Ankara'da günün sorusu: MGK'dan Gülen kararı çıkacak mı?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın; ABD'de yaşayan Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili hukuki sürecin başlatıldığı yönündeki açıklaması, 10 yıl önce 2004 yılının Ağustos ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Gülen Cemaatine karşı alınan eylem planının yeniden hatırlanmasına neden oldu. bugün yapılacak MGK toplantısında, paralel devlet yapılanması iddiaları çerçevesinde nasıl bir değerlendirme yapılacağı ve bunun toplantı sonrası açıklanacak bildiriye nasıl yansıyacağı Ankara kulislerinde dikkat çekici ölçüde merak konusu haline geldi.
İki ayda bir toplanan MGK'nın Nisan ayı olağan toplantısı, bugün öğlen saatlerinde Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında yapılacak toplantıda; Suriye'deki gelişmeler, Irak Şam İslam Devleti örgütünün Süleyman Şah Türbesine yönelik tehditi, Ukrayna ve Mısır'daki gelişmeler ele alınacak. Erdoğan'ın; 'kendisinin yanı sıra Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın dinlendiği' ile 'ABD'de yaşayan Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili hukuki sürecin başlatıldığı' yönündeki açıklamalarının ardından MGK toplantısı, daha kritik bir boyut kazandı.
Başbakan Erdoğan'ın, Gülen'in iadesi ile ilgili açıklaması, 2004 yılının Ağustos ayında MGK toplantısında alınan kararların hatırlanmasına neden oldu. Taraf Gazetesi, 28 Kasım 2013 tarihinde bir haber yayınlamıştı. Bu haber şöyleydi:
'Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de imzasının bulunduğu karar metninde, 'Kurulun bu toplantısında; 24 Haziran 2004 tarihli MGK toplantısının Gündem konularından biri olan Türkiye’de Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen konusu gündeme gelmiş, yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine karşı bir eylem planı hazırlanması uygun görülmüş ve bu konudaki tavsiye kararının Hükümete bildirilmesine karar verilmiştir' ifadeleri bulunuyor. Cemil çiçek, Vecdi Gönül, Abdüllatif Şener, Abdülkadir Aksu, dönemin kuvvet komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek, İbrahim Fırtına ve Şener Eruygur’un da imzasının bulunduğu tutanaklarda yer alan diğer ifadeler şöyle:
'F.GÜLEN grubunun yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu (BUTKK) koordinesinde İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı ve ilgili diğer kurumlar aracılığı ile yakından takip edilmelidir. Devletin yurt dışında görevli memurları aracılığı ile F.GÜLEN grubu yakından takip edilmeli, gerekiyorsa Dışişleri Bakanlığı tarafından ilave tedbirler geliştirilmelidir. F.GÜLEN grubuna ait özel okulların faaliyetleri İçişleri Bakanlığı ve Milli eğitim Bakanlığı tarafından incelenmeli ve takibe alınmalıdır. Bu gruba ait okullardaki şüphe ve yasa dışı faaliyetler periyodik olarak BUTKK’na rapor edilmelidir. F.GÜLEN grubunun ‘öğrenci evleri’ kapsamında sempatizan ve yandaş edinme gayretleri İçişleri Bakanlığı nezdinde dikkatle takip edilmelidir. Yasal olmayan yollar kullanılarak din eğitimi veren ve bir nevi dini alet ederek yandaş toplama sistemi olan öğrenci evleri uygulamasına engel olunmalıdır. Din duyguları istismar edilerek yapılan toplantılar, yasa dışı faaliyetlere karşı caydırıcı bir etkisi bulunmayan yasaların yeniden etkin hale getirilmesi sağlanmalıdır. Yapılan bağışlar ile usulsüz para hareketleri ve kara para uygulamalarının Maliye Bakanlığı MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu) aracılığı ile takip edilmesi sağlanmalıdır.''
DIŞİŞLERİ'NDEKİ GİZLİ TOPLANTI DİNLENMİŞTİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılımıyla 13 Mart 2014'te gerçekleştirilen 'Suriye' konulu gizli toplantının yasa dışı dinleme yoluyla kayda alındığı, Youtube isimli video paylaşım sitesinden yayınlanan iki video ile ortaya çıkmıştı.
Aydın Hasan