Kuantum Dolanıklık teorisi, nerede olduğu fark etmeksizin evrende bulunan iki dolanık parçanın birbirlerine zıt şekilde davranış sergilemesiyle ortaya çıkmış bir teoridir. 'Kardeş' veya 'bağlı' diyebileceğimiz bu iki farklı parçacık, birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, birisi saat yönünde döndüğü sırada diğeri saat yönünün tersi yönünde döner.
(Kafalar karışmasın diye burada momentum, spin ve polarizasyon gibi fiziksel terimleri kullanmadan anlatmaya özen gösteriyorum)
Sonradan bu fikri ürkütücü bulsa da bu fikri öne süren ve kâğıt üzerindeki hesaplamalarla doğrulayan yine Albert Einstein’dir.
Einstein’in 'ürkütücü' kelimesini kullanmasının sebebi, dolanık parçacıkların evrenin iki ayrı ucunda olsa dahi birbirinden aynı anda haberdar olması ve aralarında etkileşme gerçekleşmesidir. Yani belki de bir ışının kat etmek için milyarlarca yıl yol kat etmesi gerektiği mesafeler arasında, eş zamanlı ve birbirine bağlı olarak 'kuantum dolanıklık' eylemi gerçekleşebilir.
Yani ışık hızından bile daha hızlı bir etkileşimden bahsediyoruz!
Einstein’in malum E=mc² formülüyle izah ettiği ışık hızı aşılamaz teorisi.
Kâğıt üzerinde kanıtlanmış bu teorinin görüntülenmiş olması işte bu sebepten çok önemli ve etkileyici.
Tabi bu durum bir yandan Newton’un klasik fiziğiyle atomaltı dünyanın ilkelerini anlatan kuantum fiziği arasındaki uçurumu iyice açmakta. Çünkü dolanıklık halinin klasik mekanikte bir karşılığı yokken kuantum fiziğinde önemli bir anlam ifade ediyor.
Kuantum deyince hep atomaltı dünyayı anlasak da kuantum dolanıklık, aslında sadece atom altı parçacıklara özgü bir özellik de değil.
onedioda görmeye alışık olmadığımız kalitede bir içerik...
Barış Özcan'ın, konuyu oldukça güzel ve tane tane anlattığı bir videosu var. Gerçekten çok tuhaf, ürpertici bir olay bu kuantum dolanıklığı.
Teşekkür ederim bilgilendirici bir içerik. Araştırmaya yöneltti.