“Mersin’de Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Mersin’e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 20 Yemek

Mersin denilince akla gelen sıcak denizi, güzel plajları ve tantunisi. Biraz daha düşününce o güzel doğası, dikkat çekici tarihi ve enfes yemekleri. Mersin'de ne yenir ne içilir sorusunun cevabı çok uzun. Kebabından tantunisine, en sevdiğimiz meze humusuna kadar çok çeşitli yemek kültürüne sahip. Tatlılardan cezeryesi, kerebiçi ve daha sayamayacağımız nicesi, Mersin'de yenilmeyi bekliyor. Mersin, hem tarihi hem doğası hem de yemekleri ile olağanüstü bir şehir.

Mersin, Akdeniz'in en güzel şehirlerinden. Kültürü, tarihi bir yana yemekleri öbür yana. Tantuni ile başlayıp kerebiç tatlısı ile son bulan müthiş bir ziyafet sizi Mersin'de bekliyor. Karnınızı tantuni ile tıka basa doyurmadan Mersin'e özgü yöresel yemeklere de göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu lezzetlerin hepsini tadabilmek için birkaç kiloyu göze almanız gerekecek 😜 Kendinize bir iyilik yapın ve Mersin'in lezzetlerine kendinizi bırakın!

1. Mersin denilince ilk akla gelen tantuni...

www.instagram.com

Tantuni denilince akla ilk Mersin geliyor. Yağa bandırılmış lavaş, etle buluşunca bu dayanılmaz lezzet ortaya çıkıyor. Üstüne limon, yanına da acı biber turşusu ile ağız sulandırıyor!

2. En sevdiğimiz mezelerden humus...

www.instagram.com

Meze denilince ilk akla gelenlerden olan humusun en iyisini yemek için uğrayacağınız yerlerden biri Mersin. İster sade ister pastırmalı humus için adresiniz belli!

3. İrmiğin en güzel hallerinden kerebiç...

www.instagram.com

İrmikten yapılan bu kurabiye, içine koyulan fıstık ile şahlanıyor. Bu enfes lezzet, Mersin'in en meşhur tatlılarından. Altındaki köpükle de tadına doyulmaz oluyor. Mersin'e gidip kerebiç yemeden dönmek olmaz.

4. Sabahlarımız şenlensin; ciğer...

www.instagram.com

Ciğer yemek için gidilecek yerlerden biri de Mersin. Sabahları şenlendiren ciğer tavayı, ister sabah kahvaltı ister akşam yemek yerine isterseniz de atıştırmalık niyetiyle yiyin. Ama bu lezzeti bir kere yiyince vazgeçemeyeceksiniz!

5. Mersin'e özgü bir kebap; Tarsus kebabı...

www.instagram.com

Güzelce dinlendirilen kıymadan yapılan Tarsus kebabı, pek bilinmeyen bir kebap. İçine koyulan soğanı, kırmızı biberi, maydanozu ile iyice yoğrulan kıymanın piştikten sonraki lezzeti ağız sulandırıyor.

6. Mersin'in yöresel yemeklerinden batırık...

Batırık, Mersin'e özgü bir yemek. Sıkma şeklinde yapılabileceği gibi çorba şeklinde de yapılabiliyor. Sıkması mercimek köftesine benzetilen batırık, lezzet anlamında biraz daha farklı. En önemli fark ise içine konulan tahin. Denemeden dönmeyin.

7. Çay yanına Mersin kurabiyesi; mamül...

www.instagram.com

Sıcacık çayın yanına iyi gidecek bir şey arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Mersin kurabiyesi mamül, içine hurmadan cevize farklı çeşitlerin koyulduğu bir kurabiye. Mersin'den dönerken yanınıza bir kutu alın deriz!

8. Her şeyli olur; sıkma...

www.instagram.com

Peynirli, patatesli ya da kıymalı iç harcıyla sıkma, kahvaltıların vazgeçilmesi. Mersin'e gidip de bir kahvaltıda sıkma yemeden dönmek olmaz.

9. Köy düğünlerine gitme sebebi; dövme pilavı...

www.instagram.com

Dövme pilavı, aşurelik buğdayın et veya tavukla buluştuğu eşsiz bir lezzet. Düğün ve mevlitlerde servis edilen bu lezzetli pilavı Mersin'de mutlaka tatmalısınız.

10. Fındık lahmacunun Tarsus versiyonu; kuş gözü lahmacun...

www.instagram.com

Fındık lahmacunu herkes bilir ama kuş gözü lahmacunu Mersinlilere sormalı. Lahmacunun minyatürü diyebileceğimiz kuş gözü lahmacunu yiyenler bir daha yemek istiyor. Küçüklüğüne aldanıp fazla kaçırmayın!

11. Karın şuruplanmış hali karsambaç...

Kar da yenir mi demeyin. Üzerine pekmez ya da başka şuruplar koyularak öyle güzel yenir ki. Mersin'in karsambaç tatlısı sıcak havalarda sizi ferahlatacak!

12. Yemek niyetine de olur; topalak çorbası...

Birçok yörede görülebilen topalak çorbası, Mersin'de de yapılan çorbalardan. Zengin içeriğiyle çorbadan öte bir yemek olan topalak çorbası, lezzetiyle kaşık attıran cinsten. Bu lezzeti denemek gerek.

13. Havucun tatlıya dönüşmüş hali; cezerye...

www.instagram.com

Havuç en sevilen sebzelerden, bir de onu tatlıya dönüştürürsek sevmeyen kalır mı! İçine bisküvi, fındık, fıstık da eklenince o müthiş cezerye lezzeti ortaya çıkıyor. Ee bize de yemek düşüyor haliyle!

14. Kıbrıs patatesi de denilen gölevez yemeği...

Kıbrıs patatesi olarak da bilinen gölevez aslında bir sebze. Mersin'de bulunun bu sebzeden yapılan gölevez yemeği de Mersin'in en önemli yöresel yemeklerinden. Bu yöresel lezzetin tadına bakmalısınız.

15. Mantının sulu hali yüksük çorbası...

www.instagram.com

İçindeki mantılarıyla sulu mantıyı hatırlatsa da yüksük çorbası bir çorba çeşidi. Nohudun eklenmesiyle de lezzet arşa çıkıyor. Yöresel çorba sevenlerin kaçırmaması gereken bir lezzet.

16. Kebap yanına Tarsus şalgam suyu...

Bu kadar şey yedik, biraz da içecek diyorsanız Tarsus şalgamı tam size göre. Siyah havuç ve şalgam turpu ile yapılan şalgam suyunu içmelere doyamayacaksınız!

17. Soğuk mezelerden ilk akla gelen babagannuş...

Patlıcan, domates ve kırmızı biberin közlenmesi ile yapılan babagannuş, soğuk mezelerin en sevilenlerinden. Üstüne gezdirilen sarımsaklı yağ sosu ile de lezzet seviye atlıyor. Bu sağlıklı mezeyi deneyin deriz.

18. Ceviz sucuğu da denilen Tarsus yayla bandırması...

www.instagram.com

Ceviz sucuğu olarak da bilinen yayla bandırması, üzüm pekmezi ve cevizin birleşimi ile yapılıyor. Açık havada kurutularak yenilecek hale gelen yayla bandırmasından bir ısırıkla yetinemeyeceksiniz!

19. Mersin'in gizli otundan kaya koruğu turşusu...

www.instagram.com

Kaya koruğu otu, denizden gelen bir ot çeşidi. Bu otun Mersinliler salatasını, yemeğini ve turşusunu yapıyor. Bu lezzetli ve farklı turşuyu denemenizi öneririz.

20. Kışın kurtarıcısı kaynar...

Mersin'e de kış geliyor elbette. Kış günlerinde içinizi ısıtacak, hastalıklardan koruyacak bir lezzet arıyorsanız kaynar tam size göre. İçinde çeşit çeşit baharatın olduğu bu lezzeti, kış günlerinde yanınızdan ayıramayacaksınız!

BONUS: Silifke yoğurdu...

www.instagram.com

Mersin denilince Silifke, Silifke denilince Silifke yoğurdu. Kıvamı ve lezzetiyle diğer yoğurtlara taş çıkartan Silifke yoğurdunu denemekle kalmayıp paket paket eve götürmek isteyeceksiniz!

BONUS 2: Anamur muzu...

Mersin'de yetişen yerli muzumuz Anamur muzunun lezzetine diyecek yok. Kendine has aromasıyla muz sevmeyeni bile kendine bayıltacak lezzette.

Havalar Soğudu Diye Eve Kapanmıyoruz: Kışın Gezilebilecek Birbirinden Farklı 20 Tatil Mekanı
"Hatay’da Nerede Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Hatay’a Gidip de Uğramadan Dönmemeniz Gereken 20 Mekan
Yaprak Yaprak Kesilen Etin En Lezzetli Hali: Gerçek Döner Lezzeti Arayanlara İstanbul’daki En İyi 20 Dönerci

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
06.11.2021

vay bee memleketim 🥳 ama eşsiz neminden de bahsetseydiniz.. özellikle yazın gidip de nemini yememek olmaz..

Normalde yorum yapmazdım ama onedio nun belkide bu zamana kadar yaptığı en doğru, en iyi içerikli, bütün maddeleri cımbızlanarak seçilen haberidir. Açık ve net. Tebrikler bu paylaşım için

06.11.2021

Canım memleketim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ