Merkez'in Koridoru! TCMB, Faizi 500 Puan Artırmakla Kalmadı Örtülü Artış Ne Anlama Geliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinde 500 baz puanlık artışında detaylar incelenmeye devam ediliyor. Politika faiz yüzde 50 seviyesine çıkarken, faiz koridoru detayı da sıkılaştırmada elinin güçlendiriyor.

TCMB politika faizinde piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışa gitmişti.

Faizin, açıklanan şubat enflasyonuyla artırılması gerektiği ancak Merkez Bankası'nın seçime günler kala böyle bir hamle yapması beklenmiyordu.

TCMB'den açıklanan 500 baz puanlık artış şaşkınlık yarattı.

Faizde Kritik Dönemeç: TCMB'den Seçim Öncesi Son Faiz Kararı Geldi!

Şubat ayı PPK toplantısında faiz artırımlarına yönelik "şimdilik tamam" sinyali veren TCMB, sıkılaştırmanın ise süreceğini işaret etmişti.

Yapılan düzenlemelerle özellikle bireysel tüketici tarafında sıkılaştırma adımları atılırken, seçimlerin ardından da düzenlemelerin devam edeceği öngörülüyordu. 

TCMB PPK toplantısından çıkan 500 baz puan artışla yüzde 50'ye çıkan faizlerin yanında bir de 'faiz koridoru' görüldü.

"Operasyonel" değişiklikle Merkez Bankası, gecelik borçlanmalarda ve borç verme oranlarında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına oranla +/- 300 baz puanlık bir marjın da belirlenmesine karar verdi.

Kısaca gecelik borçlanmalarda faiz oranı yüzde 47 ila 53 arasında belirlenecek. Bu da 'örtülü' 300 baz puanlık daha artışla toplamda 800 baz puan faiz artışı görülebileceği anlamı taşıyor. 

TRTHaber'de Belgin Yakışan Mutlu'nun aktardığına göre, Merkez Bankası 'faiz koridorunu' 2010 sonlarında Durmuş Yılmaz döneminde uygulamaya başlamıştı.

2008 krizinin etkilerinin görülmeye devam ettiği bu dönemde, 'geniş faiz koridoru' ve 'aktif likidite politikası' ile süren para politikası stratejisinde, küresel oynaklık ve şoklara hızlı ve etkili tepki verebilmek için TCMB, birden fazla faizin araç olarak kullanılabildiği 'aktif likidite politikası' ile esnek bir çerçeve sağlarken, araçlarını da çeşitlendirmiş oldu. 

2015 yılında, bu araçların anlaşılmasında karışıklıklar oluşmasıyla, "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" ile sadeleşme yoluna gitti.

Geniş faiz koridorunun üst bandı Mart-Eylül 2016 döneminde kademeli indirilirken, Ekim 2016'da yeniden faiz koridoru üst bandı yükseldi. TCMB, Murat Çetinkaya döneminde 2017 yılında faiz oranları değişmezken, faiz koridoru üst bandı ve geç likidite penceresi (GLP) kullanılarak 'ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti' yükseltilmişti.

2017'nin Aralık ayında ise GLP faizi yüzde 12,75'e yükseltilirken, fonlama tamamen GLP üzerinden yapıldı.

2018 yılına GLP'de 12,75 ile başlayan TCMB, mayıs ayında yüzde 16,5'e çıkarken, Ağustos ayındaki kur ataklarıyla farklı tedbirleri de devreye soktu. 

TCMB, Haziran 2018’de yeniden sadeleşirken, politika faizi, bir haftalık repo ihale faiz oranı olarak netleşerek yüzde 16,5'e eşitlenmiş oldu ve faiz koridoru süreci sonlandı.

"Elimde böyle bir silah var, gerekirse bunu kullanırım."

BloombergHT'nin yayına katılan Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış da kararı 'Bir anlamda bandı genişleterek 2011-2012’lerde kullandığımız bant mekanizmasını belki Merkez Bankası tekrar aktif olarak kullanmayı planlıyor ya da en azından elimde böyle bir silah var, gerekirse bunu kullanırım diyor. Haftalık repo tarafında verdiği likiditeyi kısması durumunda haliyle piyasa gecelik faize gitmek zorunda kalıyor. Dolayısı ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti artık piyasa açısından önemli hale geliyor' şeklinde açıkladı.

Küresel konjonktürdeki gelişmelerle bir süre daha önde gelen merkez bankalarının "yüksek faiz" seviyelerini koruyacağı anlaşılırken, yurt içinde de agresif adımların atılması gerekti.

Faiz Artışı Sonrası Merkez'in Faiz İndireceği Tarih Geldi: ABD'li Dev Bankadan Enflasyonda Düşüş Öngörüsü
Türkiye'nin CDS Puanı, 'Teknik Yükselişe' Faiz Artışı Arası Verdi
Sakin Kalıp Düşününce Ekonomistler Faiz Kararına Şaşırdı Ama Güveni de Artırdı!
TCMB'nin 'Cesur' Faiz Artışı Kararına Ekonomistlerin Yorumları İlgi Çekti
Merkez Bankası Faiz Artırmazsa Ne Olur? Faiz Artıracak Olsa Rezervler Azalır mıydı?

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
YORUMLAR
22.03.2024

Örtülü ödenek,örtülü artış… Örtülü işte eski yada yamalı bir koltuğu örterler ya ayıbı kapatmak için onun gibi bir şey işte 🤭😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ