Merkez Bankasından Faiz Açıklaması: Zorunlu Karşılık Oranı Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptığını duyurdu. Yaptığı faiz indirimleriyle döviz kurunda yükselişe sebep olması konusunda tepki çeken TCMB, TL zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranlarını teknik düzenleme ile 100 baz puan indirdiğini açıkladı. TCMB'nin %9,50'lik bir değerden %8,50 gibi bir değere çektiği faiz oranı 17 Aralık itibari ile geçerli olacak. Peki zorunlu karşılık oranı nedir? İşte detaylar...

Ekonomi haberlerinin yakından takip edildiği son dönemde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)'den yeni bir açıklama daha geldi. Faiz oranlarının üst üste düşmesi ile döviz kurlarında yaşanan yükseliş vatandaşları ve ekonomistleri tedirgin ederken yeni bir haber daha geldi. TCMB zorunlu karşılık faiz oranını düşürdüğünü açıkladı. Peki TCMB tarafından açıklanan zorunlu karşılık oranı nedir? İşte detaylar...

TCMB'den Faiz İndirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), geçen hafta gösterge faiz oranını 100 baz puan düşürmesinin ardından Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını da teknik bir düzenlemeyle aynı seviyede indirdi.

Faiz İndirimi Ne Zaman Geçerli Olacak?

TCMB'nin yüzde 9,50'den yüzde 8,50'ye çekilen faiz oranı 17 Aralık'tan itibaren geçerli olacak.

Zorunlu Karşılık Duyurusu

TCMB'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, '17.12.2021 (dahil) zorunlu karşılık tesis tarihinden itibaren Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatının 'Zorunlu karşılıklara faiz/nema ödenmesi' başlıklı 10. maddesinde açıklanan usul ve esaslara göre bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payını artırıcı yönde yüzde 8,5 ile yüzde 14 arasında farklılaşan faiz/nema oranları uygulanacaktır. ' denildi.

Zorunlu Karşılık Oranı Nedir?

Zorunlu Karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmakta.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!