Metalin Kara Haritası: Metal Müzikte İskandinavya'nın Tartışılmaz Üstünlüğü

Metal müziğin kökleri İngiltere ve Amerika'daki rock/punk gruplarına dayanıyor ama günümüzde metal müziğin bayraktarlığını özellikle İskandinavya yapıyor. Metal müzik gruplarının bilgilerini bir araya toplayan Encyclopedia Metallum, Avrupa'daki ülkelerin nüfuslarına oranla sahip oldukları metal grupları açısından bir yoğunluk haritası yayınladı.

Haritanın en karanlık bölgesi İskandinavya

Haritada görülen rakamlar ülkelerdeki 1 milyon nüfus başına düşen metal grubu sayısını gösteriyor. Listede Finlandiya açık ara önde gözüküyor. Ardından da İsveç ve İzlanda geliyor. Ancak biz İskandinavya metal müziği Norveç'i de bu müzik türü içindeki büyük etkisi sebebiyle ele alıyoruz.

Finlandiya Metali

Geçtiğimiz yıllarda gündem olan, Obama'nın Finlandiya'daki metal gruplarına teşekkür ettiği konuşmanın üzerine bu bilgiler hiç şaşırtıcı değil. İçeriğin kaynağı metal-archives.com sitesine kayıtlı ve günümüz itibariyle 3429 metal grubu mevcut. Finlandiya'da müzik, hem ekonominin hem de kültürün en büyük parçalarından biri. Konu ekonomi olunca Finlandiya'nın en önemli ihracat kalemleri arasında yer alan müzik, devlet tarafından da destekleniyor.

Tüm eksrem metal alt türlerinin kalesi olarak Finlandiya...

3429 tane grubun yer aldığı listeye hakim türler Black, Death ve Folk Metal alt türleri. Bu alt türlerin daha spesifik halleri de farklı janrların yorumlanmasıyla ortaya çıkıyor. Bu deneysellik konusunda Finlandiya tam bir cennet.

Eğer bu müziğe gönül verdiyseniz, Finlandiya'nın en büyük metal gruplarının arasında illa ki en sevdiğiniz gruplardan biri vardır.

Nightwish'i tüm dünyadaki bilinirlik, konser ve satış başarıları ile listenin başına koymak yanlış olmayacaktır. Ayrıca Children of Bodom, Stratovarius, Sentenced, Sonata Artica, Apocalyptica ve HIM gibi isimler listenin diğer dev grupları olarak düşünülebilir.

İsveç Metali

Finlandiya örneğinde olduğu gibi İsveç'te de müzisyenler için çok büyük destekler mevcut. İhracat kalemleri açısından ülkenin doğal kaynağı olan İsveç çeliği birinci sırada iken, müzik ise ikinci kalem olarak yerini alıyor. Bu anlamda İsveç müzik piyasasının ne denli büyük olduğunu anlayabilirsiniz. Devasa stüdyolar, çok önemli prodüktörler, efsane gruplar İsveç müziğinin bileşenleri olarak karşımıza çıkıyor. Metal müzik ise bu dev endüstrinin önemli parçalarından birisi. Söz konusu sitede tam 4111 adet metal grubu kayıtlı.

İsveç Death Metal / Göteborg Metal Sahnesi

İsveç'in Göteborg şehrinde 90'lar ile birlikte bir şeyler oldu ve bir araya gelmez denen death metal ile melodinin ağır bastığı müzik anlayışı bütünleşti. Günümüzde çok popüler olan metal müziğin ekstrem alt türlerinin de atası olarak kabul edilen Swedish Death Metal akımı başlı başına incelenmesi gereken bir kültürel olay. Bunun yanında metal adına her tarzın kendine yer bulabildiği İsveç genelinde black, folk ve power metal çok popüler.

İsveç gruplarını sadece melodik death metal ile sınırlamak büyük hata olur.

Metalin müziğin her rengini İsveç'te bulmak mümkün.Bu gruplar arasında Opeth, In Flames, Dark Tranquillity, Katatonia, Arch Enemy, Therion, Meshuggah ve Amon Amarth gibi isimler yer alıyor.

Norveç Metali

Norveç'i anlayabilmek için bu ülkenin tarihi ve toplum psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli bir kriter. Ülkenin tüm bileşenlerinin bir yansıması olarak karşımıza çıkan Norveç metal müzik sahnesi de çok önemli detaylar içeriyor. Metal gruplarının bilgilerini derleyen siteye göre ülkede 1521 tane metal müzik grubu mevcut.

Norveç Black Metal

Aslında çoğu zaman Norveç ile metal müzik bir arada düşünülse akıllara sadece bu akım geliyor. Bu akım ülke müziğine o kadar hakim ki, neredeyse tüm dünyada ülke müziği ile black metal özdeşleştiriliyor. Bu müzik sahnesinin şiddet, din düşmanlığı ve buna benzer toplumun mesafe ile yaklaştığı konuları ele aldığı biliniyor.

Ülkenin en önemli gruplarının neredeyse hepsi black metal ve onun alt türlerinden.

Emperor bir çok otoriteye göre Norveç'in en önemli metal grubu olarak gösteriliyor. Ama bu unvanı paylaşacakları Immortal, Mayhem gibi isimler de mevcut. Bunların yanında Darkthrone, Burzum, Gorgoroth ve Satrycon, unutulmaması gereken gruplar. Bir nesle black metali sevdiren Dimmu Borgir'ı da es geçmemek lazım.

İzlanda Metali

Listede üçüncü sırada bulunuyorlar ancak ülkede sadece 110 adet metal grubu mevcut. Nüfus 323 bin olunca 110 tane metal grubu olması yoğunluğu üst seviyeye çekiyor. Metal dışında da alternatif müzik açısından dünyaca ünlü isimler çıkaran bu küçük ve şirin ülke her anlamda sanat ile dolu.

Kara haritada Türkiye sondan ikinci.

Haritanın en açık renkli bölgesine ülkemiz düşüyor. Bir milyon nüfus başına en az metal grubuna sahip Avrupa ülkesi 4 grup ile Arnavutluk olurken, ülkemiz ise 6 grup ile sondan ikinci. Aslında bu ülkemizde fazla metal müzik grubu olmadığı anlamına gelmiyor. Köklü tarihleri ile Türk metal gruplarının öncüleri niteliğinde Pentagram, Kronik, Metafor, Metallium, Dr. Skull, Hazy Hill, Whisky, Devil, Cultus gibi grupları saymak mümkün. Bunun yanında ikinci dalga olarak adlandırabileceğimiz; Soul Sacrifice, Knight Errant, Catafalque, Diken, False In Truth, Myst gibi isimleri sayısız başarılı gruplar arasında hatırlanabilecek topluluklar da mevcut. 2000'lerin ikinci yarısından bu yana da sayıları hızla artan ve dünyada olup bitene hızlı reaksiyon verebilen sayısız metal grubundan bahsetmek mümkün. Ancak nüfusa kıyaslandığında ve popüler kültüre etkisi düşünüldüğünde bu konuda tabii ki oldukça gerideyiz.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
27.05.2016

Bir metalci atasözü olarak; Finlandiya'dan babam çıksa dinlerim.

27.05.2016

hepsinin canı valhalla'ya ...

Pasif Kullanıcı
27.05.2016

İşte aradığım galeri,okumaktan bu kadar keyif aldığım nadir şeylerden. Norveç diyorum,kötü hiçbir şeyi bulunamayan yer.

03.05.2018

İklimi hariç :D

TÜM YORUMLARI OKU (34)