Meteoroloji'den Açıklama: 'Gaz Taşınımı ve Asit Yağmuru Riski Zayıf'

IŞİD'in Musul'un güneyindeki kükürt üretim tesislerini ateşe vermesinin ardından Türkiye'nin Güneydoğu bölgelerinde asit yağmuru olabileceği endişesi üzerine Meteoroloji'den açıklama geldi. Açıklamada gaz taşınımı ve asit yağmuru riskinin zayıf olduğu belirtiliyor. Peki uzmanlar ne diyor?

Musul operasyonunun başlamasının ardından koalisyon uçaklarının uçuşunu engellemek için ham petrol yakan IŞİD, bu kez de bir kükürt üretim tesisini ateşe vermiş, sülfür dioksit ve hidrojen sülfür açığa çıkmıştı. Zehirli gaz bulutu nedeniyle çok sayıda hayatını kaybedenler olurken, çok sayıda kişi de nefes darlığı şikâyetiyle hastanelere başvurmuştu.

CNN International, IŞİD’in yaktığı kükürt üretim tesislerinin görüntülerini yayınlamıştı...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Yangından sonra bölgelerde yoğun bir duman göze çarpmıştı...

Türkiye'nin Güneydoğu bölgelerinde ise asit yağmuru olabileceği endişesi doğdu.

NASA zehirli gazın Türkiye'ye doğru ilerlediğini gösteren bir harita yayınladı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden bir açıklama yapıldı ve şu ifadelere yer verildi:

'Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'yi etkileyeceğine dair basınımızda haberler yayınlanmaktadır.

Bugün bölgede güneyli rüzgâr akışlarına yağış eşlik etmesi beklenmediğinden asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğu değerlendirilmektedir. Bu gece saatlerinden sonra ve yarın (Cuma günü) bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Yağışla birlikte bölgedeki rüzgâr akışlarının zamanla kuzey  yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir.

Uydu görüntüleri analizlerinde bugün güneyli hava akımları ile ülkemizin güneydoğu kesimleri üzerine etkisini azaltarak gaz taşınımı olduğu görülmektedir. Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgar döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir.'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: 'Çok acil bir tehlike gözükmüyor'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında bu konuyla ilgili soruları yanıtladı. 

Kaynak, şunları söyledi:

'Hem Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz hem AFAD Başkanlığımızla bununla ilgili tetikteyiz. AFAD Başkanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz çok hassas birçok senaryo üzerinde çalışıyor.

Gökteki rüzgarın, bulutun hangi harekete dönüşeceği elimizde değil ama Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün öngördüğü en kötü senaryo da 'Hakkari sınırlarımızdan, Hazar Denizi'ne doğru geçecek.' Bunun yağmurla yere inmesi gerekiyor şu anda güney rüzgarları var ama yağmur yok. Yağmur başladığında da Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yaptığı bilimsel çalışmaya göre, rüzgar yönünü değiştirecek. Çok acil bir tehlike gözükmüyor, inşallah öyle olur.'

Kaynak, acil bir tehlike oluşması halinde ise gerekli tedbirlerin alınacağını ve vatandaşların uyarılacağını aktararak, 'Ama ölümcül bir hadise olduğunu da şahsen düşünmüyorum. Çünkü o yoğunluğunu yükseldikçe kaybeden, yağmurla beraber çözülen kimyasal bir materyal.' dedi.

Peki uzmanlar ne diyor?

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu

Hürriyet’e konuşan İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Mikdat Kadıoğlu, bu tür kimyasalların toz ve gaz şeklinde havaya karıştığını, yağmurla karşılaştığında oksijen ve hidrojenle birleşerek sülfürik asit, halk arasındaki adıyla ‘kezzap’ olarak yere indiğini söyledi.

Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Cuma günü (yarın) rüzgar güneyden kuzeye yani Türkiye’ye doğru esecek. Mardin, Şırnak ve Hakkari civarında hafif yağış görülecek. Havadaki sülfür dioksitin, diğer adıyla asit yağmurunun cuma günü bu üç ilde yere inme ihtimali var. Ağaçlarda, bitkilerde sararmaya neden olacak, açık su alanlarını ve gölleri asitlendirecek. Balıkları, sudaki canlıları etkileyecek, binaların yüzeyinde aşınmalara neden olacak.”

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kadıoğlu, Twitter'dan yaptığı uyarıda da 'Musul kükürt yangınlarının Türkiye ve cevresi için ölümcül bir tehlikesi yok. İlla da tedbir diyorsanız o yağmur suyunu kullanmayın yeter' dedi.

'Ölümle sonuçlanabilecek sağlık sorunları olabilir'

Doç. Dr. Kayıhan Pala

Cumhuriyet'in aktardığı bilgiye göre ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kayıhan Pala asit yağmurlarının ölümle sonuçlanabilecek sağlık sorunlarına ve özellikle alerjisi olan kişilerde sorunun büyük olabileceğini belirterek, 'Bunlar solunum sistemi, kalp ve dolaşım sistemi sorunları, alerjisi olan kişiler nefes almada zorlanabilir. Asit yağmurlarının ciltle temas etmesi halinde ise deriyle ilgili sorunlara neden olur' dedi.

Meteoroloji, Al Jazeera, Hürriyet , Cumhuriyet ve AA

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
27.10.2016

şimdi biz tübitakın başına hayvanat bahçesi müdürü getiren zihniyetin açıklamalarına mı inanalım yoksa okumuş ve alanında uzmanlaşmış uzmanlaramı?

27.10.2016

Bir zamanlar, çok eskilerde bir bakanımız vardı; Cahit Aral. İşte bu zat-ı muhterem, çernobil faciası sonrası radyasyonlu çayları kameralar karşısında höpürdeterek içmiş, milletin gözünün içine baka baka da "korkmayın la bir şey olmaz" demişti. Sene 1986'ydı. Aradan geçen onlarca yılda Karadeniz'de onbinlerce, belki de yüzbinlerce insanımız kanserden kırıldı. Ne alakaysa artık, aklıma geliverdi birden işte.

27.10.2016

'Çok acil bir tehlike gözükmüyor'..

TÜM YORUMLARI OKU (13)