Emek ve meslek örgütleri, Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan 'İş Güvenliği Paketi'ni değerlendirdi: Bu paketin iş cinayetlerini engellemekle uzaktan yakından ilgisi yok
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından önceki gün açıklanan 'İş Güvenliği Eylem Paketi'ne ilişkin ortak açıklama yapan emek ve meslek örgütleri, bu paketin iş cinayetlerini durduramayacağına dikkat çekti.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB paketin içeriğini yorumlamak için basın toplantısı düzenledi. DİSK Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez'in yanı sıra, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri ve DİSK üyesi sendikaların genel başkanları katıldı.
'GÜNÜ GEÇİŞTİRMEKTEN İBARET'
Dört örgüt adına ortak açıklamayı okuyan Mehmet Soğancı, “Bu paketin ülkemizde yaşanmakta olan iş cinayetlerini engellemekle uzaktan yakından ilgisi yoktur” dedi.
Katılımcı ve demokratik bir yaklaşımla hazırlanmayan bu tür paketlerin günü geçiştirmekten öte bir amaca hizmet etmediğini belirten Soğancı, taşeronlaşma ve sendikasızlaşma durdurulmadıkça iş cinayetlerinin ve ölümlerin önüne geçilemeyeceğini ifade etti.
ÖRGÜTLER DEVRE DIŞI
İş kazalarının asıl nedeninin neoliberal politikalar olduğuna dikkat çeken Soğancı özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirmeye dikkat çekti.
İşçi sağlığı ve güvenliğinin aynı zamanda hekimlik ve mühendislik hizmeti olduğunu belirten Soğancı, 'Eğitim ve denetimde sendikaların yanı sıra hekim ve mühendis-mimar-şehir plancılarının örgütleri de rol üstlenmelidir. Ancak hem TTB hem TMMOB, AKP iktidarı tarafından hep devre dışı bırakıldı. Sendikalar ise 12 Eylül'den miras kalan antidemokratik yasalarla, barajlarla, yasaklarla kuşatıldı ve engellendi' dedi.
'PAKET, SORUMLULUKLARIN ÜZERİNİ ÖRTÜYOR'
Hükümetin sorumluluğu sadece işverenlere yıkamayacağını vurgulayan Mehmet Soğancı, şu ifadeleri kullandı; '2002'den bu yana meydana gelen ölümlerde, insanların sakat kalmasında; işverenlerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarının, madenlerdeki kazalar nedeniyle MİGEM Genel Müdürünün önemli sorumlulukları vardır. Ne yazık ki yeni açıklanan paket, bundan öncekilerde olduğu gibi; konuya bütün olarak yaklaşmaktan uzak, sorunun merkezine inen ve ona göre çözümler üreten bir yapıda değildir. Bu paket, denetim işini özelleştiren piyasacı bir pakettir. Bu paket, sadece sorumluların sorumluluklarını örtme paketidir.'
Sendikalaşmanın önünü açın
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den yapılan açıklamada, iş cinayetlerinin önlenmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
>> Yapılacak düzenlemelerde çalışma yaşamı bir bütün olarak ele alınmalı.
>> Emekçilerin sigortasız ve güvencesiz bırakılmasını önleyecek düzenlemeler yapılmalı, kayıtdışı çalışma engellenmeli. Başta çifte baraj uygulaması olmak üzere sendikalaşmanın önünde engel olan ve ILO standartlarına aykırı engeller kaldırılmalı.
>> Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin katılımı ile Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu oluşturulmalı, bu kuruluşlar kurumun yönetiminde egemen olmalı; kurum, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip olmalı.
>> Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurulu oluşturuluncaya kadar, Çalışma Bakanlığı'nın işverenlerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini denetleyebilecek bir altyapıya sahip bilgi işlem sistemi aracılığı ile işyerleri izlenmeli. Uzman ve hekimlerin tespit ve önerilerini bu sistem aracılığıyla bakanlığa iletmeleri sağlanmalı.
>> Kölece çalıştırmaya ve sendikasızlaştırmaya yarayan taşeron ve rödovans sistemi, başta ağır ve tehlikeli işkolları olmak üzere tüm işkollarında yasaklanmalı. Özellikle madenlerde kamu işletmeciliği esas alınmalı ve tüm yaşam alanlarında kamusal denetim egemen olmalı.
- Birgün