Metallerde Ortalık Karışık: Rusya İhracatı Durdurdu, Altın Zirveden Geri Geldi

Rusya ve Ukrayna'nın metal ve yer altı kaynaklarındaki zenginlikleri fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor. Metal emtia tarafında yaşananlar aynı zamanda enflasyonist baskıyla mücadele eden ekonomilerde de maliyetleri artırıyor.

Avrupa’da da kömür ve doğal gaz fiyatları yeni zirvelere ulaştı.

Altın 7 ayın zirvesinden geriledi, paladyum fiyatı yükseliyor

Rusya-Ukrayna krizinin kötüleşeceği endişeleri ile bu sabah 7 ayın zirvesini gören spot altın fiyatı bugün bir miktar gerilerken, paladyum fiyatı ise arz endişeleri ile yükselmeye devam etti.

Dünya paladyum üretiminin yüzde 40'ını gerçekleştiren Rusya'nın ihracatının aksayacağı, küresel bir arz açığının ortaya çıkabileceği endişeleri paladyum fiyatını bugün 2.674 dolar/ons seviyesine kadar taşıdı. 

Paladyum düne göre yüzde 3'ü aşan artışla 2.650 dolar/ons seviyesinde işlem görürken, spot altın ise 1.950 dolar/ons seviyesinin görülmesinin ardından düne göre yüzde 0,56 kayıpla 1.934,00 dolar/ons seviyesine geri çekildi.

Gümüş fiyatlarında düşüş yüzde 1'i aşarak 25 dolar seviyesinden dengelenme çabasında, platin ise yüzde 0,1 oranında artış yaşadı.

Çin'de çelik fiyatları, Rusya-Ukrayna çatışmasının arz riskini yükseltmesiyle 2 haftanın zirvesini aştı

Çin'de çelik vadeli işlemleri, Rusya-Ukrayna çatışmasının deniz aşırı Çin çeliğine olan talebi artıracağı umuduyla bugün iki haftadan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Analistler, çatışma halinde Rusya'nın küresel çelik ticaretinin tahmini %10'unu oluştururken, Ukrayna'nın %4'lük bir paya sahip olduğunu hatırlatarak arz kesintisinin bazı büyük alıcıları alternatif kaynaklar aramaya zorlayacağını ve şu anda sadece Çin'in bu devasa pazar boşluğunu doldurabileceğini belirtti. 

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Mayıs vadeli sıcak haddelenmiş rulo, %2,5 artarak 5.158 yuan/tona (817 dolar) çıktı ve üç gün üstü üste artarak 11 Şubat'tan beri en yüksek seviyesine yükseldi.

İnşaat demiri ve kömürde de zirveler görüldü

ShFE'de inşaat demiri %2,5 artarak 4.893 yuan/ton ile 14 Şubat'tan beri en yüksek seviyesini gördü. 

Öte yandan Çin'de talep yükselmesi olasılığının fiyatları desteklediği bildirildi. 

Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs vadeli demir cevheri, %5,9 artarak 764 yuan/ton ile 15 Şubat'tan beri en yüksek seviyeyi gördü. 

Dalian'da koklaşabilir kömür %5,7, kok kömürü %4,9 artarak sırasıyla 22 Ekim ve 27 Ekim'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Nikel fiyatları, Rusya'ya yaptırımların arz endişesini yükseltmesiyle artış yaşadı

Nikel fiyatları, stokların düşük olduğu bir sırada Rusya'ya yaptırımların tedarik bozulmalarına yol açacağı endişesiyle artış yaşadı. 

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli nikel, TSİ 06.11'de %0,2 artarak 25.150 dolar/tona çıkarak geçen hafta çıktığı 10 yılın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.  

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Nisan vadeli nikel kontratı, %1,9 artarak 179.110 yuan/tona (28.377 dolar) çıktı. 

LME'de nikel stokları, 79.524 ton ile Aralık 2019'dan beri en düşük seviyesine geriledi. Nakit nikel primleri ise 454 dolar/ton.

Diğer metallerde de fiyatlamalar karışık!

LME'de bakır %0,5 artarak 10.008 dolar/tondan, alüminyum %0,1 düşerek 3.473 dolar/tondan, kurşun yatay seyrederek 2.408,5 dolar/tondan, çinko %0,3 artarak 3.757 dolar/tondan ve kalay %0,4 düşerek 45.600 dolar/tondan işlem gördü.

Rusya'dan Avrupa çelik ihracatına fren!

Rusya merkezli çelik imalatçısı Severstal, hissedarına yönelik yaptırımlardan dolayı Avrupa’ya çelik ihracatını durdurduğunu açıkladı.

Şirket, “Emtia akışlarını alternatif küresel pazarlara yönlendiriyoruz” dedi.

Severstal’un ana hissedarı Rus oligark Alexey Mordashov, bu hafta başında Avrupa Birliği’nin yaptırımına maruz kalmıştı.

Öte yandan dün dünyanın en büyük üç konteyner hattı, Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarına yanıt olarak Rusya'ya ve Rusya'dan kargo gönderilerini geçici olarak askıya aldı.

Avrupa’da kömür 80 dolar artışla yeni zirvelere ulaştı

Avrupa'da kömür fiyatları, alıcıların Rus menşeli yakıt talebinin azalması ve Ukrayna'da derinleşen krize bağlı olarak bugün erken saatlerde yaklaşık %30 yükselerek son birkaç yılın zirvelerine ulaştı.

Montel-Foreks'in haberine göre, Ice Futures'ta API 2 Nisan vadeli kömür kontratı bugün en son 84,15 USD artışla 385,00 USD/ton düzeyine yükselirken, Q2’22 vadeli kontrat ise 80,17 USD artışla 367,00 USD/ton düzeyinden satış yaptı.

Bunlar, Montel'in veri kaydına başladığı 2006’dan bu yana gerçekleşen en yüksek seviyeler oldu.

Londra merkezli bir kömür broker’ı, Salı günü (dün) yaşanan yaklaşık 70,00 USD’lik Q2 kontratı artışına dair, “Bugünkü olağandışılık dünün devam ettiğini gösteriyor. Vadeli işlemler, Rusya dışında kömür bulma konusundaki fiziksel [tedarik] sorunlar nedeniyle yükseliyor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

Rusya, Avrupa'nın en büyük termal kömür tedarikçisidir ve bölgenin yıllık gereksiniminin %60 ila %70'ini karşılıyor.

Ancak Ukrayna'daki savaşın neden olduğu yaptırımlar veya kesintiler nedeniyle ihracatın kısıtlanacağı endişeleri, alıcıları hâlihazırda sıkı arza sahip piyasa ile alternatif malzeme aramaya teşvik ediyor.

Broker, dünyanın en büyük ikinci termal kömür tedarikçisinden (Avusturalya) yapılan ihracatla ilgili olarak, “Avustralya'da da arzı engelleyebilecek yıkıcı sel felaketi gerçekleşebilir. Avustralya'nın meteoroloji bürosu, Newcastle'ın ana ihracat merkezi çevresinde sel riski taşıyan şiddetli hava uyarıları yayınladı. İlgili enerji piyasalarının da etkilerine bakılmalı, çünkü petrol ve doğal gaz fiyatları uçuk seviyelerde.” diyor.

Avrupa'da gaz fiyatları bu sabah neredeyse 200 EUR/MWh gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştı.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?