Meyve Çayına Geçişten Yürüyüş Yapmaya Kafein Tüketimini Dengeleme Önerileri

Sizce güne başlamamızı ve gün boyunca da zinde olmamızı sağlarken masum görünen kafein tüketiminiz dengeli mi? Uzmanlar günlük kafein alımımız ve fazla aldığımız takdirde neler yapmamız gerektiği hakkında bizlere bilgiler verdi. 

Buyurun bakalım... 👇

Kalbiniz çok hızlı atıyor, göz kapağınız seğiriyor ve içinizi kemiren bir huzursuzluk varmış gibi hissediyorsanız, evet büyük ihtimalle yine kafeini fazla kaçırdınız.

İster dumanı tüten sıcak bir fincan kahve ister ferahlatıcı bir fincan çay olsun, güne başlarken kafein almak çoğu insan için bir rutin haline gelmiştir. İster gün ortasında içilen bir demli çay, ister gece vardiyasından önce içilen bir enerji içeceği olsun, bu küçük ve masum 'enerji verici' içecekler her zaman elimizin altında.

Bu konun üzerinde pek durulmasa da kafein tıpkı bir uyuşturucu gibidir. Sağlıksız miktarlarda tüketilmesi kan basıncını artırabilir, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, dehidrasyon ve daha fazlasına neden olabilir.

Kafein sizi gergin bir duygu haline de sokabilir. Anksiyeteye yatkınlığınız varsa, bu gerginlik sizi daha da endişeli hissettirebilir. UW Medicine Kalp Enstitüsü'nde kardiyak elektrofizyolog olan Dr. Beixin Julie He, "aşırı kafein alımının anksiyete ve huzursuzluğun artmasına katkıda bulunabileceğini" söylüyor.

Kafeini fazla kaçırdıysanız, genellikle yaklaşık dört ila altı saat süren bu süreyi beklemeniz gerekecektir. Bu süreçte size yardımcı olacak şeyleri Dr. Beixin Julie He şöyle listeliyor;

1 - Bol miktarda su için: Alkol gibi kafein de bir diüretiktir, yani idrar yoluyla su kaybını teşvik eder. Bu yüzden susuz kalmamak adına bol su içmelisiniz.

2 - Kafein tüketiminden kurtulun: Zaten çok fazla kafein yüklü içecek tükettikten sonra, birçok kişi bu içecekleri daha da fazla tüketmeye devam ediyor ve bu da elbette sorunları kötüleştiriyor.

3 - Eksilen elektrolitleri yenileyin: Hastaysanız veya İshal sıkıntısı çekiyorsanız sadece su değil aynı anda vücudunuzdaki değerli mineral ve besinleri de kaybediyorsunuz demektir. Bunlar sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi vücuttaki birçok temel işlev için hayati önem taşıyan minerallerdir. Muz, avakado, ıspanak, tatlı patates ve hatta deniz yosunu gibi gıdalar tüketerek bu kayıpları kolayca kapatabilirsiniz.

4 - Yürüyüşe çıkın: Büyük bir enerji fazlalığından patlıyorsanız yürüyüşe çıkmak size çok iyi gelecektir. Tabii bunu yaparken kalp atış hızınızda ani hızlı bir artış gibi olağandışı bir şey fark ederseniz durmanız gerektiğini de unutmayın.

5 - Derin nefes alma pratikleri yapın: Gergin hissediyorsanız yüksek ihtimalle nefes alış verişiniz de sık ve hızlı şekilde olacaktır, bu da zaten gergin olan bünyenizi daha da yoracaktır. Bu nedenle, nefesinizi normale döndürmek için yavaş ve derin nefesler almak mantıklıdır.

İngiliz Kalp Vakfı diyetisyeni Victoria Taylor, makul kafein miktarının şaşırtıcı derecede tatmin edici olduğunu, günde yaklaşık dört ila beş fincan çay veya kahvenin kabul edilebilir olduğunu söylüyor. Taylor "Araştırmalar, bu düzeyde kafein alımının kalp sağlığınıza zarar vermemesi, kolesterol seviyenizi veya kalp ritminizi etkilememesi gerektiğini gösteriyor." diye de ekliyor.

Bununla birlikte, NHS şunları belirtmektedir: "Kafein bazı insanları diğerlerinden daha fazla etkiler ve bu etki normalde ne kadar kafein tükettiğinize bağlı olabilir."

Konu enerji içeceklerine gelince, kapsamlı bir incelemeye göre, insanların günde 400 ml'den fazla bu içecekleri tüketmemesi gerektiği tembih ediliyor.

Kafeini azaltmayı planlıyorsanız, bunu yavaş yavaş, belki de yedi günlük bir süre boyunca günde yarım fincan azaltarak yapmanız daha iyi olabilir. NHS kafein azaltma broşürüne göre, bu şekilde haftada beş taneden az kafein içeren içecek tüketecek seviyeye gelebilirsiniz.

NHS kılavuzuna göre bir başka seçenek de düşük kafeinli çay ve kahve, meyve veya bitki çayları ya da diğer içecek türlerine geçiş yapmaktır. Mayo Clinic'e göre, vücuttaki sağlıklı kafein seviyeleri, bazı hastalıklara karşı koruma da dahil olmak üzere bazı faydalar sağlamıştır. Bunlar;

1 - Tip 2 Diyabet

2 - Parkinson Hastalığı

3 - Karaciğer kanseri de dahil olmak üzere karaciğer hastalıkları

4 - Kalp krizi ve felç

Kalp krizi ve felç

"Kafein gerçekten tehlikeli olabilir mi?" diye düşünüyorsanız eğer cevap evet, Kesinlikle olabilir. Ancak yalnızca büyük miktarlarda tüketilirse. Tıp kuruluşu Mayo Clinic'e göre, kalbe aşırı yük bindirebilir ve kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Diğer yan etkileri de şunlardır:

1 - Uykusuzluk

2 - Kaygı

3 - Sindirim Sorunları

4 - Kasların Yıkıma Uğraması

Birçok mesane ve bağırsak rahatsızlığı semptomu kafein tarafından daha da kötüleştirilirken, bu durum özellikle hamile olan, emziren veya gebe kalmaya çalışan kadınlar için tehlikeli olabilir.

NHS şöyle diyor: "Yüksek kafein seviyeleri bebeklerin düşük doğum ağırlığına sahip olmasına neden olabilir, bununla birlikte daha sonraki yaşamda da sağlık sorunları riskini artırabilir.

Yüksek kafein seviyeleri düşük yapmaya da neden olabilir. Enerji içeceklerinin etiketlerini kontrol edin, çünkü genellikle içeceğin çocuklar veya hamile kadınlar için uygun olmadığını belirtirler.

Peki siz günde kaç bardak çay ya da kahve içiyorsunuz? Bu sizin gündelik yaşamınızı ne derecede etkiliyor?

Yorumlarda buluşalımm...👇👇

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir!

Sadece Stres ya da Kafein Sebep Olmuyor! Çarpıntıya Sebep Olacağını Hiç Düşünmediğiniz 8 Neden
Kafeini Hayatınızdan Tamamen Çıkarttığınızda Cildinizde Olacak Değişimleri Biliyor musunuz?
200 Fincan Kahveye Eşdeğermiş: Yanlışlıkla İçtiği Kafein Tozu Yüzünden Hayatını Kaybeden Antrenör

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı