Yolcular İncelendi: Araştırmaya Göre Dizi ve Film Platformları Metrobüsleri 'Sessizleştiriyor'

'Kent Ortamında Akıllı Telefon Kullanımı: Metrobüs Yolcuları' araştırması, video içerik tüketiminin giderek artması dolayısıyla bu tüketimin sinema salonları ve evlerin sınırlarını aşarak gündelik yaşamın her alanına, kent ortamlarına taştığını ortaya koyuyor.

Çalışma, yeni tüketim pratiklerinin kentte bireyselleşmenin artmasına ve ortak alanlarda yeni özel alanlar oluşmasına yol açtığını gösterdi.

Teknolojinin gelişmesi ile geliştirilen dijital ve sosyal medya platformlarının kullanımı da artıyor. Bu nedenle toplumda milyonlarca kişi bulunduğu kafede, restoranda, okulda veya toplu taşıma aracında akıllı telefonuyla gittikçe daha fazla zaman geçiriyor.

Araştırma görevlisi Sedat Erol, bu durumla ilgili yaptığı ‘Kent Ortamında Akıllı Telefon Kullanımı: Metrobüs Yolcuları’ araştırmasında ilginç sonuçlara ulaştı.

Avcılar-Söğütlüçeşme ve Beylikdüzü-Zincirlikuyu metrobüslerindeki yolcular incelendi

Akıllı telefonların metrobüs yolcuları üzerindeki etnografik etkilerini inceleyen araştırmasında 3 ay boyunca Avcılar-Söğütlüçeşme ve Beylikdüzü-Zincirlikuyu metrobüslerinde 200 kişiyi inceleyen Erol, yolcuların yüzde 80’inin akıllı telefon kullandığını ve dış dünyadan kendini tamamen soyutladığını gözlemlediğini söyledi.

Erol, araştırmada en çok dikkat çeken noktanın ise dizi ve film platformlarının yolculuk boyunca daha çok tercih edilmesiyle insanların izleme deneyimlerinin ön plana çıkması olduğunu ve metrobüslerin sessizleştiğini kaydetti.

Araştırmasına yönelik bilgi veren Erol, şunları söyledi:

Metrobüs araştırmayı gerçekleştirmek adına önemli bir alandı. Çünkü metrodan farklı olarak dış dünyada ve içeride çok fazla dinamik etken olduğunu gördük metrobüste. Gerek işportacılar gerekse performans sergileyenler, metrobüs ilerlerken Haliç ve Boğaz manzarası gibi etrafta dikkat çeken birçok uyaran unsur var. __Bunları görmek istemeden, düşünmeden, yalnızca kendi seçtikleri göstergelere dönmeleri araştırmanın en dikkat çeken bulguları arasında yer aldı. 

İnsanlar, tamamen metrobüsten soyutlanarak buradaki fiziki alanı dikkate almadan, kulaklıklarıyla, takip ettikleri içeriklerle, özellikle dijital platformlardan kendi iç dünyalarına döndüler. En çok da film, dizi izlenen dijital platformların tercih edilmesi dikkat çeken unsurlar arasında oldu.”

"'Yalnızca yüzde 20'si akıllı telefonlarından uzaktaydı"

Erol, 3 aylık süreçte 200’den fazla kişinin davranışına odaklandığı araştırmada, kişilerin yüzde 80’inin yolculuk boyunca akıllı telefonlarını kullandıklarını gözlemlediğini aktardı:

“Yalnızca yüzde 20’si akıllı telefonlarından uzaktaydı. Bu yüzde 80’lik dilimde, yolcuların akıllı telefonlarıyla alışveriş yaptığını, oyun oynadığını, sosyal medya platformlarında sık sık vakit geçirdiğini gördük. Davranış biçimlerini de inceleyip araştırmada yer verdik. 

Araştırmanın en dikkat çekici tarafı, yolcuların izleme deneyimlerinin seyahatleri boyunca sürmesi oldu. Sosyal medya kullanan bir yolcu 2 durak boyunca bir platforma girip vakit geçiriyor, sonra başka bir mecraya bakıyor, etrafını izleyebiliyor ya da müzik dinleyebiliyor. Bunların hepsi kesik kesik gerçekleşen olgular.”

İlginizi çekebilir:

FBI: Tinder'daki Para Avcıları 1 Milyar Dolardan Fazla Vurgun Yaptı!
Mark Zuckerberg Bundan Sonra Facebook Çalışanlarına Nasıl Hitap Edecek?
Ekonomistler: Yoksulluğu Ortadan Kaldırmak İçin Ay'ı Özelleştirelim!

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
16.02.2022

üzücü sessizleşmesi. gürültü olsun demiyorum ama insanlar birbirinden çok uzaklaştı. iletişim 0

16.02.2022

amk o telefonların temin çocuk bir elinde telefon öbür eli babasının montunun arkasını tutmuş vapura biniyor bırakırsa kaybolur kalabalık ya ondan sonra yannızlıktan şikayet ederiz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ