını açıkladı.

Bir süredir adaylığı konuşulan bu isimler Genel Merkez’in dikkatli takibi altında. Akşener, Aydın ve Oğan’ın haklarında inceleme başlatıldığı biliniyor. Bu isimlerle birlikte onlara destek veren bazı üst kurul delegelerinin özellikle tüzük kurultayına katılımları ile birlikte ihraç edilebilecekleri muhalefet cephesinde kulaktan kulağa dolaşıyor. Kurultayda ihraçları önlemek için tüzük değişikliği bu sebeple planlanıyor ama bu değişikliği tanımayan Genel Merkez’in büyük ihtimalle bu disiplin sürecini devam ettireceği tahmin ediliyor.

Al Jazeera, Hürriyet, Ajanslar

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.06.2016

BAHÇELİ EN BÜYÜK ZARARI SENSİN BU TOPRAKLARIN

19.06.2016

Akşener başkan olsun

19.06.2016

Tayyip biatçıları Akşener gelmesin de ne olursa olsun demeye başladılar! Tutuştular ama çok geç atık. Meral Başkan geliyor. Akp kuduruyor :D (mutluyum)

Kemal geldi aynı laflar, ekmeleddin geldi aynı laflar, selahattin geldi aynı laflar..Abi bak sen nerden gözlem yapıyosun bilmiyorum da bizim zerre umrumuzda değil..Böyle umutlanıp durmayın gene üzüleceksiniz..

TÜM YORUMLARI OKU (36)