Mezopotamya Ne Zaman Kurulmuştur?

Mezopotamya, Orta Doğu'da Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan bölgedir. Günümüzde ise Irak, kuzeydoğu Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneybatı İran'dan oluşmaktadır. Mezopotamya topraklarının büyük çoğunluğu Irak'ın sınırları içinde kalır. İklim şartlarının elverişli olması ve verimli topraklarından dolayı tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Dünya kültüründe önemli bir yeri olan Mezopotamya, bazı kaynaklarda medeniyetlerin beşiği olarak da geçmektedir. Tarihte bilinen ilk okur- yazar topluluğu da bu topraklarda yaşamıştır. Peki, Mezopotamya ne zaman kuruldu? İşte detaylar...

Mezopotamya'ya farklı coğrafyalardan göçler yapılmıştır. Bundan dolayı da siyasi bir devamlılık sağlanamamıştır. Ancak farklı toplulukların bu bölgeyi istila etmesi, Mezopotamya'nın kültürel mirasını geliştirmiştir. Son buzul çağının sonuna doğru insanlar ılıman iklimi olan coğrafyalara göç etme ihtiyacı hissetmişlerdir. Göç sürecinde Mezopotamya'da yerleşim yerleri kuran insanlar, düz bir arazide bulunmasından dolayı da zamanla kuru tarım yapmaya başlamışlardır. Hatta Mezopotamyalı tüccarlar, Kral Yolu denilen yolları genişletmişlerdir. Özellikle Türkiye'de bulunan Çayönü ve Göbekli Tepe yerleşim yerlerinin keşfi ile Mezopotamya hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olunmuştur. Peki Mezopotamya ne zaman kuruldur? İşte detaylar...

Mezopotamya Ne Zaman Kurulmuştur?

Mezopotamya'da ilk yerleşim yerleri Sümerliler tarafından kurulmuştur. Sümerliler, M.Ö 4000'li yıllarda Mezopotamya'da başlayan tarihleri ile pek çok alanda ilklere imza atmışlardır. Yazı, dil, tıp, astronomi, matematik, mitoloji, din, fal gibi alanlarda kendisinden sonra gelen uygarlıklara örnek olmuşlar. Sümerliler döneminde Mezopotamya bölgesinde 35 şehir ve kasaba olduğu bilinmektedir. Sümerliler zayıflayınca Mezopotamya'da Akadlar egemen olmuştur.

Akad topluluğu, Mezopotamya'daki medeniyetin gelişmesinde öncülük etmiştir. Bu savaşçı topluluk, Sümerlilere nazaran Mezopotamya'yı tek bir merkezden yönetmeye tercih etmiştir. Çok tanrılı dine inanmışlar ve zafer anıtını inşa eden ilk topluluk olmuşlardır. Daha sonra bölgeye Babiller egemen olmuştur. Babil İmparatorluğu, Mezopotamya'da günümüzde ki Irak bölgesini merkez olarak kullanmıştır. Sümerlerden etkilenen Babiller, ziggurat denilen çok katlı tapınaklar inşa ettiler. Bu tapınakların üst katı gözlemevi, alt katı ise kiler olarak kullanılmıştır. Mezopotamya bölgesinde mimari açıdan en gelişmiş medeniyet Babiller olmuştur.

Arabistan'dan göç edip Mezopotamya'ya gelen bir diğer medeniyet  Asurlulardır. Dicle kıyılarına yerleşen Asurlular, Güney Mezopotamya ve Doğu arasında ticaret yapmışlardır. Daha sonra Anadolu'da ticaret kolonileri oluşturmuşlardır. Mezopotamya'nın güneydoğusunda hüküm süren Elamlar ise bugünkü Huzistan eyaleti ve civarındaki topraklara denk düşer. Güneybatı İran ve Güneydoğu Mezopotamya'da yaşayan bir medeniyet olmuştur. Bu topluluk özellikle İran kültür ve medeniyetinin oluşumunda önemli rollere sahiptir.

Daha sonraları ise Persler giderek güçlenmiş ve Mezopotamya'da egemenlik kurmuşlardır. Pers- Sasani İmparatorluğu zamanında Mezopotamya bölgesi İran'ın kalbi olarak bilinmektedir.

Popüler İçerikler

TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!