Merkür'den Sonra Güneş'e En Yakın Gezegen Olan Venüs Hakkında Şaşırtıcı Gerçekleri Okumaya Hazır mısınız?

Dünya'da merak edilen şeyler tükenmeye başladığından beri evrenin sonsuzluğuna daha fazla kafa yormaya başlandı ve seyahatlere çıkıldı. Bu merak edilen sonsuzlukta Dünya'ya çok da uzak olmayan bir gezegen var; Venüs. 

Güneş Sistemindeki gezegenleri derlediğimiz içeriğimizin bir diğer gezegeni Venüs! Keyifli okumalar.

Venüs adını nasıl aldı?

Güneş sistemimizdeki tüm gezegenler arasında dişi bir tanrıçanın adını taşıyan tek gezegen Venüs’tür. Gezegen, adını Yunan güzellik ve sevgi tanrıçası olarak bilinen Afrodit’ten almıştır. 

Romalılar, gezegene Latince olarak Venüs adını vermiştir.

Dünya'nın ikizidir.

Venüs’e dünyanın ikizi denmesinin sebebi; iki gezegen neredeyse aynı boyuta, aynı kütleye, aynı ağırlığa ve benzer bir bileşime sahiptir. Venüs, üzerinde yürünebilecek katı bir yüzeye, bir atmosfere ve bir hava sistemine sahiptir. Tıpkı dünya gibi!

Ayrıca Venüs, Dünya'dan daha yaşlı bir gezegendir; yüzeyinin tahmini yaşı 300-400 milyon yıldır. Bizim gezegenimizin 100 milyon civarında yaşı olduğu tahmin edilmektedir. Bu sebeple ikizi yerine küçük kardeşi de denilebilir.😝

Çok sıcak ve çok parlak bir gezegendir.

Venüs, Merkür'den sonra Güneş'e en yakın gezegendir. 

Merkür'den sonra Güneş'e en yakın gezegen olmasına rağmen, Merkür'den çok daha sıcaktır. Öyle ki, Venüs'ün yüzey sıcaklığı 425 °C'den daha fazladır (Ortalama 460°C).

Ayrıca, gökyüzünde görülebilen en parlak gezegendir. Dünya'nın uydusu olan Ay'dan çok daha parlaktır.

Venüs mevsimsiz bir gezegendir.

Dünya’da dört mevsim yaşanırken neden Venüs’te mevsim yok? Eksen eğikliğinin ortalama 3 derece olmasından dolayı mevsimler arası sıcaklık farkı da en aza iniyor. Tabii Venüs’ün de en sıcak gezegen olduğunu bildiğimiz için orada her mevsim tabiri caizse yaz ama cehennem yazı gibi. Yüzeyin sıcaklık değişimi neredeyse olmadığından her mevsim 400’lü derecelerde oluyor.

Diğer gezegenlerin tam tersi yönünde -saat yönünde- döner.

'Çünkü diğerlerinin tam tersi yönde döner Venüs' klişesini duymayan yoktur aramızda. Gerçekten de öyle; saat yönünde dönen bir gezegendir Venüs. Onun bir diğer benzeri de Uranüs'tür. Uranüs de saat yönünde döner.

Hemen hemen her gezegen kendi ekseninde saat yönünün tersinde döner. Peki neden Venüs dönmez? 

Ortaya atılan tezlerden biri; Güneş’in güçlü kütle çekim etkisiyle, Venüs’ün yoğun atmosferinde gelgitler oluşması. Diğer gezegenlerden gelen gelgitsel çekimlerle birleşince gezegenin dönüşü normalken tersine dönmüş olabilir.

Dipnot: Merkür yazısında belirttiğimiz BepiColombo uzay aracının, Venüs’e yakın bir şekilde uçması, bize Venüs hakkında yeni bilgiler verecektir.

Venüs'ün bir uydusu yoktur.

Birçok gezegenin uydusu olsa da (örneğin; Jüpiter’in 63'ten fazla uydusu vardır) Venüs'ün hiç uydusu yoktur. Venüs ve Merkür, güneş sisteminin yörüngesinde uygusu olmayan iki gezegendir.

Her yerde bulut vardır ve burada yaşamak neredeyse olanaksızdır.

Venüs’te yoğun bulutlar her zaman gezegenin gökyüzünü kapladığı için gökyüzünü görmek o kadar zor ki Venüs’ün bu yoğun bulutlarından Güneş’i bile göremezsin. 

Ayrıca ne kadar sıcak olduğundan bahsettik; burada Dünya’daki hayvan, bitki ve insanların hayatta kalması pek mümkün değildir.

Rüzgarları, kasırgadan bile daha hızlıdır.

Venüs'ün yüzeyindeki hava basıncı Dünya'dan 93 kat daha yüksektir.  Venüs'teki bulut katmanlarının orta tabakasında, rüzgarlar 700 km / saatten fazla hızlara ulaşabilir. Bu, dünyada bilinen ve kaydedilen en hızlı kasırga hızından bile daha hızlıdır.

Her yerde volkan var.

Venüs'te 1.600'den fazla büyük volkan veya volkanik özellik bilinmektedir. Venüs, Güneş sistemindeki diğer gezegenlerden daha fazla yanardağa sahiptir.

40 farklı uzay aracı tarafından ziyaret edildi.

  • 1962 yılında ABD’den gönderilen Mariner 2 adlı uzay aracından önce birçok deneme başarısız oldu fakat ilk başarılı Venüs sondası olan Mariner 2, gezegen hakkında sıcaklık, bulut oranı gibi önemli bilgiler verdi.

  • 1967 yılında SSCB tarafından Venera 4, Venüs atmosferine veri gönderen ilk uzay aracı oldu fakat atmosferin sıcaklık ve basıncına dayanamayıp tahrip oldu.

  • Venüs'e inen ilk uzay aracı olarak bilinir: 1970 yılında SSCB tarafından gönderilen Venera 7 adlı uzay aracına kadar birçok deneme tahrip ile sonuçlandı. Böylece Venera 7, yüzeye çalışır durumda inerek yeryüzüne veri gönderen ilk uzay aracı oldu.

1970’ten sonra da birçok deneme başarılı veya başarısız sonuçlandı. Fakat şu anda gündemde olan BepiColombo'nun 2018 yılında Merkür için çıktığı yolculuğunda, 2021 yılında Venüs’e de yakın geçiş yapacağı bilinmektedir.

Günler çok uzundur.

Venüs’te bir gün, bir yıldan daha uzundur. Bir gün, 243 Dünya günü iken bir yıl 225 gündür. Bunun sebebi, Güneş’in etrafındaki tam bir turunu kendi ekseninden daha erken tamamlamasıdır.

Dünya’da zamanın kısıtlılığından yakınanlar için Venüs iyi bir tercih olacaktır.😂

Güneş Sistemindeki Gezegenlere Bir Göz Atalım: Merkür Hakkında Şaşırtabilecek Ama Gerçek Olan Bilgiler
Yoksa Venüs'te Yaşam Bulundu mu? Gökbilimciler Venüs'ün Atmosferinde Yaşam Belirtileri Buldu
On Yıl İçinde Gökyüzünün Dört Yanını Saracak Uydular Dünya'ya Düşse Ne Olurdu?

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
30.09.2020

Güzel içerik olmuş ama küçük bir hatayı düzeltmek isterim jüpiterin 63 taneden daha fazla uydusu vardır şuan için bilinen 79 doğal uydusu vardır içerik için teşekkürler

Pasif Kullanıcı
30.09.2020

Venus hicde guzel degil 👎👎🤮

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ