Mesai Ücreti Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? Fazla Mesai Ücreti Ne Kadar Olmalı?

İlgili kanunlarca belirlenmiş çalışma saatinin üzerinde çalışan her saat fazla mesai olarak değerlendirilir. Çalışanlar kendi işi olması durumunda yine kendi istekleri ile mesaiye kalabilecekleri gibi iş verenleri tarafından da mesaiye bırakılabilir. Bu durumda fazla mesai ücreti devreye girer. Fazla mesai ücreti ise yine ilgili kanunlarca belirlenmiş olup bazı işlemlerle hesaplanabilir. Peki Mesai ücreti ne kadardır? Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

İş kanunlarınca belirlenmiş bir işçinin haftalık çalışma saati toplam 45 saattir. Çalışan kişi iş olması durumunda kendi isteği veya iş verenin isteğiyle belirlenen mesai saati dışında çalışır ise bu durum ay sonunda alacağı maaşa da artı olarak yansır. Bu gibi durumlarda alınan ek ücrete fazla mesai ücreti denildiği gibi çalışılan her fazla saat için mesai ücreti ödenmesi ilgili yasalarca zorunludur. Fazla mesai ücreti hesaplama ve fazla mesaiye dair tüm detayları haberimizde sizler için derledik...

Mesai Ücreti Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde oldukça sık karşılaşılan fazla mesai durumu bir çalışanın iş yerinde, ilgili kanunlarca belirlenmiş olarak haftalık 45 saatten fazla çalışmasıdır. Fakat fazla mesaide fazla çalışıldığı gibi mesai süresince alınan ücretin de fazla olması yasal olarak zorunludur. Fazla mesai ücretini hesaplarken bilmemiz gereken en önemli unsur çalışanın iş yerinde aldığı saatlik ücretidir. 45 saati aşan her bir saat için çalışanın normal şartlarda aldığı saatlik ücretinin %50 zamlı ödenmesi gerekir. Bu işlemleri yaparak mesai ücretimizi hesaplayabiliriz.

Fazla Mesai Ücreti Ne Kadar Olmalı?

Örneğin;  

  • Aylık maaşı 4500 TL olan işçi bir hafta içinde işçi 57 saat çalışmış olsun. Bu durumda işçi 45 saatin üzerinde 12 saat fazla mesai yapmıştır.


  • Bu durumda öncelikle bir aylık çalışmanın saatlik ücretini hesaplamak için aylık ücret 225 e bölünür. 4500 / 225 = 20 TL (normal şartlarda saatlik ücret)


  • Bu saat ücretine % 50 yani 1,5 katı eklenir.


  • %50 zamlı saatlik ücret: 20 TL*1,5 = 30 TL (fazla mesainin saatlik ücreti)


  • İşçi 12 saat fazla mesai yaptığı için bulduğumuz zamlı saat ücretiyle fazla yapılan mesai saatini çarparız.


  • 30 * 12 = 360 TL toplam aylık maaşına yansıyacak fazla mesai ücretidir.


Ayrıca haftalık 45 saat altında çalışılan bir iş yerinde ise fazla mesai ücreti saatlik olarak %25 zamlı olarak ödenir. 45 saat altında çalışılan bir yerde çalışıyorsanız mesai ücretinizi aynı işlemleri %25 zamla (1,25 ile çarparak) hesaplayarak bulabilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kıdem Tazminatı Nedir? Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
SGK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır? İşte e-Devlet'ten SGK Hizmet Dökümü Sorgulama...

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını'ndaki Enişte-Baldız İlişkisi Seyircinin Midesini Kaldırdı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı