Mezarlıklara Servi Ağacı Dikilmesinin Muhtemelen İlk Kez Öğreneceğiniz Sebepleri

Mezarlıklarda yürürken, göğe doğru dimdik yükselen servi ağaçlarını fark etmişsinizdir. Peki, bu ağaçların sadece bir süs değil, çok derin sembolik anlamlar taşıdığını biliyor muydunuz?

Kaynak

Servi ağacının, ölüm ve yer altı dünyasıyla olan ilişkisi antik dönemlere kadar uzanır. Özellikle Akdeniz servisi, koyu yeşil rengiyle adeta siyahı andırır ve karanlığı simgeler.

Daha yayvan olan diğer ağaçların aksine dik bir şekilde göğe yükselen piramit formu ise ölümsüzlük arayışını temsil eder.

Antik Yunan mitolojisinde Apollon’un sevgilisi Kyparissos’un bir geyiği kazayla öldürdüğü için acı çekmesi ve sonunda servi ağacına dönüşmesi, bu ağacın matemle ilişkilendirilmesinin kökenlerinden biridir.

Bu hikaye, servi ağaçlarının mezarlıklara dikilmesinin sembolik bir ifade kazandığının göstergelerinden sadece biridir.

Servi ağaçlarının mezarlıklarda kullanılmasının en önemli nedeni, onların ölümsüzlüğü temsil eden yapısıyla ilgili. Piramidal şekli, yer altından göğe yükselen bir ruhu simgeliyor.

Servi ağaçlarının mezarlıklarda bulunmasının bir sebebi de çevreye yaydıkları hoş kokuların yanı sıra, toprağı temizlemeleridir. Kimyasal etkileşimleri sayesinde bu ağaçlar, toprağı temizleyerek mezarlıkların ekosistemine katkı sağlar.

Servi ağaçlarının bir diğer şaşırtıcı faydası, çürüyen bedenlerden yayılan amonyağı temizleyerek bu zararlı gazın havaya karışmasını önlemeleridir. Bu ekolojik denge sayesinde, mezarlıkların doğal yapısı bozulmadan korunur ve çevreye zarar verilmez.

İlginizi çekebilir:

Meğer Stratejikmiş: Çarşılardaki Kuyumcular Neden Hep Yan Yana Çalışırlar?
Hacı Yağı Değil: Yaşlı İnsan Kokusu Denilen O Kokunun Esas Sebebi Nedir?
Gözlük Kullanan Göz Doktorları Neden Lazer Ameliyatı Olmuyor?

Popüler İçerikler

Türkiye’nin Konuştuğu Savcı: Yenidoğan Çetesi Skandalını Ortaya Çıkartan Savcı Yavuz Engin Kimdir?
Terör Saldırısı: Ankara Kazan'da Bulunan TUSAŞ'ta Patlama ve Silah Sesleri!
Akıllara Sahte Din Adamları Geldi: Kızıl Goncalar'daki Fetva Sahnesi Gündem Oldu!
YORUMLAR
25.10.2024

bu makalede çok fazla hata var gibi...???!!!!

25.10.2024

Anılar, anılar… Cupressus Sempervirens - Mezarlık ServiS’i (binilip gidilen cinsten). 😌 Latinceyle içli dışlı olunca komikleştirmeden ezeberlemek zor olurdu bir zamanlar. Ruhani yönü ayrı da ekolojik olarak ciddi anlamda topraktaki nahoş gazları süpürge gibi çektiği bilgisini hatırlıyorum. Doğanın ne güzel dengesi var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ