“True metal” kavramını kelimenin tam anlamıyla yaşayan, her albümüyle destan yazan ve her konseriyle kıyameti resmen sahneye taşıyan Manowar efsanesini daha yakından tanımaya hazır mısın? 👇
“True metal” kavramını kelimenin tam anlamıyla yaşayan, her albümüyle destan yazan ve her konseriyle kıyameti resmen sahneye taşıyan Manowar efsanesini daha yakından tanımaya hazır mısın? 👇
Manowar için sahne bir konser alanı değil, savaş meydanıdır. O yüzden tişört ya da deri ceket yetmez, zırh giyerler. Sanki birazdan orkla dövüşecek gibidirler. Kaslar ortada, kol bandı takılı, deri pantolon parıldıyor... Sahneye çıktıklarında metal çalmaktan çok “Roma İmparatoru'nun zafer kutlaması” gibi bir atmosfer yaratırlar. İzleyiciye “Bu sadece müzik değil, epik bir anlatı” dedirten tek grup olabilirler.
1984 yılında İngiltere’de verdikleri bir konserde tam 129.5 desibel ses üreterek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiler. Bu desibel seviyesi, bir savaş uçağının kalkışıyla yarışıyor! Kulaklık takmadan o konserde bulunmuş olanların bugün hala rüzgar sesi duydukları bile söyleniyor. Manowar için müzik; bir silah, bir ilan, bir haykırış... Ee boş yere imparator demedik.
Manowar üyeleri röportajlarda “şarkımız patladı” gibi cümleler kurmaz. Daha çok “Metal bir yaşam biçimidir. Biz sahneye çıktığımızda tanrılarla buluşuruz” tarzı epik açıklamalar yaparlar. Joey DeMaio’nun cümleleri sanki miting yapıyormuş gibi başlar, antik Sparta manifestosu gibi biter. Röportajlar o kadar karizmatik ki, saatlerce konuşsalar bile dinlersiniz.
Bir röportajda Joey DeMaio, “Gerçek bir heavy metal turnesi atlı arabayla yapılmalı” dediğinde gülündü ama o çok ciddiydi. Gruptaki tarih-fantezi sevgisi o kadar büyük ki, bildiğimiz tur otobüsüne binmek bile “ruha aykırı” sayılıyor. Proje lojistik sebeplerle iptal edildi ama yine de konser afişlerinde bu fikir hep hissedildi: Sanki her an arenaya girecekmiş gibi bir ruh hâli.
Manowar’ın albüm kapaklarında; dev kaslı adamlar, gökyüzünden inen şimşekler, ejderhalar, tanrılar, kılıçlar... Adeta her kapak “Bu albüm sadece dinlenmez, yaşanır” diyor. Metalin görsel temsili konusunda çıtayı öyle bir yere koydular ki, başka grup “epik” olmaya çalışsa bile gölgede kalıyor. Albüm kapakları, konser performansları, şarkı sözleri, kostümleri derken Manowar, metal müzik evreninde bambaşka bir yere sahip. Ee ne diyelim, umarım Manowar'ı canlı dinlemek bir gün herkese nasip olur.