Merkez’den Bankalara: 'ATM’lerde 200 TL Yerine Küçük Kupürlü Banknotlara Yer Verin'

Merkez Bankası, 'enflasyon mücadele kapsamında' bankalardan ATM'lerde 200 TL yerine küçük kupürlü banknotlara yer vermesini istedi.

Merkez Bankası (TCMB) dün bankalara ATM'lerdeki banknotların kupür kompozisyonu’ konulu bir yazı gönderdi.

Sosyal medyaya yansıyan yazıda TCMB, bankalardan “ATM'lerde 200 TL'lik kupürlere yer verilmemesini ve küçük kupürlü banknotların ulaşılabilirliği için bu banknotlara daha fazla yer verilmesini” istedi.

Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen yazı 📌

'Bilindiği üzere dolaşımdaki Türk lirası banknotların temiz ve dengeli bir kompozisyon içinde tedavülünün sağlanması Bankamızın asli görevleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte enflasyonla mücadele kapsamında fiyat istikrarını etkileyen tüm unsurlar ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesinde emisyon politikasının şekillendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, piyasadaki kupür dağılımı dengesinin enflasyon beklentisine etkisi de dikkatle takip edilmektedir.

Nakit para ile yapılan alışveriş ve ödemelerin kolay, hızlı ve kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için düşük kupürlü banknotların (5 TL, 10 TL, 20 TL) yeterli miktarda dolaşıma verilmesi gerekmekte olup, bu hususların sağlanması ise ancak bankacılık sisteminin katkısı ve işbirliği ile mümkün olmaktadır. Bu kapsamda Bankamızdan yapılacak nakit çekilişlerinde; küçük kupürlü banknot talebinin artırılması, hanehalkının doğrudan nakde ulaşım kanallarından olan ATM'lerde 200 TL'lik kupürlere yer verilmemesi ve küçük kupürlü banknotların ulaşılabilirliği için bu banknotlara daha fazla yer verilmesi Bankamız politikalarına katkı sağlayacaktır.

Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilerek konunun bankanızın nakit operasyon birimleri ve şubelerine iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.”

2009 yılında tedavüle çıktı

200 TL banknotlar, 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıktı. TCMB enflasyon hesaplayıcısı programına göre, o dönem 200 TL’ye alınabilen mal sepeti bugün 638,04 TL’ye alınabiliyor.

200 TL’nin Ocak 2009 fiyatlarıyla değeri 62,7 TL seviyesinde bulunuyor. Başka bir ifadeyle, bugün 200 TL’ye alınabilen mal ve hizmet sepeti, Ocak 2009’da 62,7 TL’ye alınabiliyordu.

Hakim Karşısına Çıktı: Ümitcan Uygun, Aleyna Çakır'ı Darp Ettiğini İtiraf Etti
BBP Lideri Destici Uyardı: 'Gerekirse Çin'e Savaş Açarız'
Salgınla Birlikte İntiharların Arttığı Japonya'da 'Yalnızlık Bakanı' Atandı

Popüler İçerikler

Survivor'dan Elenen Bozok Şok İddialarda Bulunduğu Nagihan Hakkında "Şakşakçı" Dedi!
Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!
Adana'da Skandal Görüntüler: Kesilmiş At ve Eşek Kalıntıları Kanalda Bulundu!
YORUMLAR
25.02.2021

Bankamatiğe 5 liralık koyun maaşımız bi tomar olsun , cebimize sığmasın !

25.02.2021

Benim aklıma 200 iq değerinde bir fikir geldi. Eskisi gibi kağıt 1 tl basalım verelim vatandaşın eline bir bolluk hissiyatı oluşturacaktır.

25.02.2021

Vay bee, demek atm bana 200lük banknot verdiği için param birşeye yetmiyormuş. Ulan nasıl aydınlandım gece gece ya...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ