Metin Akpınar 30 Yıl Sonra Yeniden Sahnede: Metin Akpınar Kimdir, Kaç Yaşındadır?

Metin Akpınar herkesin kalbinde taht kuran, kimi zaman hüzne kimi zaman gülücüklere boğan başarılı oyuncu. Yılların usta sanatçısı Metin Akpınar dün akşam 30 yıl aradan sonra yeniden sahneye çıktı. BKM'nin yapımcılığında 'Metin Akpınar ile Muhabbet' dün akşam Maximum Uniq Hall'de izleyicilerle buluştu. Birbirinden ünlü isimlerin katıldığı gösteride hem komik hem de duygusal anlar yaşandı. Metin Akpınar, geçtiğimiz günlerde Netflix'te yayınlanan belgeseliyle de gündeme gelmişti. Peki, Metin Akpınar kimdir, kaç yaşındadır ve aslen nerelidir? İşte detaylar...

Selçuk Metin'in yönettiği, Murat Evgin'in müziklerini yaptığı ve Barış Dinçel'in dekorunu tasarladığı 'Metin Akpınar ile Muhabbet' önümüzdeki günlerde Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluşmaya devam edecek. İşte internette gündem olan Metin Akpınar'ın hayatı ve kariyeri..

Metin Akpınar Kimdir? Kaç Yaşında?

Metin Akpınar, 1941 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Beş çocuklu ailesinin tek erkek çocuğu idi. Çocukluğu Aksaray'da geçti. 45. İlkokul (sonradan 1. İlkokul), Gedikpaşa Ortaokulu, Pertevniyal Lisesi’nde eğitim gördü. İki sene Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Felsefe, iki sene İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu ancak ikisinden de mezun olmadı.

1957'de Yeşil Sahne'de amatör olarak, Ferdi Merter ve Erdinç Üstün'le birlikte tiyatro çalıştı, ancak oyun sahnelenmediği için sahneye çıkmadı. 1962-1965 arasında Milli Türk Talebe Birliği'nde tiyatro bölümü yöneticisi oldu, çeşitli oyunlarda oynadı. Uzun yıllar sahne arkadaşı olacak Zeki Alasya ile orada tanıştı. 1961 yılında Göksel Özdoğdu ile evlendi.

1964 yılında Ulvi Uraz tiyatrosunda 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' oyunu ile profesyonel olarak oyunculuğa başladı. 1966 yılında Gen-Ar Tiyatrosu'nda çalıştı. 1967 yılında Türkiye'nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Devekuşu Kabare’nin ilk oyunu Vatan Kurtaran Şaban'daki Şaban rolü ile tanındı. 1978'de Ahmet Gülhan ve Haldun Taner'in ayrılmasından itibaren 1992 yılında kapanana kadar tiyatronun idari müdürlüğünü Metin Akpınar yaptı. 1980'lerde Devekuşu Kabare'de Zeki Alasya ile birlikte kendilerine özgü bir üslup geliştirdikleri, büyük salonlarda sahneledikleri oyunlar sahneledi.

Sinemaya, Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim filmi ile başladı. Mirasyediler (1974) filminden itibaren Zeki- Metin ikilisi olarak Zeki Alasya ile birlikte oynadığı toplumsal içerikli komedi filmleri çevirdi. İkili, 1990'arın başında birlikte Zeki- Metince adlı dizide rol aldı. Akpınar, 1999 yılında Sinan Çetin'in yönettiği Propaganda filminde Rahim rolünü canlandırdı ve kariyerine tek başına devam etme kararını açıkladı.

Sanatçılığının yanı sıra birçok ticari girişimi oldu. 1992'de KİPA marketler zincirinin, ardından İzmir Kent Hastanesi'nin kurucu ortakları arasında yer aldı ve yönetim kuruluna girdi. Kendisini bir sosyalist olarak niteleyen Akpınar, 1991'de ve 1995'de DSP'den milletvekili adayı olması için teklif aldı ancak kabul etmedi.

2008 yılında İsmail Dümbüllü Ödülleri “Yaşam Boyu Onur Ödülü”'ne, 2010 Altın Portakal Film Festivali “Yaşam Boyu Onur Ödülü”'ne ve 2011 Uluslararası İstanbul Film Festivali “Onur Ödülü”ne layık görüldü. Haliç ve Okan üniversiteleri konservatuarlarında 'Tiyatroda Kabare Tarihi' dersleri verdi.

2020 yılında Metin Akpınar'ın hayatını konu alan 'İyi ki Yapmışım' belgeseli 39.İstanbul Film Festivali'nin kapanışında gösterildi ve sonrasın Netflix’te yayınlandı.

Bu İçerik de İlginizi Çekebilir

Metin Akpınar ve Zeki Alasya'nın Efsane Devekuşu Kabaresinden Hafızalara Kazınan Mükemmel Replikler

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti