MHP'de Kurultaya Durdurma Kararı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, iki yerel mahkemenin MHP'de olağanüstü kongre sürecine ilişkin olarak Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararı tedbiren durdurduğunu açıkladı. Öztürk açıklamasında 'Kayyum heyetinin yetkileri ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, kararın kesinleşmeden uygulanamayacağı tespit edilmiş, kongre çağrısı da dâhil olmak üzere bütün işlemler ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuştur' dedi. Konuya ilişkin konuşan Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın 'Yargıtay kararı ortaya çıkamadan herhangi bir kongre çağrısı olmaması gerekirdi. Yargıya uymayacak şekilde kongreyi toplamaya çalıştılar' derken genel başkan adaylarından Sinan Oğan ise kararı 'hukuksuz' olarak niteledi.

Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi Nisan ayının başında MHP'de olağanüstü kurultay talebini kabul ederken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kararla ilgili Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptıklarını duyurmuştu.

Mahkeme tarafından MHP'de olağanüstü kongreyi organize etmek üzere atanan çağrı heyeti ise, MHP kongresinin 15 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağını açıklamıştı.

MHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Öztürk, 'Gemerek ve Tosya'da açılan davalarda Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin atadığı kayyum heyetinin kararlarına ihtiyati tedbir konuldu' ifadesini kullandı.

Çağrı heyetinin 15 Mayıs'taki kongre kararının ardından, MHP'li üst düzey bir yetkili 'Çağrı heyetinin kararını hukuki bulmuyoruz. Fiili duruma izin vermeyiz' demişti.

"Yargıtay öncelikle görüşmeli"

İsmet Büyükataman

Bir yandan MHP'li muhalifler olası kongreye hazırlanırken, Genel Merkez yönetimi ise mahkeme kararının temelden bozulması için Yargıtay'a yaptıkları temyiz başvurusunun da bir an önce karara bağlanması çağrısında bulundu.

Reuters'a bilgi veren MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, 'Belirsizlik olarak algılanan ortama son verecek de yine yargı kararıdır. Yargıtay'a yaptığımız kararın temelden bozulması başvurusu, kamuoyu da dikkate alınarak elbette öncelikli olarak görüşebilir' dedi.

Sinan Oğan: Karar hukuksuz

Kurultay sürecinin tedbiren durdurulmasına başkan adaylarından ilk tepki Sinan Oğan'dan geldi. Bir televizyon kanalına kararı değerlendiren Oğan, 'Tedbir kararı hukuksuz' dedi.

Oğan şunları söyledi:

'Ortada bir tarafta ülkücünün iradesi kalmış, diğer tarafta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ifadeleri kalıyor. 'Hangi mahkeme bize uygun’ düşüncesiyle mahkemelerden karar çıkarma gayretlerini görüyoruz. Çağrı heyeti son gelişmeleri değerlendirecektir. Biz genel başkan adayları da bunları değerlendireceğiz. Tarihlerin hiçbir önemi yoktur. Önemli olan istenilen imzanın iki katından fazla ülkücünün imza vermesidir. Bu bir tüzük kurultayı talebidir. Tüzük kurultayı, yeterli miktarda ülkücünün imza vermesiyle genel merkezin kabul etmesi gereken bir taleptir. Bütün delegeler gönül rızasıyla imza vermiştir. Sayın Genel Başkanımız gönlünü ferah tutsun, kendisi paralel yapıya karşı ama ben kendisinden çok daha fazla karşıyım. Ne partimizin paralel yapının ele geçirmesine izin veririz ne de sarayın partimizi bir payanda olarak kullanmasına izin veririz. MHP’yi PKK’lıların gerisinde bırakmış bir yapı var. Buna itiraz etmeyelim mi? Ülkücüler buna itiraz ediyor.'

"Yargıya uymayacak şekilde kongreyi toplamaya çalıştılar"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise karara ilişkin şunları söyledi:

'12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararının uygulanamaz olduğunu ve temyiz edeceğimizi ifade etmiştik. Bizim mer'i hukukumuza göre bu müracaattan sonra sürecin beklenmesi gerekirdi. Yargıtay kararı ortaya çıkamadan herhangi bir kongre çağrısı olmaması gerekirdi.

Malum kayyum heyeti kendileri tarih tespit etmek ve yargıya da uymayacak bir şekilde bu kararı uygulamaya yani kongreyi toplamaya çalıştılar.

İki ayrı ama birbirini doğrulayan karar alındı. Birincisi infazın tedbiren durdurulması ikincisi de çağrı heyetinin 15 Mayıs ile ilgili çağrısını iptal ediyor. Olağanüstü kongre çağrısını tedbiren durduruyor.'

"Bu iş, kafasına göre imam arayan Temel'in işine benziyor"

Bu saatten sonra ilgili sulh hukuk mahkemesinin kendi kararını yanlış görse bile kararı değiştirme yetkisine sahip olmadığını belirten Meral Akşener ise şunları söyledi:

'Mahkemenin kararına itiraz edilebileceğini, ihtiyati tedbir yoluyla durdurulabileceğini düşünsek bile buna ilişkin itirazın Ankara'da yetkili asliye hukuk mahkemesine yapılması gerekirdi. Yetkisiz ve görevsiz ne Gemerek mahkemesinin vereceği karar geçerli ne de Tosya mahkemesinin vereceği karar geçerlidir. Bu iş, kafasına göre imam arayan Temel'in işine benziyor. Bu işin herhangi bir karşılığı yoktur. Biz 15 Mayıs 2016 tarihinde Ankara Büyük Anadolu Otel'de Olağanüstü Kongre'de tüzük değişikliği oylamamızı yapacağız.'

Ne olmuştu?

Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın

MHP'de olağanüstü kurultay ile ilgili tartışmalar, Ocak ayında bazı eski vekillerin kurultay için topladıkları 543 delege imzasını genel merkeze sunmasıyla artmıştı.

Parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için en az 239 imzaya, kurultayda tüzüğün değiştirilmesi içinse 601 oya ihtiyaç bulunuyor.

Adaylığını açıklayan 5 isim

MHP'de şu ana kadar genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimler Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Süleyman Sazak.

Geçen yıl 1 Kasım seçimlerinde MHP'nin oylarını ve TBMM'deki sandalye sayısını düşürmesinin ardından olağanüstü kongre yapılması ve yeni bir genel başkan seçilmesi için muhalif kanat ısrarlı davranmış, Bahçeli ise o tarihten bu yana ısrarla kongreye gitmeyeceğini açıklamıştı.

Reuters - Kapak Fotoğrafı: Ozan Köse / AFP

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR

Bahçeli akpnin acentesi gibi bi şey. Onun gitmesini istemiyor akp de tayyip de. Çünkü meral akşener veya sinan oğan seçilirse, akpde ciddi bir oy kaybı yaşanacak. En az yüzde beş-altı kesin. Başka bir alternatif göremediği için akpye oy veren bir sürü insan tanıyorum. Bahçeliye yetersiz ve salak gözüyle bakıyorlar. Yandaş medyada akşeneri sabah akşam fetocu gibi göstermeye çalışmalarından anlayın işte niye böyle olduğunu.

29.04.2016

Ailemde sağcı da var cehape zihniyetlide. İki tarf da bu iki zihniyetten karşılıklı olarak hazzetmiyor ama iki tarafında çoğunluğu Meral Akşener başkan olursa MHP' ye oy vereceğini açıkça ifade ediyor. Meral Akşener kimdir, necidir bilmiyorum ama halkta karşılığı olan gayet güçlüü bir figür. Umarım Bahçeli' den kurtarır MHP' yi.

29.04.2016

sırf böyle yaptığınız için oy verecek millet akşenere

29.04.2016

Eee tabi MHP başında Bahçeli olmazsa, Başkanlık referandumunda kim oy verecek? Adamlar işlerini biliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (18)