Korozyon türlerinden bazıları şunlardır:
Çatlak Korozyonu
Bir metalin herhangi iki yerel alanı arasında iyonik konsantrasyonda bir fark olduğunda, çatlak korozyonu olarak bilinen lokalize bir korozyon şekli meydana gelebilir. Basit bir örnekte, bu korozyon şekli çoğunlukla kapalı alanlarda (çatlaklarda) meydana gelir. Çatlak korozyonunun oluşabileceği alanlara örnek olarak contalar, rondelaların alt yüzeyi ve cıvata başları verilebilir. Tüm derecelerde alüminyum alaşımları ve paslanmaz çelikler de çatlak korozyonuna maruz kalır. Bunun başlıca nedeni, çatlakların içinde korozyon oluşumuna yol açan bir diferansiyel havalandırma hücresinin oluşmasıdır.
Gerilme Korozyonu Çatlaması
Gerilme korozyon çatlaması, aşındırıcı ortam ve metal üzerine yerleştirilen çekme buklesi sonucunda metalin çatlamasını ifade eder. Genellikle yüksek sıcaklıklarda oluşur.
Taneler Arası Korozyon
Taneler arası korozyon, metal alaşımının katılaşması sırasında oluşan tanecikleri ayıran tane sınırlarındaki safsızlıkların varlığı nedeniyle oluşur. Bu tane sınırlarında alaşımın tükenmesi veya zenginleşmesi yoluyla da oluşabilir.
Galvanik Korozyon
Elektrokimyasal olarak farklı ve elektrolitik bir ortamda bulunan iki metal arasında bir elektrik teması olduğunda, galvanik korozyon meydana gelebilir. Bu metallerden birinin bir eklemde veya bir kavşakta bozunmasını ifade eder. Bu tür korozyona iyi bir örnek, tuzlu su ortamında bakırın çelikle temas etmesiyle oluşan bozunmadır.
Çukurlaşma Korozyonu
Çukur korozyonu çok tahmin edilemez ve bu nedenle tespit edilmesi zordur. En tehlikeli korozyon türlerinden biri olarak kabul edilir. Lokal bir noktada meydana gelir ve normal metalik yüzeyle çevrelenmiş bir korozyon hücresinin oluşumu ile ilerler. Bu çukur oluştuktan sonra büyümeye devam eder ve çeşitli şekiller alabilir. Çukur, yüzeyden metale dikey yönde yavaşça nüfuz eder ve sonunda kontrolsüz bıraktığı yapısal arızaya yol açar.
Düzgün Korozyon
Bu, metal yüzeyine yapılan bir saldırının atmosfer tarafından gerçekleştirildiği en yaygın korozyon şekli olarak kabul edilir. Korozyonun boyutu kolayca fark edilebilir. Bu tip korozyon, malzemenin performansı üzerinde nispeten düşük bir etkiye sahiptir.
Metal Tozlanması
Metal tozlanması, hassas malzemeler sentez gazı da dahil olmak üzere yüksek karbon aktiviteleri olan belirli ortamlara maruz kaldığında meydana gelen zararlı bir korozyon şeklidir.
Mikrobiyal Korozyon
Mikrobiyal korozyon, mikroorganizmaların neden olduğu bir korozyon türüdür. En yaygın olanı kemoototroflardır. Oksijen varlığında veya yokluğunda hem metalik hem de metalik olmayan malzemeler bu korozyondan etkilenebilir.
Yüksek Sıcaklık Korozyonu
Oksijen, kükürt veya diğer bileşikler gibi gazlar içeren sıcak bir atmosfer nedeniyle metalin kimyasal bozulması meydana gelebilir. Bu bileşikler, malzemeleri kolayca oksitleyebilir. Örneğin, araba motorlarında kullanılan malzemeler, aşındırıcı yanma ürünleri içeren bir atmosferden etkilenebilecekleri yüksek sıcaklıklarda uzun süre dayanmalıdır.